Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ρωμανός: Η καλύτερη απόδειξη του θετικού αποτυπώματος της χθεσινής συμφωνίας ήταν η αντίδραση της Τουρκίας

«Σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει μια σύμπνοια στο γεγονός ότι η μόνη διαφορά που αποδεχόμαστε είναι η υφαλοκρηπίδα και της ΑΟΖ που συνδέονται με αυτήν. Αν δεν καταφέρουμε να πάμε σε κοινά αποδεκτή λύση η επιλογή είναι η Χάγη» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ”Black Out” με τον δημοσιογράφο Χρήστο Μυτιλινιό, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός.

Ο κ. Ρωμανός σημείωσε ότι «15 χρόνια γινόταν μια προσπάθεια να υπογραφεί μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου κάτι που έγινε χθες».

Επέκρινε μάλιστα το ΣΥΡΙΖΑ για την στάση του.

Τέλος, εξέφρασε την προσωπική του άποψη πως «ένα επόμενο βήμα θα ήταν η σύναψη αντίστοιχής συμφωνίας μες τη Λιβύη».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Ρωμανού στα Παραπολιτικά 90,1: 

«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι πλέον υπάρχει μια σύμπνοια στο γεγονός ότι η μόνη διαφορά που αποδεχόμαστε είναι αυτή που αφορά την υφαλοκρηπίδα και άρα και τις ΑΟΖ που συνδέονται με αυτή και ότι για αυτή τη διαφορά, σε περίπτωση που δεν καταφέρουμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση, η μόνη μετέπειτα επιλογή είναι Χάγη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρωμανός.

Αναφορικά με τη συμφωνία Ελλάδας –Αιγύπτου, σημείωσε: «15 χρόνια γίνεται μια προσπάθεια να υπογραφεί μια συμφωνία παρόμοια με αυτή που υπεγράφη χθες. Το γεγονός ότι καταλήγουμε σε μια τέτοια συμφωνία που αποτελεί κοινά αποδεκτή εθνική γραμμή τα τελευταία χρόνια δηλαδή την τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ, αυτό που κάναμε χθες, νομίζω ότι το timing στο οποίο γίνεται αυτό έχει πολλαπλάσια αξία πρώτον γιατί δεν ξέρεις πως αλλάζουν οι συνθήκες σε μια χώρα σαν την Αίγυπτο η οποία καταλαβαίνετε ότι δεν είναι μια χώρα που πηγαίνει με ευαγγέλιο το διεθνές δίκαιο σε κάθε φάση της και επίσης σε ένα timing που είναι λίγους μήνες μετά από το τουρκολιβυκό σύμφωνο και ουσιαστικά «υποχρεώνει» τη Λιβύη και της δίνει τη νομιμοποίηση να προχωρήσει σε μια συμφωνία με εμάς που θα είναι στα πρότυπα αυτής της συμφωνίας και της συμφωνίας με την Ιταλία που προηγήθηκε».

Για το ΣΥΡΙΖΑ, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ ανέφερε: «Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε την αντίφαση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ γιατί ο κ. Τσιπρας, δεν έχουν περάσει πάνω από μερικές εβδομάδες που στο Φόρουμ των Δελφών έλεγε «τρέξτε, προχωρήστε άμεσα σε τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο». Αυτό δηλαδή που κάναμε και το κάναμε ακόμα καλύτερα γιατί βάλαμε και τη μισή Ρόδο η οποία με την ευρεία έννοια ανήκει στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου άρα δείχνουμε το δρόμο με τον οποίο θα προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο. Άρα είναι μια πολύ μεγάλη εθνική νίκη, δεν είναι μόνο μεμψίμοιρη η λογική του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι μόνο αμήχανη θεωρώ ότι είναι και κωμικοτραγική και νομίζω ότι τα εθνικά θέματα δεν χωρούν τέτοιες αντιμετωπίσεις».

Ερωτηθείς ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, ο κ. Ρωμανός δήλωσε: «Προφανώς ένα επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση με την Αίγυπτο, προφανώς ένα επόμενο βήμα είναι να καταλάβει η Τουρκία ότι αν θέλει να συζητήσουμε οτιδήποτε το υπόδειγμα αυτών των συμφωνιών που έχουν ως βάση το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και που έχουν ως βάση την παραδοχή ότι τα νησιά έχουν κανονικά ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και κανονική επήρεια σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα είναι η μόνη βάση για να συζητήσουμε οτιδήποτε. Και νομίζω ότι ένα επόμενο βήμα που θα έβλεπα ίσως και πιο σύντομα από τα άλλα, θα ήταν η σύναψη αντίστοιχης συμφωνίας με τη Λιβύη».

«Καλύτερη απόδειξη του θετικού αποτυπώματος της χθεσινής συμφωνίας, της μεγάλης αυτής εθνικής επιτυχίας από την αντίδραση της Τουρκίας δεν υπάρχει. Αρκεί να δει κάποιος πως αντέδρασε η Τουρκία για να καταλάβει αν προάγει τα εθνικά μας συμφέροντα και πόσο σημασία έχει αυτή η συμφωνία που υπογράφηκε χθες», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ