Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Συναγερμός στο Αιγαίο: Το Oruc Reis σε ελληνική υφαλοκρηπίδα – Διπλωματικός πυρετός για την τουρκική προκλητικότητα

Κλιμακώνει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, λίγα 24ωρα μετά την σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Η Άγκυρα αφού τορπίλισε τις διερευνητικές επαφές που θα γίνονταν στο τέλος του Αυγούστου, έστειλε το απόγευμα της Δευτέρας το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνοδευόμενο από μονάδες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, κορυφώνοντας την προκλητική στάση της.

Ειδικότερα, το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Oruc Reis» εισήλθε στο ανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προερχόμενο από την κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Σε ελληνική υφαλοκρυπίδα το Oruc Reis – Ελληνικές φρεγάτες σε ετοιμότητα
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο έχει ρίξει καλώδια, αλλά δεν διεξάγει ακόμα έρευνες. Την ίδια στιγμή, σε πλήρη ετοιμότητα είναι το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, καθώς βρίσκεται σε πυκνή διάταξη στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, τρία πολεμικά πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται κοντά στο τουρκικό ερευνητικό πλοίο και τη συνοδεία του, ενώ πολλά άλλα βρίσκονται πίσω από αυτά.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως από τα ελληνικά πολεμικά πλοία κάθε 15 λεπτά καλούν τον Τούρκο πλοίαρχο του «Oruc Reis» να μαζέψει τα ερευνητικά καλώδια και να αποχωρήσει από το σημείο. Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας η Άγκυρα εξέδωσε κι άλλη NAVTEX, απαντώντας ουσιαστικά στην ελληνική αντι-NAVTEX που εξέδωσε η Αθήνα το μεσημέρι.

Το τουρκικό σκάφος όπως φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί κινείται με κατεύθυνση νοτιοανατολικά σε σχεδόν ευθεία γραμμή με ταχύτητα 3-4 μίλια την ώρα (ώρα 22:45).

reis-kinisi

Όπως εκτιμούν οι ελληνικές αρχές το Oruc Reis στην πραγματικότητα δεν μπορεί να διεξάγει έρευνες καθώς αν και έχει απλώσει καλώδια δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω του θορύβου των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται στην περιοχή.

Η περιοχή που πλέει το Oruc Reis και τα δύο συνοδευτικά του πλοία, το «Αταμάν» και το «Τσένγκιζ Χαν», είναι διεθνή ύδατα άνωθεν περιοχής ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

xartis-anatoliki-mesogeios

Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι η Ελλάδα κινείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώνει για τις εξελίξεις τόσο τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ όσο και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το Oruc Reis συνοδεύεται από επτά τουρκικές φρεγάτες οι οποιες έχουν απλωθεί σε κοντινή απόσταση γυρω του, δημιουργώντας έναν προστατευτικό κλοιό. Σύμφωνα με πληροφορίες το τουρκικό ερευνητικο σκάφος έχει κινηθεί για λίγα ναυτικά μίλια εντος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πραγματοποιωντας συνεχώς ελιγμούς οι οποίοι δείχνουν ότι μέσα στις προθέσεις του είναι να πραγματοποιεί ένα συνεχές «πήγαινε-έλα» μεταξυ ελληνικης και τουρκικής ΑΟΖ.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό σκάφος, έχει ανοίξει και τον πομπό του όπως φαίνεται στην ιστοσελίδα Μarinetraffic.



Ο Μητσοτάκης ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς 
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει αύριο, Τρίτη, τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων ημερών που ο πρωθυπουργός ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα ελληνοτουρκικά.

Διπλωματικός πυρετός – Πίεση Ελλάδας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ 
Νωρίτερα σήμερα, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, που υποσκάπτει τη σταθερότητα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.

Λίγο αργότερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέτρεψε την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ το ελληνικό ΥΠΕΞ αντέδρασε άμεσα με έκδοση αυστηρής ανακοίνωσης, δια της οποίας αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, ο προσχηματικός χαρακτήρας της φερόμενης τουρκικής ετοιμότητας για διάλογο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό, θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Επιμένει ο Ερντογάν 
Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στην ακραία ρητορική, τονίζοντας ότι η «Τουρκία δεν θα συναινέσει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία που προσπαθεί να “εγκλωβίσει” τη χώρα στις ακτές της, αγνοώντας τα τεράστια τουρκικά εδάφη».

Φωτογραφίες του Oruc Reis

Φωτογραφίες από το Oruc Reis έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Αμυνας. Οπως φαίνεται, το ερευνητικό σκάφος συνοδεύεται από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Ωστόσο, να σημειωθεί ότι δεν είναι ξεκάθαρος ο χρόνος αλλά και ο τόπος που ελήφθησαν οι φωτογραφίες.

Το υπουργείο Αμυνας αναφέρει ότι οι ένοπλες δυνάμεις έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο της αποφασιστικότητας για την προστασία των δικαιωμάτων της χώρας και των συμφερόντων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στις θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας.

Στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα της Τουρκίας
Στενά παρακολουθεί και η ΕΕ την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο που βάζει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του Σεπτεμβρίου τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή.

Όπως τονίζει πηγή της ΕΕ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ «είναι σε επικοινωνία για την κατάσταση με διάφορους ηγέτες». Νωρίτερα, ο Σαρλ Μισέλ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και τον ενημέρωσε για τις κινήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο.

Φαίνεται μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή πως η επόμενη Σύνοδος Κορυφής, που είναι προγραμματισμένη για το Σεπτέμβριο θα βάλει στο τραπέζι τα θέματα αυτά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα ζητήματα που θα συζητηθούν είναι αυτό της Τουρκίας, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν «όσο πλησιάζει η συνάντηση», επισημαίνει η ευρωπαϊκή πηγή.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: Σταματήστε τώρα τις έρευνες

Να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, καλεί την Άγκυρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και εκφράζει για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.

 Απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

  «Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.

 Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

 Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ