Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μητσοτάκης: Μεγάλα γεωπολιτικά και ενεργειακά οφέλη από τον αγωγό φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία

Παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδος και Βουλγαρίας μπήκαν οι υπογραφές και ολοκληρώνεται η διαδικασία συμμετοχής της βουλγαρικής εταιρείας
Bulgartransgaz στο έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης.

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την κατασκευή του έργου ως κρίκο μιας ευρύτερης ενεργειακής αλυσίδας, τονίζοντας τα ενεργειακά αλλά και γεωπολιτικά οφέλη της περιοχής.

«Μεσολάβησαν πολλά από όταν συναντηθήκαμε πριν από 7 μήνες. Πολλά άλλαξαν στο μέτωπο αντιμετώπισης της πανδημίας, όμως όπως φαίνεται οι πρωτοβουλίες που τότε είχαν δρομολογηθεί ακολούθησαν τα χρονοδιαγράμματα», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής για τη συμμετοχή της βουλγαρικής εταιρείας Bulgartransgaz στο έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης στο Ζάππειο Μέγαρο. «Τότε ήταν στην αρχική φάση προετοιμασίας του. Σήμερα με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των μετόχων, η μεγάλη αυτή επένδυση μπαίνει σε κίνηση με τελικό στόχο να μετατρέψει το ανατολικότερο ευρωπαϊκό λιμάνι της πατρίδας μας σε ενεργειακό κόμβο παγκόσμιας εμβέλειας» είπε ο πρωθυπουργός.

«Το αέριο θα υγροποιείται και θα συναντά το εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου και από εκεί θα διοχετεύεται στα τέλη 2022 με αρχές του 2023 προς την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και προς ολόκληρη τη νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Παρά την πολυπλοκότητα και αναστάτωση από την πανδημία (σ.σ. το έργο) ενεργοποιείται χωρίς καθυστέρηση. Μιλάμε για ένα κρίκο ευρύτερης αλυσίδας» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Το αέριο θα φτάνει έτσι μέσω της Βουλγαρίας σε έναν ακόμα κοινό μας φίλο, τη Ρουμανία. Περιττεύει να τονίσω τα οφέλη απεξάρτησης από πιο ρυπαρές και ακριβές μορφές ενέργειας. Η Ελλάδα εφαρμόζει σχέδιο για οριστική απομάκρυνση από λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028. Η σημερινή επένδυση αποτελεί προπομπό για συνεχή και ολοένα στενότερη συνεργασία με τη Βουλγαρία» είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «Τα οφέλη είναι και γεωπολιτικά. Η χωροθέτηση του νέου σταθμού στην Αλεξανδρούπολη θα ενισχύσει το γεωπολιτικό της χαρακτήρα και θα πολλαπλασιάσει την προσέλευση πλοίων στα λιμάνια της. Θα τονώσει, η επένδυση αυτή, και τη δυναμική ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Όταν η ακριτική περιφέρεια ευημερεί, τότε ευημερεί ολόκληρη η Ελλάδα. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μετατρέπεται σε κόμβο συνεργασίας, πηγή πλούτου μεταξύ των λαών μας. Σήμερα είναι παράδειγμα πόσο μακριά μπορούμε να οδηγηθούμε από την ειρηνική συνύπαρξη».

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόϊκο Μπορίσοφ στον σύντομο χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής για τη συμμετοχή της βουλγαρικής εταιρείας Bulgartransgaz στο έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης, τόνισε ότι πριν από λίγα χρόνια, κανείς δεν φανταζόταν ότι θα συμβεί αυτό που συμβαίνει.

«Δεν υπήρχαν κάθετοι άξονες στην ενέργεια. Κάναμε επενδύσεις, αλλάξαμε τις δυναμικές, με τις επενδύσεις που διαθέσαμε κάτω από τη στέγη φιλίας με την Ελλάδα» πρόσθεσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Επισήμανε ακόμη ότι σήμερα οι δυο χώρες βρίσκονται σε αυτή τη θέση ώστε να κάνουν πράξη το όραμα του κοντινού παρελθόντος και πρόσθεσε ότι δεν έγινε μόνο γεφυροποίηση πηγών ενέργειας αλλά οι δυο χώρες Ελλάδα και Βουλγαρία έγιναν βασικοί κόμβοι και παίζουν πια κεντρικό ρόλο στην ενέργεια και τη διανομή της. Σημείωσε ότι η κατασκευή των έργων θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομία των χωρών της περιοχής και επισήμανε ότι εάν δει κανείς τον χάρτη του έργου, θα αντιληφθεί ότι αλλάξανε οι ροές του φυσικού αερίου, κάτι που συνέβη μέσα από αντιδράσεις αφού αντιμετωπίστηκαν αντιπαραθέσεις με δυνάμεις και οικονομικούς φορείς, «και φτάσαμε σε λύση που ικανοποιεί όλες τις πλευρές, και τους επενδυτές και τους εταίρους. Έτσι θα προμηθευόμαστε φυσικό αέριο απ’ όλα τα μέρη του κόσμου. Όλες αυτές οι ροές θα είναι εφικτές με αυτή την επένδυση σε αυτό το έργο» είπε ο Μπόικο Μπορίσοφ που έκλεισε τον χαιρετισμό του ευχαριστώντας τους εργαζόμενους «που δεν το έβαλαν κάτω με την πανδημία του κορονοϊού και έφεραν τα πράγματα εδώ που τα έφεραν».

Τα χαρακτηριστικά του έργου

Το έργο του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης αποτελεί ένα σύγχρονο, πρωτοποριακό και υψηλής τεχνολογίας έργο που αποτελείται από μία υπεράκτια πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και από ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού μέσω του οποίου το φυσικό αέριο προωθείται στο Εθνικό Σύστημα (Μεταφοράς) Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και από εκεί προς τους τελικούς καταναλωτές.

Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης έχει επίσης την δυνατότητα να συνδεθεί και να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο και άλλα κατάντη συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου που προγραμματίζεται να αναπτυχθούν στο μέλλον όπως ο TAP (Trans Adriatic Pipeline).

Το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ) θα φθάνει στην πλωτή μονάδα με δεξαμενόπλοια μεταφοράς ΥΦΑ, θα μεταγγίζεται με βραχίονες και θα αποθηκεύεται προσωρινά στις κρυογενικές δεξαμενές της μονάδας.

Στη συνέχεια το ΥΦΑ θα αεριοποιείται στις εγκαταστάσεις αεριοποίησης που βρίσκονται πάνω στην πλωτή μονάδα και μέσω ειδικής διάταξης (πυργίσκος και εύκαμπτοι αγωγοί) θα μεταφέρεται από την πλωτή μονάδα στον υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς ο οποίος ακολουθώντας μία διαδρομή 24 χλμ θα προσαιγιαλώνεται στην περιοχή του Απαλού, ανατολικά της Αλεξανδρούπολης. Κατόπιν, συνεχίζοντας με βόρεια πορεία 4 χλμ θα καταλήγει στο νέο Μετρητικό και Ρυθμιστικό Σταθμό στην περιοχή Αμφιτρίτης όπου θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

Η πλωτή μονάδα θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένη σε σταθερό σημείο και σε απόσταση 17,6 χλμ ΝΔ από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και 10 χλμ από την απέναντι ακτή της Μάκρης. Ο πυργίσκος πρόσδεσης θα της επιτρέπει να περιστρέφεται κατά 360° ανάλογα με την κατεύθυνση του κυματισμού της θάλασσας.

Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης αποσκοπεί στη δημιουργία μίας τέταρτης πύλης εισαγωγής φυσικού αερίου στην χώρα μας, δυναμικότητας παροχής έως 700.000 κυβικών μέτρων ανά ώρα ή 6,1 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως και αποθηκευτικής ικανότητας έως 170.000 κυβικών μέτρων (κ.μ.) υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης θα διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς της ΝΑ Ευρώπης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην διεύρυνση των πηγών και των οδών προμήθειας φυσικού αερίου, στην προώθηση του ανταγωνισμού προς όφελος του τελικού καταναλωτή, στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας και των Βαλκανικών χωρών, στην βελτίωση της αξιοπιστίας και της ευελιξίας του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου καθώς και των Περιφερειακών και Διευρωπαϊκών Συστημάτων αλλά και στην ενίσχυση των περιβαλλοντικών στόχων της χώρας.

Η εμπορική λειτουργία του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης αναμένεται το 2022.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ