Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας για την φωτιά στον Ερημίτη

Στις 16 Αυγούστου εκδηλώθηκε πυρκαγιά στον Άγιο Στέφανο Σινιών, η οποία επεκτάθηκε, όλως τυχαίως (;;) στο προς δόμηση τμήμα του Ερημίτη. Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή της Π.Υ. υπήρχαν πέντε ταυτόχρονες εστίες φωτιάς και αυτό προφανώς δεν είναι καθόλου τυχαίο.
Επί 30 έτη, που οι κάτοικοι της περιοχής είχαν την ευθύνη για τη φροντίδα του Ερημίτη και τον καθαρισμό των μονοπατιών, δεν εκδηλώθηκε ποτέ πυρκαγιά. Μόλις περιήλθε στη δικαιοδοσία της εταιρείας, έπιασε φωτιά και το έργο της πυρόσβεσης ήταν δύσκολο μέσα από τα ακαθάριστα πλέον μονοπάτια.
Ο πρωθυπουργός, κατά την πανηγυρική εκδήλωση των εγκαινίων του Kassiopi Project, είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι το δάσος θα καεί. Οι αρμόδιες περιφερειακές αρχές δεν θα έπρεπε να λάβουν υπόψη την προειδοποίηση και να μεριμνήσουν ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας;
Στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς, εκτός από την αποτελεσματική επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, συμμετείχαν θεσμικοί φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής, δεν αντιληφθήκαμε όμως παρουσία των επίδοξων επενδυτών.
Αναμένουμε άμεσες ενέργειες από τις αρμόδιες αρχές για τη σύλληψη και τιμωρία των υπεύθυνων του εμπρησμού και απαιτούμε άμεση αναδάσωση. Γνωρίζουμε ότι ο πρόσφατος νόμος Χατζηδάκη καταλύει κάθε ασφαλιστική δικλίδα για την προστασία του περιβάλλοντος. Όμως στην προκειμένη περίπτωση επιβάλλεται τουλάχιστον 20ετής αναστολή των οικοδομικών αδειών στην πληγείσα από τη φωτιά περιοχή για να διαλυθεί η σκιά της ηθικής αυτουργίας και ενθάρρυνσης των εμπρηστών.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ
Οπτικοακουστικό υλικό ενόψει της ημερίδας, που συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 (10:00-17:00, Ιόνιος Ακαδημία – Κέρκυρα), με θέμα: “Ο Ιωάννης Καποδίστριας και οι ιστορικοί δεσμοί των Ιονίων Νήσων με τη Γενεύη”, στο πλαίσιο του συμποσίου “Ημέρες Ιωάννη Καποδίστρια” που θα λάβει χώρα στην Κέρκυρα (21-25/9/2022)