Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Γιώργος Μαχειμάρης: Μεγάλη καταστροφή στον ΕΡΗΜΙΤΗ. Από την τσιμεντοποίηση στην «πυρά».

Αργά το απόγευμα της Κυριακής 16 Αυγούστου και ενώ επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι , εκδηλώθηκαν 5 ταυτόχρονες πυρκαγιές στην περιοχή Αγίου Στεφάνου Σινιών. Ανησυχητικές διαστάσεις πήρε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους « Ερημίτης» ,προσθέτοντας στην επιχειρούμενη τσιμεντοποίηση του και την ολοκληρωτική του καταστροφή, με 200 στρέμματα δασικής περιοχής απείρου φυσικού κάλους ( από το φυλάκιο μέχρι τις λίμνες) να παραδίδονται στις φλόγες .
Για την ανάσχεση της πυρκαγιάς και την αποτροπή της εξέλιξής της, δόθηκε πραγματική μάχη με τις φλόγες από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας και της πολιτικής προστασίας του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Ισχυρές δυνάμεις, επιχειρούσαν να θέσουν υπό έλεγχο τα μέτωπα της φωτιάς. Μέχρι τη δύση του ηλίου από αέρος επιχειρούσαν -2 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη.
Τα πεζοπόρα τμήματα επιχειρούσαν όλη νύχτα να θέσουν υπό έλεγχο τα μέτωπα της φωτιάς με αποτέλεσμα το ξημέρωμα η φωτιά να έχει καταπέσει.
Στο σημείο των πυρκαγιών έσπευσαν άμεσα ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, η Αντιπεριφερειάρχης Αμαλία-Ελένη Ανδριώτη, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και τεχνικών έργων Ορφανουδάκης Εμμανουήλ, οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Βόρειας Κέρκυρας: Πολιτικής Προστασίας, Θεοφάνης Σκέμπρης, καθημερινότητας Νίκος Μουζακίτης, Κυκλικής οικονομίας και περιβάλλοντος Σπυριδούλα Κόκκαλη .
Επικεφαλείς συντονισμού της επιχείρησης κατάσβεσης και των δυνάμεων πυρόσβεσης ήταν ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στα Ιόνια Νησιά Αρχιπύραρχος Ιωάννης Πανόπουλος και ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας Πύραρχος Νίκος Κολοβός , οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά και στην κατάσβεση.
O Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, ευχαριστεί και συγχαίρει δημόσια για την άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση για την κατάσβεση πυρκαγιάς :
• Την Αντιπεριφερειάρχη Μελίτα Ανδριώτη η οποία βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου
• Τον Περιφερειακό Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στα Ιόνια Νησιά Αρχιπύραρχος Ιωάννη Πανόπουλο
• Το Διοικητή Πυροσβεστική Υπηρεσίας Κέρκυρας Αντιπύραρχος Νίκο Κολοβό
• Τον προϊστάμενο του πυροσβεστικού κλιμακίου Θιναλίων ανθυποπυραγό Γιακκουμάκη Εμμανουήλ
• Το πλήρωμα των εναέριων μέσων της επιχείρησης κατάσβεσης
• Τους Πυροσβέστες
• Το αστυνομικό τμήμα Βόρειας Κέρκυρας
• Τους προσκόπους
• Το λιμεναρχείο Κέρκυρας
• Τον κυνηγητικό σύλλογο
• τους εθελοντές συνδημότες μας που βρέθηκαν στο σημείο της πυρκαγιάς
• τους εργαζομένους στην πολιτική προστασία του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων οι οποίοι αμέσως κατέφθασαν στο σημείο της εκδήλωσης της φωτιάς.
Όλοι επέδειξαν τον καλύτερό τους εαυτό και με την άψογη συνεργασία τους με την Πυροσβεστική συνέβαλαν στην κατάσβεση της φωτιάς.
Ο Δήμαρχος τονίζει δε, ότι η αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων λειτούργησε αποτελεσματικά και απετράπησαν τα χειρότερα, η δε μαζική συμμετοχή και η άριστη συνεργασία, επέφεραν το θεμιτό αποτέλεσμα της επιτυχούς κατάσβεσης της πυρκαγιάς, σε μια δύσβατη περιοχή και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Στην κατακλείδα της δήλωσης του εξέφρασε τη θλίψη του για την ολοσχερή καταστροφή ενός τοπίου απείρου φυσικού κάλους της Κέρκυρας. Μπορεί η φωτιά να έσβησε αλλά η μνήμη και η ιστορία δεν θα σβήσει.

Οι πολίτες της Κέρκυρας έχουν διακηρύξει και υπερασπίζονται την ανάγκη απόλυτης προστασίας του ΕΡΗΜΙΤΗ. Κι επειδή οι ταυτόχρονες πυρκαγιές σε ένα ήδη ονοματισμένο για τσιμεντοποίηση τόπο εγείρουν ερωτηματικά, απαιτούμε από την πολιτεία να σταθεί στο ύψος που θέτουν το Σύνταγμα και οι νόμοι και να κηρύξει δασική και αναδασωτέα την περιοχή όχι χορτολιβαδική έκταση, σε πείσμα των κατασκευαστών, των επιχειρήσεων και των «επενδυτών» που κερδοσκοπούν, λυμαίνονται και λεηλατούν το φυσικό περιβάλλον στοχεύοντας στην εκμετάλλευση και το κέρδος.
Το ροκάνισμα της ιδιαιτέρου φυσικού κάλους της Περιοχής ΕΡΗΜΙΤΗΣ με ευθύνη και της πολιτείας πρέπει να σταματήσει και να ισχύσει το σύνταγμα της χώρας και όχι οι εγκύκλιοι του ΤΑΙΠΕΔ.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ