Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Στην Πανευρωπαϊκή Επιτροπή του ΠΟΥ για τα συστήματα υγείας ο Ηλίας Μόσιαλος

Πανευρωπαϊκή επιτροπή για την υγεία, προκειμένου να επανεξετάσει τις πολιτικές προτεραιότητες και την αναδιάταξη των συστημάτων υγείας υπό το πρίσμα των πανδημιών συγκάλεσε το γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

 Πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι ο καθηγητής Mario Monti, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Bocconi, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος και Επιστημονικός Συντονιστής ο Ηλίας Μόσιαλος.

 «Έχω την τιμή να προεδρεύω της νέας πανευρωπαϊκής επιτροπής για την υγεία και την αειφόρο ανάπτυξη », δήλωσε ο καθηγητής Monti. «Αυτή η πανδημία έχει επιδεινώσει τις ανισότητες και τις διαιρέσεις που παραλύουν τις κοινωνίες μας και εμποδίζουν την πρόοδο στην αειφόρο ανάπτυξη. Θεωρώ την απόφαση του ΠΟΥ να συστήσει αυτήν την ανεξάρτητη επιτροπή υψηλού επιπέδου ως προοδευτικό βήμα προς τη διαμόρφωση μιας πιο αποτελεσματικής, ολοκληρωμένης προσέγγισης για την υγεία και την ευημερία, ως θεμέλιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Είμαι χαρούμενος που η Επιτροπή θα μπορέσει να βασιστεί σε έναν Επιστημονικό Συντονιστή του επιπέδου του Καθηγητή Ηλία Μόσιαλου, Ιδρυτή και Διευθυντή του Τμήματος Πολιτικής Υγείας του LSE. »

 Ποια θα είναι τα μέλη της Επιτροπής

 Τα μέλη της επιτροπής επελέγησαν από τον ΠΟΥ σε συνεργασία με τον Μάριο Μόντι. Η Επιτροπή θα απαρτίζεται από πρώην αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, διακεκριμένους επιστήμονες και οικονομολόγους και ηγέτες της επιχειρηματικής κοινότητας και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ενδεικτικά αναφέρονται οι Sylvie Goulard (Αναπληρώτρια Διεθύντρια της Τράπεζας της Γαλλίας, πρώην Υπουργός Άμυνας, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), Guler Sabanci (πρόεδρος της Sabanci Holding και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος Sabanci), Helle Thorning-Schmidt (πρώην πρωθυπουργός της Δανίας, πρώην διευθύνων σύμβουλος του Save the Children), Igor Shuvalov (πρόεδρος του State Development Corporation, πρώην πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας) και Tarja Halonen, Πρώην Πρόεδρος της Φινλανδίας.

 Αφού συλλέξει και εξετάσει τα σχετικά στοιχεία, η Επιτροπή θα εξάγει συμπεράσματα από τους τρόπους με τους οποίους τα συστήματα υγείας διαφορετικών χωρών ανταποκρίθηκαν στην πανδημία COVID-19 και θα διατυπώσει συστάσεις για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Η Επιτροπή, με την υποστήριξη ενός επιστημονικού συμβουλευτικού συμβουλίου, θα επιδιώξει επίσης να διαμορφώσει μια συναινετική πολιτική επί αυτών των συστάσεων και να αναβαθμίσει την υγεία και την κοινωνική μέριμνα ως κοινωνικές και πολιτικές προτεραιότητες, κρίσιμες τόσο για τη βιώσιμη ανάπτυξη όσο και για την κοινωνική συνοχή. Η Επιτροπή πρόκειται να ολοκληρώσει τις εργασίες της και να υποβάλει την τελική της έκθεση έως τον Σεπτέμβριο του 2021.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ