Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μηταράκης στα Παραπολιτικά 90,1: Στόχος μας να συνεχίσουμε την αποσυμφόρηση στη Μόρια όλο το 2020

«Η αποσυμφόρηση της Μόριας συνεχίζεται και έχουν φύγει ήδη οι μισοί πρόσφυγες και μετανάστες» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Black out’’ με τον δημοσιογράφο Χρήστο Μυτιλινιό, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε πως «τα νησιά έως το τέλος του 2020 θα έχουν άλλη εικόνα και πως στόχος είναι οι υπάρχουσες δομές να είναι πιο ασφαλείς, κλειστές και ελεγχόμενες».

Ακόμη σημείωσε πως «έχουν ξεκινήσει οι υποχρεωτικές απελάσεις από το αεροδρόμιο
της Αθήνας προς το Πακιστάν και αύριο προς το Ιράκ».

Παράλληλα ανέφερε πως «οι διαδικασίες ασύλου συνεχίζονται και οδηγούν στην αποσυμφόρηση των νησιών ενώ είπε πως όποιος δεν δικαιούται διεθνή προστασία δεν θα υπάρχει ανοχή».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε πως «η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει ρόλο στις απελάσεις»

Τέλος, ανέφερε πως «η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις όποιες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νότη Μηταράκη στα Παραπολιτικά 90,1: 

Για την κατάσταση στη Μόρια, ο κ. Μηταράκης σημείωσε: «Η αποσυμφόρηση της Μόριας έχει ξεκινήσει από τις αρχές του έτους ήδη έχουν φύγει περίπου οι μισοί απ’ όσοι ήταν στη Μόρια την 1η Ιανουαρίου. Αυτή τη στιγμή μαζί με τις νέες αφίξεις που υπήρχαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο η Μόρια έχει μειωθεί κατά 25%. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε αυτή την αποσυμφόρηση όλο το 2020. Το γεγονός ότι αφενός φυλάσσονται τα σύνορα πολύ πιο αποτελεσματικά και αφετέρου έχει επιταχυνθεί η έκδοση αποφάσεων ασύλου θεωρούμε ότι τα νησιά μας μέχρι το τέλος του ’20 θα έχουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Το μέγα ζητούμενο που υπάρχει στις δομές είναι όχι μόνο να γίνουν μικρότερες αλλά να γίνουν και ασφαλέστερες. Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει από το 2019 το σχεδιασμό μας οι δομές να γίνουνε κλειστές και ελεγχόμενες, με κλειστές περιφράξεις, με πύλες εισόδου ώστε όποιος μπάινει και όποιος βγαίνει τις ώρες που επιτρέπεται η είσοδος και η έξοδος να υπάρχει έλεγχος ώστε να μην έχουμε τα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες που έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν κρούσματα κοροναϊού στις δομές, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου δήλωσε: «Όχι μέχρι στιγμής σε κανένα από τα πέντε ΚΥΤ δεν έχουν παρουσιαστεί κρούσματα και μέχρι στιγμής δεν είχαμε καμία απώλεια ζωής που να συνδέεται με το μεταναστευτικό από τις αρχές του έτους».

Για τις επαναπροωθήσεις, ανέφερε: «Έχουν ξεκινήσει υποχρεωτικές απελάσεις όχι προς την Τουρκία γιατί ακόμα τα σύνορα Ελλάδος –Τουρκίας παραμένουν κλειστά. Έχουμε ξεκινήσει τις πρώτες υποχρεωτικές απελάσεις από το αεροδρόμιο της Αθήνας και έγινε η πρώτη πτήση προς το Πακιστάν και αύριο θα γίνει η πρώτη εθελοντική επιστροφή μετά την πανδημία προς το Ιράκ. Ανοίγουμε ένα πρόγραμμα 5 χιλιάδων εθελούσιων επιστροφών που αφορούν αποκλειστικά τα νησιά μας, όπου η ΕΕ χρηματοδοτεί οικονομικά κίνητρα σε αιτούντες άσυλου να παραιτηθούν από το αίτημα ασύλου και να επιστρέψουν οικειοθελώς στις πατρίδες τους».

«Η μεταφορά στην ενδοχώρα συνεχίζεται, είναι αυξημένες οι μεταφορές στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Αυτό όμως που είναι στόχος δικός μας και τον επιτυγχάνουμε μέχρι στιγμής, είναι όχι μόνο να μην αυξήσουμε τον αριθμό των δομών που υπάρχουν στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά στοχεύουμε να κλείσουμε 67 δομές που σήμερα λειτουργούνε εντός του 2020», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τους πολιτικούς πρόσφυγες, επισήμανε: «Δεν μπορούμε να παράσχουμε δωρεάν ισόβια κατοικία και ισόβια σύνταξη σε όλους τους πολιτικούς πρόσφυγες. Αντίθετα περιορίζονται τα προνόμια στον ένα μήνα μετά τη λήψη της απόφασης όπως μας επιτρέπει και προβλέπει και το διεθνές δίκαιο. Έτσι κι αλλιώς η ΕΕ δεν χρηματοδοτεί περαιτέρω περίοδο διαμονής για αυτούς που έχουνε πάρει δικαίωμα παραμονής από εκεί και πέρα πρέπει να δουλέψουν να βρουν το δικό τους δρόμο».

Για τη διαδικασία ασύλου, ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε: «Έχουμε ξεκινήσει, έχουμε αυξήσει την παραγωγικότητα, εκδίδουμε διπλάσιες περίπου αποφάσεις κάθε μήνα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αυτό μας επιτρέπει να περιορίζουμε τη μέση παραμονή των αιτούντων άσυλο στις δομές και αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποσυμφόρηση των νησιών. Επίσης θέλουμε γρήγορα να ξεχωρίζουν οι παράνομα εισελθόντες οικονομικοί μετανάστες για τους οποίους η χώρα μας θα εφαρμόσει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, αυτοί θα επιστρέψουν στις χώρες προέλευσης»

Ερωτηθείς αν είμαστε έτοιμοι για ένα στοχευμένο μεταναστευτικό κύμα, απάντησε: «Είμαστε απολύτως έτοιμοι, υπάρχουν αυξημένες προσπάθειες στο Αιγαίο αλλά το Λιμενικό μας, το Πολεμικό Ναυτικό, η Αστυνομία στον Έβρο, οι Ένοπλες Δυνάμεις επιτελούν καθημερινά το ρόλο τους. Υπάρχουν προσπάθειες ροών, έχουμε ελάχιστες αφίξεις. Οι αφίξεις το τελευταίο τετράμηνο είναι μειωμένες κατά 93%».

 

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ