Αλέκος Αυλωνίτης: 11 Αυγούστου 1716 – 11 Αυγούστου 2020

Share:

Μια σημαντική στρατιωτική και ηθική νίκη Βενετών και Κερκυραίων κατά την πολιορκία της Κέρκυρας από τους Τούρκους για την επέλασή τους στην Ευρώπη. 30.000 Τούρκοι από τη Γούβια και τον Ύψο, το Μαντούκι και τη Γαρίτσα, έως το λόφο του Αβράμη και του Σωτήρος, απέναντι σε 5.000 Βενετούς και Κερκυραίους στρατιώτες μαζί με 3.000 Κερκυραίους σε μια κοσμοξακουστή μάχη.

Ο Στρατάρχης Ιωάννης Ματθίας Σούλεμπουργκ (Σχολέμβουργος) αρνήθηκε στα καλέσματα των Τούρκων για παράδοση της πόλης κι έτσι, μέχρι τις 8 Αυγούστου οι επιθέσεις ήταν συνεχείς, ενώ μια ανέλπιστα καταστρεπτική καταιγίδα για τους Τούρκους στις 9 Αυγούστου, τους ανάγκασε σε άτακτη υποχώρηση και οριστική φυγή. Η ιστορία ενός καλόγηρου με αναμμένο πυρσό κυκλοφόρησε ανάμεσα στους Τούρκους από στόμα σε στόμα και διαφυλάχτηκε στην παγκόσμια ιστορία ως παράδειγμα συνύπαρξης πολιτικών, στρατιωτικών αλλά και θρησκευτικών διαστάσεων των πολέμων. Παραδείγματα, των οποίων συναντούμε και σήμερα, ανά τον κόσμο.

Στις αναγκαίες ιστορικές απορίες, απαντά η ίδια η ιστορία με τη σοφία των πλούσιων πτυχών της. Αρκεί η ανάγνωσή της και η βαθειά γνώση της. Ιδιαίτερα για τον τόπο μας, ίσως, αποβεί το ισχυρότερο μάθημα που πρέπει να λάβουμε για να πορευθούμε με κοινωνική ειρήνη και ομαλότητα στο μέλλον.

Χρόνια πολλά στην Κέρκυρα.

Previous Article

Ξεκίνησαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις για το θαύμα του Αγίου της 11ης Αυγούστου

Next Article

Αποκατάσταση της “Ανουντσιάτα”. Σύμβολο της πολυπολιτισμικότητας και της ιστορίας

Σχετικά Άρθρα