Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Κεγκέρογλου στα Παραπολιτικά 90,1: Η Τουρκία ευθέως αμφισβητεί με πράξεις πλέον την ελληνική κυριαρχία

«Είμαστε στο σημείο εκείνο που δεν χωρεί ερωτηματικό σε σχέση με το τι κάνει η Τουρκία» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Black Out» με τον δημοσιογράφο Χρήστο Μυτιλινιό, ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, αναφορικά με την κλιμάκωση των ενεργειών της Τουρκίας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε ότι «είναι δεδομένο ότι η Τουρκία ευθέως αμφισβητεί με πράξεις πλέον την ελληνική κυριαρχία, την ελληνική υφαλοκρηπίδα, το κάνει και μάλιστα προκλητικά».

«Από την άλλη μεριά θα πρέπει να σταθμιστεί το ζήτημα που έχει να κάνει με την άμεση πρόκληση πολεμικής εμπλοκής. Η αποτελεσματικότητα με την οποία εμείς οφείλουμε να αποτρέπουμε την τουρκική επιθετικότητα που κινείται σε δύο επίπεδα, το διπλωματικό και στο επιχειρησιακό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στο διπλωματικό βλέπουμε να έχουν άμεση δράση σε σημαντικό βαθμό οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες, είναι πιστεύω σε ένα σημαντικό βαθμό η ανταπόκρισή τους θετική, δεν είναι αυτό που θα θέλαμε γιατί είχαμε επισημάνει από τη συνεδρίαση κορυφής ότι θα έπρεπε να έχουν επιβληθεί οι κυρώσεις από την ΕΕ προκειμένου να έχουμε αποτρεπτική πορεία. Δεν έγινε και αυτό ήταν αρνητικό», επισήμανε ο ίδιος.

«Σήμερα στο σημείο που είμαστε η κυβέρνηση οφείλει, και σε συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις γιατί τα πράγματα δεν αφορούν ένα επιμέρους θέμα αλλά την πορεία της χώρας στο κυρίαρχο εθνικό δικαίωμα σε σχέση με τις θαλάσσιες ζώνες ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και αυτό προϋποθέτει την εθνική συνεννόηση, πρόσθεσε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

«Είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο για το οποίο σήμερα προφανώς θα πρέπει να υπάρξουν εκείνες οι ‘’τελικές’’ ενέργειες με την αποφασιστικότητα την πληρωμένη με αποτελεσματικότητα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν είναι «μόνη» η Ελλάδα, ο κ. Κεκγέρογλου δήλωσε: «Φαινομενικά δεν είμαστε μόνοι μας, προφανώς πολιτικά και η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπαρτμέντ είναι σημαντική και οι δηλώσεις από την πλευρά της Ευρώπης αλλά όταν είσαι μέλος της ΕΕ και η ΕΕ πριν δύο εβδομάδες δεν παίρνει τις δέουσες αποφάσεις εκεί νιώθεις μόνος».

«Δεν πρέπει όμως να περιμένουμε από άλλον σε επίπεδο αποτρεπτικό που έχει να κάνει με το επιχειρησιακό ή με κάποιες ενέργειες που είναι δικιά μας ευθύνη να τις κάνει άλλος. Εμείς θα τις κάνουμε, εμείς θα πάρουμε τις αποφάσεις, εμείς θα προχωρήσουμε στα όποια σχέδια. Πιστεύω ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η ‘’ανοχή’’ γιατί μια απόφαση στο σημείο που βρισκόμαστε είναι ή πρόκληση επεισοδίου ή ανεπίτρεπτη υποχωρητικότητα», ξεκαθάρισε ο βουλευτής.

«Σε αυτό το σημείο είμαστε, δεν υπάρχει σε σχέση με το επιχειρησιακό διαφορετική επιλογή, αν υπάρξουν εξελίξεις διπλωματικές οι οποίες θα δώσουν ένα αποτέλεσμα και αυτές θα είναι κάτω από τη δικιά μας πίεση, κάτω από τη δικιά μας απαίτηση», σημείωσε επιπρόσθετα.

«Υποθέτω ότι υπάρχει οργασμός διπλωματικών διαβουλεύσεων και η Ελλάδα απαιτεί από τους συμμάχους να πάρουν θέση. Ελπίζουμε στην αποκλιμάκωση και όχι στην εμπλοκή», εκτίμησε ο κ. Κεγκέρογλου.

«Η Τουρκία δεν έχει μόνο το πεδίο που αφορά τα ελληνοτουρκικά τούτη την ώρα, έχει διευρύνει και έχει εντάξει το δικό της ζήτημα σε σχέση με την Ελλάδα στην ευρύτερη δράση της στην Μεσόγειο», συμπλήρωσε.

«Είναι αυτή τη στιγμή στη βάση ενός σχεδίου για να συμπεριφέρεται και να δρα ως μια ισχυρή ιμπεριαλιστική περιφερειακή δύναμη η οποία στο πλαίσιο αυτό έχει και το ζήτημα που έχει να κάνει με την αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Άρα αυξάνονται οι ευθύνες των συμμάχων και των διεθνών παραγόντων και οργανισμών και βεβαίως η δική μας ευθύνη και η κρίσιμη μέρα η σημερινή ελπίζω να φέρει αποτελέσματα για να τερματιστεί και αυτή η επιθετική ενέργεια της Τουρκίας», ανέφερε παράλληλα.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ