Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Τους πολιτικούς αρχηγούς για τα ελληνοτουρκικά ενημερώνει ο Μητσοτάκης – Επικοινωνία με ΠτΔ, Γεννηματά και Τσίπρα

Τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την απόφαση της Άγκυρας να βγάλει το Ορούτς Ρέις για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενημερώνει σήμερα, – όπως είχε προαναγγείλει χθες – ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει.

Γεννηματά: Εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο

«Απαιτείται εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο που έπρεπε από καιρό να έχει διαμορφωθεί, όπως επίμονα έχουμε υποδείξει»: στην επισήμανση αυτή καταλήγει η δήλωση της Φώφης Γεννηματά, μετά και την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής:

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της από την Τουρκία.

Η κυβέρνηση έχει εθνικό χρέος να την αποτρέψει. Με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα σε βάρος της χώρας μας με την παραμονή του Oruc Reis στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες», επισημαίνει επίσης και συνεχίζει:

«Όπως έχουμε τονίσει η ξεκάθαρη και σταθερή ελληνική στάση μπορεί να εξασφαλίσει τον πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ και να μην επιτρέψει τη συνέχιση της αδράνειας του ΝΑΤΟ. Οι κυρώσεις έπρεπε να έχουν ήδη αποφασιστεί. Το ΝΑΤΟ να μην παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο, να σταματήσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Δεν μπορεί να κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι ένα κράτος-μέλος υφίσταται προσβολή των κυριαρχικών του δικαιωμάτων από άλλο μέλος της συμμαχίας.

Όμως τούτη την ώρα», καταλήγει η δήλωση της Φ. Γεννηματά, «που διακυβεύονται θεμελιώδη συμφέροντα και δικαιώματα της χώρας, η κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνει να μην έχει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική. Οι επιλογές της αναιρούν η μια την άλλη, η πολιτική της διακρίνεται από αστάθεια και αντιφάσεις.

Σε αυτά τα κρίσιμα εθνικά θέματα απαιτείται εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο που έπρεπε από καιρό να έχει διαμορφωθεί, όπως επίμονα έχουμε υποδείξει».

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, είχε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:

«Είχα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μητσοτάκη προκειμένου να με ενημερώσει για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ήμουν απολύτως σαφής.

Την ώρα που η Τουρκία προβαίνει σε παράνομες ενέργειες που αγνοούν πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζουν ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, διεξάγοντας έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αυτονόητη υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας είναι να μην εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα, τόσο προς τη στρατιωτική ηγεσία όσο και προς τους εταίρους μας και τη διεθνή κοινή γνώμη.

Ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να σταματήσει να διαρρέει ανυπόστατα επιχειρήματα, όπως ότι οι έρευνες του Τουρκικού σκάφους εμποδίζονται ή και ακυρώνονται από το θόρυβο των παρακείμενων Τουρκικών πλοίων.

Αυτό που μας απασχολεί δεν είναι η ποιότητα των Τουρκικών ερευνών, αλλά το γεγονός ότι το Oruc Reis παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

Ο τρόπος με τον οποίο οι παράνομες αυτές έρευνες πρέπει και μπορούν να αποτραπούν είναι γνωστός στις Ένοπλες Δυνάμεις μας από τον Οκτώβρη του 2018, όταν και το επιχείρησαν αποτελεσματικά.

Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους και όσο διαρκεί η κρίση δεν θα παρεμβαίνουμε στο έργο τους.

Ζήτησα επίσης από τον κ. Μητσοτάκη να προκαλέσει άμεσα την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε η ΕΕ να πάρει σαφή θέση καταδίκης της Τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, καθώς και να συζητήσει για κυρώσεις.

Τέλος, τόνισα την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους εθνική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος για την απάντηση στην Τουρκική επιθετικότητα με στόχο την επιστροφή της Τουρκίας στο διάλογο, για την επίλυση της μίας και μόνης διαφοράς μας, για την υφαλοκρηπίδα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό του ζήτησα εκ νέου να συγκαλέσει το Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών.

Σε αυτήν την κρίσιμη φάση για τα εθνικά μας θέματα είναι απολύτως απαραίτητη η χάραξη εθνικής στρατηγικής».

Τηλεφωνική επικοινωνία με Σακελλαροπούλου

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου και την ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται πως χτες η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, τοποθετήθηκε για την στάση της Τουρκίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως περιμένει από την κυβέρνηση να μην επιτρέψει στην γείτονα χώρα να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

«Αναμένουμε από την κυβέρνηση να αποτρέψει την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Αυτό είναι το εθνικό χρέος. Επισημαίνουμε ότι το αρραγές εσωτερικό μέτωπο είναι απολύτως αναγκαίο, όμως εξακολουθούμε να μην έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση», ανέφερε η κ. Γεννηματά.

Από την πλευρά της την ανάγκη «παρεμπόδισης» οποιασδήποτε παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, υπογράμμισε, με ανακοίνωσή του και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ