Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης των μισθωτών σχολικών κυλικείων λόγω της πανδημίας του covid-19

          Επαναφέρουμε το θέμα αυτό αφού μετά τη σχετική ερώτηση που καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 29/07/2020 δεν πήραμε κάποια συγκεκριμένη απάντηση. Επίσης, δεν έχει έρθει σε γνώση μας κάποια ενέργεια στην κατεύθυνση ελάφρυνσης των μισθωτών σχολικών κυλικείων.

          Όπως όλοι γνωρίζουμε, λόγω της πανδημίας και των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση, οι ημέρες λειτουργίας των σχολείων για το σχολικό έτος 2019-2020 ήταν πολύ λιγότερες από τις προβλεπόμενες. Ακόμη και όταν τα σχολεία ξαναλειτούργησαν, τα σχολικά κυλικεία παρέμειναν κλειστά. Σύμφωνα και με την επιστολή του Σωματείου των Ιδιοκτητών Σχολικών Κυλικείων, δούλεψαν μόνο 80 από τις 180 ημέρες που προβλεπόταν και αυτό είχε ως συνέπεια τη σοβαρή απώλεια του εισοδήματός τους, καθώς το ίδιο διάστημα έτρεχαν και μια σειρά από άλλες υποχρεώσεις όπως ΕΦΚΑ, φόρος εισοδήματος, ενοίκια, λογαριασμοί κλπ. 

Η λειτουργία των σχολικών κυλικείων αντιμετώπισε δυσκολίες ήδη μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, όπου η εποχική γρίπη είχε ως αποτέλεσμα τα σχολεία λειτουργούν με μεγάλο αριθμό απουσιών των μαθητών. Η υγειονομική κρίση και το ολοκληρωτικό κλείσιμο των σχολείων στις αρχές του Μάρτη του 2020 αποδεκάτισε κυριολεκτικά το εισόδημα των μισθωτών των σχολικών κυλικείων. 

Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτέμβρη χωρίς όμως να έχουν ανακοινωθεί ακόμη οι λεπτομέρειες της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Σε σχέση με τη λειτουργία των κυλικείων έχει διατυπωθεί η πρόταση για «ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα» χωρίς αυτά να έχουν εξειδικευτεί. Ως εκ τούτου υπάρχει αβεβαιότητα για τη λειτουργία και για το επιπλέον πιθανό κόστος και το ποιον αυτό θα επιβαρύνει. Τέλος, γνωρίζοντας την κατάσταση στο νησί μας και την οικονομική κρίση την οποία βιώνουμε, με δεκάδες χιλιάδες να έχουν μείνει φέτος χωρίς δουλειά, είναι πολύ πιθανό μία λαϊκή οικογένεια να αδυνατεί να δώσει χρήματα στο παιδί της για να αγοράσει κάτι από το κυλικείο του σχολείου. 

Ως εκ τούτου, απαιτούνται μέτρα από τη δημοτική αρχή ώστε να διευκολυνθούν οι μισθωτές των σχολικών κυλικείων και συγκεκριμένα:

  1. Απαλλαγή της β΄ δόσης ενοικίου για την σχολική χρονιά 2019- 2020, κατά τη διάρκεια της οποίας τα σχολεία λειτουργούσαν αλλά ήταν πολύ ψηλά τα ποσοστά των απόντων μαθητών/μαθητριών.
  2. Μείωση του ενοικίου για την επόμενη σχολική χρονιά (2019 – 2020) σε ποσοστό 50%, με κατώτατο όριο της μίσθωσης ανά μαθητή μετά τη μείωση το ποσό των  δέκα (10) ευρώ.
  3. Παράταση των συμβάσεων για δύο επιπλέον χρόνια από τον χρόνο λήξεως εκάστης για όσους μισθωτές το επιθυμούν.
  4. Δυνατότητα λύσης της σύμβασης, εάν το επιθυμεί ο μισθωτής, με ταυτόχρονη  επιστροφή της εγγύησης, λόγω του οικονομικού αδιεξόδου που επέφερε η πανδημία. Προϋπόθεση να είναι ότι η σύναψη της σύμβασης είχε προηγηθεί του ξεσπάσματος της υγειονομικής κρίσης.  
  5. Ανάλογες μειώσεις και συμψηφισμό του ποσού της β΄ δόσης 2019 – 2020 για όσους την έχουν καταβάλλει, με τα μισθώματα της επόμενης σχολικής χρονιάς.
  6. Τα μέτρα 1 – 5 αφορούν τους μισθωτές που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές και όποιες άλλες υποχρεώσεις τους απορρέουν από το συμφωνητικό μίσθωσης.

Η απόφαση αυτή θα πρέπει να διαβιβαστεί και να υλοποιηθεί από τις αντίστοιχες Σχολικές Επιτροπές του Δήμου σε συνεργασία με το Νομικό Τμήμα του Δήμου. Επίσης, να γίνουν, προς την κυβέρνηση, οι παρεμβάσεις που τυχόν απαιτούνται για νομοθετικές ρυθμίσεις.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ