Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Δένδιας σε Πομπέο: Η τουρκία είναι η μόνη αιτία για την κλιμάκωση της έντασης

Κρίσιμες διπλωματικές κινήσεις

“Η Τουρκία είναι η μόνη αιτία για την κλιμάκωση της έντασης, τόνισε ο Νίκος Δένδιας, στον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, κατά την συνάντησή τους στην Βιέννη. 
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική παραβατικότητα, καθώς και εταιρική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ.

 Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η σαφής τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιτρέπει παρερμηνείες. Είχα την ευκαιρία να ευχαριστήσω για αυτή την ανακοίνωση. Του ανέπτυξα την κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο που ως γνωστό η Τουρκία κλιμακώνει την παραβατική της συμπεριφορά και επιδιώκει τετελεσμένα. Τόνισα στον κ. Πομπέο και στους Ευρωπαίους ότι η Τουρκιά είναι η μονή αιτία για την κλιμάκωση της έντασης».

 Σύμφωνα με το Reuters σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «όλα μπορούν να επιλυθούν, αλλά αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να τεθεί στην Τουρκία». Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα να μην υπάρξει σύγκρουση εφόσον όλοι ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

 Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν «την επείγουσα ανάγκη μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο» χωρίς να παρέχουν περισσότερες λεπτομέρειες.

 Σε ανάρτηση της επίσημης ιστοσελίδας του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter αναφέρεται ότι στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο η τουρκική παραβατικότητα και οι εταιρική σχέση των δύο χωρών.

 

 Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «όλα μπορούν να επιλυθούν, αλλά αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να τεθεί στην Τουρκία». Εξέφρασε δε, σύμφωνα με το Reuters, την ελπίδα να μην υπάρξει σύγκρουση εφόσον όλοι ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε και ο ίδιος τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ