Μήνυμα του Δημήτρη Μπιάγκη για την απόκρουση της πολιορκίας των Οθωμανών το 1716

Share:

Σαν σήμερα, το 1716, γράφεται στην Κέρκυρα, μια από τις σημαντικότερες σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας. Στις 11 Αυγούστου η Κέρκυρα γιορτάζει την ανάμνηση του θαύματος του Αγίου μας, που με τη σωτήρια παρέμβασή του έσωσε το νησί μας από τους Αγαρηνούς. Σύμφωνα μ’ όλους τους θρησκευτικούς παράγοντες, η λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, που καθιερώθηκε την επόμενη χρονιά του θαύματός του, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές θρησκευτικές εκδηλώσεις πανελλαδικά. Η πολιορκία της Κέρκυρας του 1716, η ηρωική υπεράσπιση του νησιού μας από τις λιγοστές δυνάμεις και τον ντόπιο πληθυσμό, αλλά και η τελική επικράτηση των υπερασπιστών του νησιού μας στον αιματηρό και άνισο εκείνο αγώνα, αποτελεί ένα κοσμοϊστορικό γεγονός τεράστιας ιστορικής σημασίας που δύσκολα συναντάς στις σελίδες της ιστορίας, και δυστυχώς, δεν το έχουμε αναδείξει ως κοινωνία όσο θα έπρεπε. Με πενιχρές έως ελάχιστες αναφορές στα σχολικά εγχειρίδια της χώρας, με τα ιστορικά μνημεία της πόλης να καταρρέουν και να μένουν αναξιοποίητα, χωρίς ουσιαστικές εκδηλώσεις μνήμης πέραν της λιτάνευσης του ιερού σκηνώματος, χωρίς ιστορικές αναφορές που θα μπορούσαν να αποτελούν την προμετωπίδα μιας νέας αντίληψης, τόσο για την πολιτιστική μας κληρονομιά, όσο και για το τουριστικό προϊόν της περιοχής.
Είναι καιρός να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με την ιστορία και την παράδοση αυτού του τόπου. Να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μας παρέχει, όχι μόνο ο φυσικός μας πλούτος, ο ήλιος και η θάλασσα, αλλά και η ιστορική διαδρομή ετούτου του ευλογημένου τόπου στον χρόνο. Να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις ιστορικές αναφορές, το λαμπρό μας παρελθόν για να οικοδομήσουμε επιτέλους ένα νέο μέλλον, πάνω σε νέες και στέρεες βάσεις, μπολιάζοντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ετούτης της γης που γέννησε ήρωες και στέκεται αγέρωχα στην πορεία του χρόνου. Χρόνια πολλά σε όλους.

Previous Article

Η Ιερά Μητρόπολη για την λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνος

Next Article

Εντατικοποίηση ελέγχων ζήτησε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων σε συσκέψεις με το Λιμεναρχείο και την Αστυνομία στη Λευκάδα

Σχετικά Άρθρα