Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Κουμουτσάκος: Εύκολη και μικρόψυχη η κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Η διαπραγμάτευση Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ ξεκίνησε το 2005 δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος.
Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για ιστορική συμφωνία που αλλάζει τα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο ακυρώνει το τουρκολιβυικό σύμφωνο.

Σημείωσε ακόμη πως η συμφωνία ενισχύει την συμφωνία με την Αίγυπτο.

Ο κ. Κουμουτσάκος ανάφερε πως η συμφωνία δεν είναι οριστική και έρχεται την κατάλληλη στιγμή καθώς κανείς δεν μπορούσε να αποκλείσει μια συμφωνία Τουρκίας – Αιγύπτου.

Χαρακτήρισε τέλος εύκολη και μικρόψυχη την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ.Κουμουτσάκος :

Με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας- Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Η διαπραγμάτευση αυτή καταλήγει μετά από 15 χρόνια. Η διαπραγμάτευση αυτή πέρασε πολλές φάσεις, σκαμπανεβάσματα, εύκολες και δύσκολες στιγμές. Είναι ευτυχές ότι καταλήγει και έχουμε κάτι συγκεκριμένο και μάλιστα καταλήγει στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία.

 Είναι μια ιστορική συμφωνία, αλλάζει τα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο. Τίποτα πια δεν είναι το ίδιο στην Ανατολική Μεσόγειο Διεμβολίζει και στην ουσία αλλά και νομικά ακυρώνει, το τουρκολιβυκό σύμφωνο καθορισμού ΑΟΖ που κινήθηκε σε μια σφαίρα φανταστικού έξω από κάθε λογική διεθνούς δικαίου. Αυτή η συμφωνία πιέζει τη Λιβύη. Η Λιβύη βρίσκεται μεταξύ δύο συμφωνημένων περιοχικών συμφωνιών ΑΟΖ Ελλάδας –Ιταλίας και Ελλάδας –Αιγύπτου επομένως μένει ένα κομμάτι που θα πρέπει να το προσδιορίζει και να το συμφωνήσει ως αντικείμενο κράτος με την Ελλάδα. Επομένως η Λιβύη αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να σκεφτεί πως θα ρυθμίσει την εκκρεμότητα που έχει με την Ελλάδα.

 Η συμφωνία αυτή ενισχύει τη συνεργασία μας με το μεγαλύτερο αραβικό κράτος. Η συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου αποκτά μια κρίσιμη μάζα περιεχομένου που καθιστά πλέον αυτή τη συνεργασία κομβική για την Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης η συμφωνία αυτή εκθέτει την Τουρκία γιατί ήδη οι πρώτες αντιδράσεις της είναι αντιδράσεις ενός κράτους που επιβεβαιώνει ότι λειτουργεί με τη λογική του «τα θέλω όλα». Ενώ ήταν έτοιμη να μπει σε διερευνητικές διαπραγματεύσεις έχοντας στο χέρι το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο μόλις στο τραπέζι μπαίνει μια άλλη συμφωνία που στηρίζεται απολύτως στο διεθνές δίκαιο λέει ότι «δεν είναι έτοιμος να συνομιλήσω», και ανακοινώνει Navtex με ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Αναγκάζεται να απογυμνωθεί η λογική του «τα θέλω όλα στο τραπέζι».

Αναφερόμενος στη δήλωση του Πρωθυπουργού για το ΝΑΤΟ

 Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας πριν λίγες μέρες σε ένα αμερικανικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και Ασφάλειας είπε ότι «δεν θα ανεχτώ άλλη πολιτική Ποντίου Πιλάτου και ίσων αποστάσεων από το ΝΑΤΟ». Αυτή είναι μια πολύ σημαντική δήλωση, θα είναι μια από τις δηλώσεις που θα καθορίσουν την ελληνική στάση στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Για τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

 Η συμφωνία αυτή είναι ιστορική, δεν είναι οριστική. Είναι μια κίνηση πολύ σοβαρή αλλά λεει ότι έχουμε και άλλα πράγματα να δούμε στο μέλλον. Έρχεται στην κατάλληλη στιγμή διότι κανείς δεν μπορούσε να αποκλείσει ότι μελλοντικά θα είχαμε μια Τουρκοαιγυπτιακή συμφωνία λόγω της πιέσεως που ασκούσε η Τουρκία. Έρχεται λοιπόν αυτή η συμφωνία να προλάβει τα πράγματα και να αλλάξει τα δεδομένα. Τίποτα δεν είναι το ίδιο στην Ανατολική Μεσόγειο όπως πριν και τίποτα δεν έχει τελειώσει. Δεν είναι το τέλος είναι η εκκίνηση μιας αλυσιδωτής σειράς εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κριτική που γίνεται από το ΣΥΡΙΖΑ είναι μια εύκολη κριτική, επιφανειακή και μικρόψυχη γιατί αυτή τη στιγμή κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες λαμβάνεται μια πολύ σοβαρή και ιστορική απόφαση.

Αναφερόμενος στο χθεσινό επαναπατρισμό 140 Ιρακινών μεταναστών

Χθες έγινε η πρώτη και μεγαλύτερη πτήση επιστροφών σε χώρες καταγωγής στην Ευρώπη και η πολυπληθέστερη στην ιστορία στην Ελλάδα από την κρίση και μετά. Είναι μια επιτυχία, αποτέλεσμα μιας ιδέας που ήταν πού πρωτότυπη στο ξεκίνημα της, που τη στήριξε ο Πρωθυπουργός, που βρήκαμε την υποστήριξη από την ΕΕ και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Έχει μια λογική οικονομικού κινήτρου σε συγκεκριμένους ανθρώπους και για αποκλειστικά μια φορά και για συγκεκριμένο χρόνο. Αυτό το οικονομικό κίνητρο των 2.000 € κατά άτομο που είναι κοινοτικά χρήματα δίνεται μόνο σε εκείνους που έφτασαν στη χώρα μας μέχρι 1/1/20, αφορά μόνο εκείνους διότι έχει σκοπό να αποσυμφορήσει κατά κύριο λόγο τα νησιά. Ήταν η πρώτη πτήση, είναι δύσκολη στην υλοποίηση της γιατί οι χώρες που πρέπει να συνεργαστούμε δεν είναι οι ευκολότερες. Ξεκινάμε, παρά τους παρεμποδισμούς της πανδημίας, μια πολιτική που θα φέρει αποτέλεσμα έως 5 χιλιάδες επαναπατρισμούς.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ