Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μαρία Δρυ: «Τι είναι η ανακύκλωση αποτσίγαρων για το Δήμο μας;»

Για μια ακόμα φορά η δημοτική αρχή αναλώνεται σε κινήσεις εντυπωσιασμού και όχι ουσίας.

Η συμπαθής, κατά τα άλλα, κυρία Τζάννε παρουσιάζει τις δράσεις για την συλλογή και αποκομιδή αποτσίγαρων σαν κάτι εξαιρετικό ξεχνώντας να αναφέρει ότι η δράση θα κοστίσει στο Δήμο 4.960,00€ ενώ θα μπορούσε να έχει αρχικά μηδενικό κόστος, όπως έγινε στο παράδειγμα της εφαρμογής στην Αντίπαρο (11/2019).

Σε ό,τι αφορά στο κόστος, δεδομένου ότι οι κάδοι θα τοποθετηθούν σε πολυσύχναστα μέρη με αυξημένη προβολή για την εταιρεία είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να πληρώνει ο Δήμος επιπλέον χρήματα για προμήθειά τους, όταν μάλιστα σε άλλους δήμους στην Ελλάδα οι κάδοι παρέχονται δωρεάν! Στην Κέρκυρα μάλιστα, ήδη από τον Ιανουάριο οι πράσινες γωνιές Λευκίμμης και Τεμπλονίου έχουν προχωρήσει στην συλλογή αποτσίγαρων εθελοντικά με μηδενικό κόστος!

Παράλληλα, και πάλι μειώνοντας το κόστος, θα μπορούσε ο Δήμος μας σε συντονιστικό ρόλο να φέρει σε επαφή με την εν λόγω εταιρεία καταστηματάρχες και επιχειρηματίες για την αγορά κάδων δίνοντας δε και την δυνατότητα για εξατομίκευση με το όνομα και λογότυπο της κάθε επιχείρησης (όπως άλλωστε έγινε και στη Σύρο).

Εκτός από το ζήτημα του κόστους όμως προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι ενώ αναγνωρίζεται και τονίζεται η επικινδυνότητα της εν λόγω κατηγορίας απορριμμάτων, η Δημοτική Αρχή αναθέτει την διαχείρισή τους σε μία μη πιστοποιημένη εταιρεία.

Η εταιρεία δεν διαθέτει εγκεκριμένο και πιστοποιημένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης από τον ΕΟΑΝ, οπότε δεν διασφαλίζεται η πορεία των αποτσίγαρων που θα της παραδίδονται για ανακύκλωση. Δεν γνωρίζουμε αν τα αποτσίγαρα ανακυκλώνονται ή καταλήγουν στους κάδους, δεν πιστοποιείται ως παραλήπτης, ούτε υπάρχει πιστοποιημένος αποδέκτης (στην Ελλάδα) όπου παραδίδονται τα αποτσίγαρα. Καθώς η συνεργασία γίνεται σε επίπεδο Δήμου, αυτά τα στοιχεία θα έπρεπε να είναι γνωστά και ελέγξιμα και οι έλεγχοι απαραιτητοι. Έγιναν οι έλεγχοι αυτοί από το Δήμο; Είναι δυνατόν να κάνουμε έξοδα προμήθειας χωρίς να έχει υπογραφεί το απαραίτητο σύμφωνο συνεργασίας; Πριν από οποιαδήποτε ανακοίνωση συνεργασίας με την ΜΚΟ θα έπρεπε να είχε εξεταστεί αν αυτή αποτελεί εγκεκριμένο ΣΣΕΔ και πληρουμένων των προϋποθέσεων να καταρτιστεί σύμβαση συνεργασίας, το σχέδιο της οποίας θα εγκρινόταν από το Δ.Σ.

Ποιά η διαδικασία αποκομιδής και αποθήκευσης; Τα αποτσίγαρα σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία θεωρούνται επικίνδυνα απόβλητα και χρειάζονται ειδική άδεια για τη διαχείρισή τους ως ξεχωριστό ρεύμα. Αντί για ανταποδοτικά οφέλη, όπως συμβαίνει σε άλλους Δήμους (όπως για παράδειγμα ο ΦΟΔΣΑ Σύρου που παραχωρεί τα ανταποδοτικά οφέλη στην Εθελοντική Αιμοδοσία Σύρου) θα κληθούμε να πληρώσουμε τόσο για την αποκομιδή, την αποθήκευση όσο και τη μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων προς την Αθήνα.

Μένει λοιπόν η απορία με το σύμφωνο συνεργασίας που θα έπρεπε να έχουμε υπογράψει: Ποιοί είναι οι όροι και ποιά τα ανταποδοτικά οφέλη για το Δήμο μας;

Η Δήμαρχος μας έχει προτρέψει στο παρελθόν να ψάχνουμε στη Διαύγεια για να παρακολουθούμε τι συμβαίνει στο Δήμο. Το ίδιο ζητάμε και εμείς με τη σειρά μας από τη δημοτική αρχή και τους συνεργάτες της με σκοπό να παρακολουθούν και να ενημερώνονται για τις δράσεις άλλων Δήμων σε αντίστοιχα ζητήματα.

Περιμένουμε λοιπόν επί της ουσίας απαντήσεις από την η Κα Τζάννε για όλα τα παραπάνω καθώς και:

Με τα 2.480,00€ που θα δαπανηθούν για προμήθεια κάδων πόσοι κάδοι θα αγοραστούν και που θα τοποθετηθούν;

Πού θα διανεμηθεί το έντυπο ενημερωτικό υλικό που θα κοστίσει 2.480,00€ και αφορά την ενημέρωση των δημοτών;

Υπάρχει πρόβλεψη για μετρήσιμα αποτελέσματα;

Θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζουμε τη δράση και τη σημασία της, θελουμε όμως να είμαστε βέβαιοι ότι γίνεται με όρους ευνοϊκούς για το δήμο μας και δεν είναι πέτασμα καπνού για συμφωνίες επιζήμιες για όλους.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ