Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Κατρούγκαλος στα Παραπολιτικά 90,1 για τουρκική προκλητικότητα: Βρισκόμαστε μπροστά σε μια σοβαρή κατάσταση

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια σοβαρή κατάσταση», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καλοκαιρινά ραντεβού» με τον δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος
, αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα.

Αναφορικά με την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι ήταν εντελώς αυτονόητη η συνεδρίαση του, προσθέτοντας ότι «από τη δική μας πλευρά είχαμε ασκήσει κριτική γιατί δεν είχε συγκληθεί ΚΥΣΕΑ και στην προηγούμενη έξοδο του ‘’Oruc Reis’’».

«Γιατί άποψη μας είναι ότι κρίσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με το θεσμικό τρόπο που προβλέπεται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Βασική κριτική που ασκούμε εμείς στην κυβέρνηση ως προς τα ελληνοτουρκικά είναι ακριβώς ότι υπάρχει ένα κενό στρατηγικής στο οποίο συρόμαστε κάθε φορά να αντιδράσουμε στην επόμενη επιθετική κίνηση της Άγκυρας. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να έχουμε ένα συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο και να προσπαθήσουμε να ξαναπάρουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων εμείς», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Η κυβέρνηση προφανώς είχε προβλέψει, γιατί είχε προαναγγελθεί, την επόμενη επιθετική κίνηση της Άγκυρας που είναι η έξοδος του «Oruc Reis» έπρεπε να είχε φροντίσει σε επίπεδο ευρωπαϊκό και να είχαμε εκ των προτέρων κυρώσεις ώστε να ξέρει η Τουρκία ότι ο τσαμπουκάς δεν είναι χωρίς κόστος και μια ευρύτερη κινητοποίηση, και εν πάση περιπτώσει πότε θα γίνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών αν δεν γίνει τώρα;» ανέφερε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν υπήρξε ενημέρωση για το θέμα της συμφωνίας Ελλάδας- Αιγύπτου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Ζήτησα ενημέρωση γιατί υπάρχουν αρκετά ζητήματα που θα τα βρούμε και μπροστά μας στην μελλοντική διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Για παράδειγμα ποια ήταν η μεθοδολογία της συμφωνίας, πως κινηθήκαμε με βάση τη μέση γραμμή, ποια είναι η επήρεια των νησιών μας. Από ότι προκύπτει, δεν φαίνεται από το κείμενο της συμφωνίας το οποίο μας διανεμήθηκε αλλά προκύπτει ότι ακόμα και το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, η Κρήτη, έχει μειωμένη επήρεια, ακόμη πιο μειωμένη φαίνεται να έχει η Κάσος, η Κάρπαθος. Διατυπώνονται αμφιβολίες για το αν έχει έστω και κάποια επήρεια το Κουφονήσι και το σχετικό σύμπλεγμα νησιών και νησίδων».

«Εμείς θεωρούσαμε ότι πρέπει να υπάρχει συμφωνία με την Αίγυπτο αλλά προφανώς μια καλή συμφωνία. Περιμένουμε ενημέρωση, ο κ. Δενδιας μου έχει πει ότι την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να μας δώσει αυτά τα στοιχεία μέχρι τότε επιφυλασσόμαστε ως προς την συνολική μας αξιολόγηση προς τη συμφωνία.

Παραμένει όμως η κριτική μας ως προς το κενό στρατηγικής που αναδεικνύεται και με τη συμφωνία ως προς τον τρόπο αξιοποίησής της, ως προς τον τρόπο αντίδρασης στην επιθετική κίνηση της Τουρκίας», συμπλήρωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Εμείς θέλουμε να είμαστε πατριωτική δύναμη ευθύνης και ακριβώς για αυτό το λόγο καλούμε για μια εθνική στρατηγική με αρχή μέση και τέλος και αν υπάρξει τέτοια εθνική στρατηγική εμείς θα βάλουμε πλάτη για να τη στηρίξουμε», επισήμανε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν πρέπει να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε: «Αναμφισβήτητα. Πως αλλιώς; Πόλεμος ή διάλογος δεν υπάρχει τρίτος δρόμος. Το να κλωτσάς το ντενεκεδάκι παρακάτω ουσιαστικά μεταθέτει το δίπολο του πολέμου ή του διαλόγου σε ένα μελλοντικό χρόνο. Ο διάλογος πρέπει να γίνει στη βάση της μοναδικής διαφοράς που θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει νομική επίλυση, ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα. Προφανώς το πρώτο βήμα είναι οι διερευνητικές εντολές εκτός εκβιασμών και από τρίτους και από την Τουρκία, και σε περίπτωση αποτυχίας των διερευνητικών εντολών προφανώς Χάγη».

«Η θέση η δική μας είναι ότι η Τουρκία έχει μόνο εκείνα τα δικαιώματα που της αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Επομένως η εθνική στρατηγική θέση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το ότι εμείς δεν θεωρούμε ότι αποκλείεται γενικώς η Τουρκία από κάθε πρόσβαση στους ενεργειακούς πόρους που έχει το Αιγαίο και η Μεσόγειος με την αυτονόητη όμως προϋπόθεση ότι θα σεβαστεί το δίκαιο της θάλασσας και δεν θα διεκδικήσει δικαιώματα λόγω της ισχύος που προβάλει αλλά δικαιώματα τα οποία αναγνωρίζει και μόνο το δίκαιο της θάλασσας», κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ