Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Βλάσης: Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε απόλυτη ετοιμότητα

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό, κ. Κώστας Βλάσης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 στην εκπομπή «Να ’χαμε να λέγαμε» με το δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Βλάσης:

Με αφορμή την έκτακτη σύγκλυση του ΚΥΣΕΑ

Είναι μια απάντηση στη νέα πρόκληση από την Τουρκία με την έκδοση Navtex για έρευνες ανοιχτά του Καστελλορίζου, από εκεί και πέρα είναι κάτι που το περιμέναμε γιατί ο κ. Ερντογάν έχει βρεθεί σε πάρα πολύ δύσκολή θέση στην οποία βέβαια ο ίδιος έχει βάλει τον εαυτό του γιατί εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να στηριζόμαστε πάνω στο διεθνές δίκαιο αλλά είναι δεδομένο ότι η μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης με τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου τον κάνει να αντιδρά με αυτό το σπασμωδικό τρόπο. Αυτή την αντίδραση την παρακολουθούμε με ψυχραιμία, με αποφασιστικότητα για αυτό το λόγο συγκαλείται το ΚΥΣΕΑ για να δούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις.

Αντιδράμε στον τρόπο με τον οποίο προκαλεί η γείτονα χώρα. Από τη στιγμή που βλέπουμε όλες αυτές τις κορώνες από τον πρόεδρο της Τουρκίας, όταν βλέπουμε να ενεργοποιεί Navtex και για άσκηση με πραγματικά πυρά των τουρκικών πολεμικών πλοίων όπως και αντίστοιχα για σεισμικές έρευνες εμείς πρέπει να είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα. Υπό αυτή την έννοια ο πρωθυπουργός θεωρεί σημαντικό να είμαστε απόλυτα έτοιμοι στις αντιδράσεις μας και για αυτό το λόγο με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τόσο εμείς όπως και οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε απόλυτη ετοιμότητα και περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Τουρκίας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία θέλει την ηρεμία και την ειρήνη στην περιοχή αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει όταν ο γείτονάς μας προσπαθεί να βγάλει το όπλο του και να το βάλει στον κρόταφό μας και υπό τις απειλές να μας βάλει να κάτσουμε να συζητήσουμε. Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν θα γίνει. Εμείς θέλουμε κανόνες καλής γειτονίας, εμείς θέλουμε να κάτσουμε να συζητήσουμε για ότι ενδεχομένως μας χωρίζει, και αυτό είναι μόνο οι αιτιάσεις της Τουρκίας για υφαλοκρηπίδα αλλά αυτό θα γίνει με κανόνες διεθνούς δικαίου και βέβαια σε συνθήκες ηρεμίας.

Όπως έχει αποδείξει αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να προχωρήσει ζητήματα δεκαετιών που έχουνε μείνει πίσω όπως έγινε και με την ΑΟΖ με την Ιταλία, και με την Αίγυπτο και με τις επαφές που γίνονται με το Ισραήλ και άλλες χώρες διπλωματικά επομένως να είμαστε όσο το δυνατόν πιο θωρακισμένοι και βέβαια να υπερασπίσουμε το δίκαιο της Θάλασσας και όχι μόνο.

Αναφορικά με την τραγωδία στο Λίβανο

Δεν έχουμε κάτι διαφορετικό σε σχέση με αυτά που είχαμε το τελευταίο διάστημα με την μια απώλεια της συζύγου ενός έλληνα και τους τραυματίες που είχαμε από την κοινότητα. Υπάρχουν υλικές ζημιές πολλές αλλά ευτυχώς η ελληνική κοινότητα κατά τα άλλα η οποία είναι μια κοινότητα πάνω από 5 χιλιάδες άτομα κατά τα άλλα βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ