Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Στ. Ελλάδας για Εύβοια: Ήταν μια βιβλική καταστροφή – Δεν είχε προβλεφθεί ο όγκος και η ταχύτητα του νερού

«Δεν γνωρίζουμε το μέγεθος και την έκταση αυτών των καταστροφών απλά πρέπει να αποκαταστήσουμε τα δίκτυα επικοινωνίας, τα οδικά κυρίως και να υπάρξει τροφοδοσία νερού και ηλεκτρικού ρεύματος» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καλοκαιρινά ραντεβού» με τον δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Αθανάσιος Καρακάντζας, αναφορικά με τη φονική πλημμύρα στην Εύβοια.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καρακάντζας επισήμανε ότι «ήταν μια βιβλική καταστροφή, δεν είχε προβλεφθεί ο όγκος και η ταχύτητα του νερού από πουθενά. Εμείς παρά ταύτα επειδή κάθε φορά είμαστε σε επιφυλακή βρεθήκαμε εκεί, αναμέναμε ένα φαινόμενο πιο χαλαρό. Δεν υπήρχε η πρόβλεψη για τέτοιου είδους φαινόμενο».

«Η περίπτωση των Ψαχνών είχε να κάνει με τα διαμερίσματα τα οποία ήταν καμένα, όλη η κορυφογραμμή. Εκεί ξεφόρτωσε το νερό και θα μπορούσαμε να έχουμε νούμερα τρομακτικά σε απώλειες ανθρώπων διότι μπαίνοντας μες τα Ψαχνά δεν υπήρχε τρόπος διαφυγής των κατοίκων, οι κάτοικοι ή έπρεπε να δεχτούνε το νερό ή να πάνε μες τη θάλασσα δεν υπήρχε άλλος τρόπος δεξιά και αριστερά να φύγουν γιατί ήταν απρόβλεπτος ο όγκος και η ταχύτητα του νερού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις δομές, ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι «σταδιακά από σήμερα προσωρινά αποκαθιστώνται, χρησιμοποιούμε δηλαδή όλο το σύστημα των δυνατοτήτων που έχουμε με μηχανισμούς άμεσης παρέμβασης να δοθούν σε κυκλοφορία οι δρόμοι».

«Γιατί πρέπει να ξέρετε ότι σε 4-5 μέρες η πρόβλεψη που υπάρχει είναι ότι θα γυρίσει ο καιρός με υψηλές θερμοκρασίες και στο ίδιο μέρος θα έχουμε πυρκαγιές συνεπώς η εκτίμηση που έχουμε στα πρώτα 24ωρα είναι ότι θα αποκαταστήσουμε τις ζημιές στις δομές προσωρινά», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Ο δρόμοι έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές ακόμα και σε επίπεδο επιχειρήσεων έχουν καταστραφεί επιχειρήσεις, δεν γνωρίζουμε το μέγεθος και την έκταση αυτών των καταστροφών απλά πρέπει να αποκαταστήσουμε τα δίκτυα επικοινωνίας, τα οδικά κυρίως και να υπάρξει τροφοδοσία νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Εκτιμούμε ότι στις επόμενες 24 με 48 ώρες η αποκατάσταση θα είναι σε όλες τις δομές και του οδικού άξονα αλλά κυρίως ύδρευση και ρεύμα και μετά θα αρχίσει η καταγραφή των ζημιών», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν έγιναν αντιπλημμυρικά έργα μετά τις πυρκαγιές, ο κ. Καρακάντζας απάντησε: «Έγιναν άμεσα και μόνο για την Εύβοια, και ειδικά για αυτούς τους δύο δήμους ,δαπανήθηκαν με άμεσες διαδικασίες γύρω στα 15 εκατομμύρια. Όλα τα ρέματα ήτανε καθαρά και υπάρχουν και φωτογραφίες αλλά ήταν αδύνατον με τα δεδομένα που υπήρχαν να δεχτούν τον όγκο και την ταχύτητα των νερών».

«Αυτό που νομίζω ότι θα κάνει ο πρωθυπουργός είναι να τρέξει με όσο πιο γρήγορες διαδικασίες γίνεται τη στήριξη των συγκεκριμένων περιοχών που έχουν πληγεί», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ