Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Δένδιας σε Τουρκία: Να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα το «Oruc Reis» – Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα

Κάλεσμα στην Τουρκία για άμεση αποχώρηση του «Oruc Reis» από την ελληνική υφαλοκρηπίδα απηύθυνε πριν από λίγα λεπτά ο υπουργός Εξωτρικών, Νίκος Δένδιας, καθιστώντας σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι «η Ελλάδα δεν θα δεχτεί τετελεσμένα και θα υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα»

«Δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας με δηλώσεις του από το ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας με νόημα: «Καθιστούμε σαφές προς όλους. Η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα».

«Καλούμε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρυπίδα», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας στη δήλωσή του ανέφερε ότι ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ κάνοντας παράλληλα λόγο για «σαφή τουρκική απειλή κατά της Ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Η Τουρκία αποφάσισε να προσηλωθεί στη γνώριμη παραβατικότητα» σημείωσε ο κ. Δένδιας υπογραμμίζοντας ότι «οι δηλώσεις της ηγεσίας της Τουρκίας για διάλογο με την Ελλάδα ήταν «ανειλικρινείς και προσχηματικές».

«Η Τουρκία απέδειξε ότι αποστρέφεται τις σύγχρονες αντιλήψεις. Ότι ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα, ότι εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρου και δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου, επιδιώκοντας να επιβάλλει τετελεσμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών .

Οι δηλώσεις αυτές του Νίκου Δένδια αποτελούν απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις που προηγήθηκαν από τον Τούρκο ομολόγό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συνέντευξη τύπου νωρίτερα προανήγγειλε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο με νέες Navtex μέχρι τέλος Αυγούστου».

Παράλληλα το μήνυμα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών έρχεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση των τηλεφωνικών συνομιλιών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος για να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την κατάσταση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εντός της οποίας παραμένει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis», καθώς επίσης και τους τρόπους αντίδρασης της Ελλάδας απέναντι στις κινήσεις της Τουρκίας.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ