Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Χαρδαλιάς: Ειδικά πρωτόκολλα για την επιστροφή στην εργασία και τα σχολεία – Κοντοζαμάνης: Στα τέλη του 2020 οι πρώτες δόσεις του εμβολίου

Ενημέρωση για τον κοροναϊό από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κ. Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε 400 προσλήψεις στα νοσοκομεία από Σεπτέμβρη, ενώ ανέφερε πως δημιουργούνται 50 νέες ΜΕΘ.

«Ενισχύσαμε το σύστημα υγείας, αντιμετωπίσαμε τη μάχη με επιτυχία, με κατάλληλη οργάνωση. Σήμερα προέχει η ευλαβική τήρηση των μέτρων. Πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής. Συνεχίζουμε να ενισχύουμε το σύστημα υγείας. Το ανθρώπινο δυναμικό, οι κλίνες ΜΕΘ, η επάρκεια σε φαρμακευτική αγωγή, τα εμβόλια όταν θα είναι έτοιμα.

Ενισχύσαμε τις δομές υγείας με προσωπικό, από τον Μάρτιο πάνω από 6.000 προσλήψεις υγειονομικών. 1.000 και πλέον μόνιμοι γιατροί διάφορων ειδικοτήτων. Αρχές Σεπτέμβρη 400 νέες θέσεις, οι μισές θα αφορούν τις ΜΕΘ. 1.650 επαγγελματίες νοσηλευτές και 600 νοσηλευτές δημόσιας υγείας».

«Σε ότι αφορά τις ΜΕΘ, παραλάβαμε τον Ιούλιο 557 κλίνες εντατικής θεραπείας, ένα χρόνο μετά είμαστε στις 901 λειτουργικές και θα φτάσουμε τις 1.200 ΜΕΘ. Αναπτύχθηκαν 1017 κλίνες εντατικής θεραπείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.Εργαζόμαστε εντατικά στην υλοποίηση νέων κλινών σε ΜΕΘ, από τις δωρεές. »

«Αυξάνουμε τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό σε όλη την επικράτεια. Παραμένει ο αριθμός κλινών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας τόσο των ύποπτων όσο και των επιβεβαιωμένων. Στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς».

Προτεραιότητα σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού όταν έρθει το εμβόλιο για τον κορονοϊό

Προτεραιότητα όσον αφορά το εμβόλιο του κορονοιού -εφόσον αυτό παρασκευαστεί και αρχίσει να διατίθεται στο χώρα μας στο τέλος του έτους – θα δοθεί σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, τις πλέον ευάλωτες, όπως είπε σήμερα ο υφυπουργός Υγείας Β.Κοντοζαμάνης, ο οποίος συμμετείχε στην ενημέρωση για τον κορονοϊό, μαζί με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «υπάρχει σχέδιο της Επιτροπής Εμβολιασμών για την προτεραιοποίηση των ομάδων που θα κάνουν αρχικά το εμβόλιο αυτό. Ναι θα υπάρξει προτεραιότητα για το ποιος θα κάνει το εμβόλιο».

Ο κ. Κοντοζαμάνης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το εμβόλιο, εξήγησε πως υπάρχει συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εμβόλιο της Οξφόρδης και πρόσθεσε : «Τα εμβόλια δεν παράγονται από την μια μέρα στην άλλη, ήδη η διαδικασία για το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι σε προχωρημένο στάδιο και εάν όλα πάνε καλά θα υπάρξει έγκριση του και η Ε.Ε που έχει κάνει τη συμφωνία για όλες της χώρες μέλη της, θα αρχίσει την προμήθεια εμβολίων και στη χώρα μας από τα τέλη του χρόνου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει η διάθεση του μετά. Θα συνεχιστεί. Είναι πιθανό να γίνουν και άλλες συμφωνίες με διαφορετικές εταιρείες και να έρθουν και αλλά εμβόλια».

Ο Β. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε και στις πληροφορίες περί απόκρυψης του πραγματικού αριθμού κρουσμάτων τονίζοντας κατηγορηματικά «Δεν αποκρύπτουμε κρούσματα. Ο ΕΟΔΥ μέσα από την ημερήσια έκθεση του ανακοινώνει με λεπτομέρειες όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία που συλλέγει από τα εργαστήρια της χώρας». Όπως εξήγησε, κανείς δεν μπορεί να δεχθεί ότι αποκρύπτονται στοιχεία ούτε τα «περί εξυπηρέτησης συμφερόντων», όπως είπε, τα οποία χαρακτήρισε «ανάξια σχολιασμού» και πρόσθεσε: «η σχέση ειλικρίνειας που έχουμε με τους πολίτες δεν θα επιτρέψουμε να διαρραγεί».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι οι ίδιοι οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) κάνουν λόγο για απόκρυψη κρουσμάτων, ο υφυπουργός Υγείας απάντησε εμφατικά :«δεν κρύβουμε και δεν κρύψαμε ποτέ την αλήθεια».

Χαρδαλιάς για κοροναϊό: Δεν υπάρχουν αδήλωτα κρούσματα στα νησιά – Είμαστε μακριά από lockdown

Εάν δεν τηρήσουμε τα μέτρα για τον κοροναϊό τα πράγματα μπορεί να λάβουν άσχημη τροπή προειδοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι αστήρικτη η φιλολογία για δεκάδες αδήλωτα κρούσματα σε περιοχές της Ελλάδας. «Δεν υπάρχει ούτε ένα κρούσματα που κάποιος μπορεί να κρύψει» είπε κατηγορηματικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

«Φαντάζεστε ο καθένας στην επικράτεια να ανακοίνωνε αριθμό κρουσμάτων; Ένας είναι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων και είναι αυτός που κάθε απόγευμα επίσημα ανακοινώνεται» συμπλήρωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

 Χαρδαλιάς: Ειδικά πρωτόκολλα για την επιστροφή στην εργασία και τα σχολεία

O υφυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η μη ανακοίνωση συγκεκριμένων κρουσμάτων ανά νησί, γίνεται για να μην υπάρχει στοχοποίηση της περιοχής. Στη διαδικασία διαχείρισης της νόσου παίζουν ρόλο τα χωροταξικά στοιχεία.Αποκλειστικό στοιχείο είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Η φημολογία αδήλωτων κρουσμάτων στα νησιά αυτά είναι αστήρικτη. Δηλώνονται υποχρεωτικά στο σύστημα. Στην Πάρο και στην Αντίπαρο δεν υπάρχει λόγος πανικού, είναι όλα απομονωμένα μαζί με το στενό τους περιβάλλον. Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο. Δεν χρειάζεται κανείς να δημιουργεί πανικό. Σε κάθε γωνιά η Πολιτική Προστασία έχει εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε ακόμα ότι η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με άλλες χώρες. «Είμαστε 132η χώρα σε κρούσματα ανά εκατομμύριο και 108η σε θανάτους ανά εκατομμύριο. Στην Ελλάδα είναι 22 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο, ενώ τα κρούσματα είναι 693 ανά ένα εκατομμύριο».

Όσον αφορά την ανησυχία των πολιτών για το άνοιγμα στον τουρισμό ο κ. Χαρδλιάς ήταν κατηγορηματικός: «Ο τουρισμός δεν ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων. «Το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια και έχουν προκληθεί από τις συναθροίσεις. Υπάρχουν χώρες που δεν άνοιξαν τον τουρισμό και εμφανίζουν χειρότερα μέτρα, όπως το Ισραήλ και η Νέα Ζηλανδία. Η Ελλάδα δεν τα πάει χειρότερα, έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε οικονομία και τουρισμό με μικρό κόστος» είπε ο ίδιος.

«Αυτή τη στιγμή γίνεται διπλός αγώνας, από τις αρχές κάθε χώρας με τον τρόπο που κρίνει κάθε μια για την αντιμετώπιση της πανδημάις και από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για την εύρεση θεραπείας. Μέχρι να έχουμε ικανοποιητικό αποτέλεσμα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Το κάναμε με επιτυχία μέχρι τώρα, να συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ας μην βοηθήσουμε άθελά μας τον ιό να εξαπλωθεί. Είναι στο χέρι μας. Ο τρόπος για να κλείσουμε την πόρτα στον ιό είναι ένας, να τηρούμε τα μέτρα για να βγούμε και πάλι νικητές» ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

O κ. Χαρδαλιάς ρωτήθηκε ακόμα για ένα πιθανό τοπικό lockdown ακόμα και στην Αττική. «Δεν υπάρχει κανένα lockdown μέχρι τώρα. Είναι σε φάση ειδικών περιοριστικών μέτρων. Απέχουμε πολύ από κάτι τέτοιο. Μια προοπτική lockdown θα αφορά όλη την Αττική. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι μπορούμε να οδηγηθούμε εκεί. Δεν είναι σε επίπεδο δήμων λοιπόν. Δεν θα συμβεί γιατί θα τηρήσουμε τα μέτρα και δεν θα χρειαστεί τίποτα τέτοιο. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη» απάντησε ο υφυπουργός.

«Στα νέα παιδιά πρέπει απλώς να τους εξηγήσουμε τι πρέπει να γίνει. Σε αυτούς βασιζόμαστε για να πάνε όλα καλά. Μπορούν να πειθαρχήσουν. Μέσα σε αυτά που κάνουν και κάναμε στην ηλικία τους θα δείξουν την υπευθυνότητα που χρειάζεται. Η νεολαία μας είναι υπεύθυνη. Είναι οι αυριανοί πολίτες και στην πλειοψηφία τους είναι υπεύθυνοι πολίτες. Ευθύνη μας είναι να τους εξηγήσουμε επιμέρους πως μπορεί χωρίς να το θέλουν να μεταφέρουν τον ιό» απάντησε ο κ. Χαρδαλιά σε σχετική ερώτηση για τους νέους.

Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφερόμενος στο εμβόλιο επιβεβαίωσε με τη σειρά του όσα είπε το πρωί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας πως το εμβόλιο αναμένεται στην Ελλάδα το Δεκέμβριο, ενώ διευκρίνισε πως θα υπάρξει προτεραιότητα για το ποιος θα κάνει πρώτος το εμβόλιο.

Tέλος, ανακοίνωσε πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν:

Ειδικό πρωτόκολλο για τους χώρους εργασίας που θα ανακοινωθεί.

Ειδικό πρωτόκολλο για τα σχολεία που θα ανακοινωθεί.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ