Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Επιτυχία είχε το 2ο Αντιπολεμικό Φεστιβάλ, που οργανώσαμε για δεύτερη χρονιά στην Αχαράβη

Επιτυχία είχε το 2ο Αντιπολεμικό Φεστιβάλ, που οργανώσαμε για δεύτερη χρονιά στην Αχαράβη, με αφορμή τα 75 χρόνια από την ρίψη της πυρηνικής βόμβας στη Χιροσίμα το 1945.

Η εκδήλωσή μας ξεκίνησε με ένα σκετς από τους μικρούς μας φίλους. Ενώ παίζουν αμέριμνα, τα παιδιά ακούν σειρήνες, ύστερα βόμβες. Φοβούνται και κρύβονται. Στο μεταξύ ξετυλίγεται στην οθόνη μας, η βαρβαρότητα του πολέμου και οι επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, από τη Χιροσίμα, την Κορέα, το Βιετνάμ, τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας, ως την αμερικανοκίνητη χούντα του 1967 και τη διχοτόμηση της Κύπρου. Τα παιδιά βγαίνουν από την κρυψώνα τους κρατώντας όπλα, απομεινάρια πολέμου. Μια μικρούλα βάζει στις κάνες των όπλων λουλούδια! Ενθουσιασμένοι και συγκινημένοι οι θεατές χειροκρότησαν τα παιδιά. 

Στη συνέχεια έγιναν προβολές με θέμα την προσφυγιά. Οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων στεκόμαστε αλληλέγγυες σε όσους οδηγούνται στους δρόμους της προσφυγιάς, από τον πόλεμο και τη φτώχεια.  Εντυπωσιακό ήταν το βίντεο, για την αλληλεγγύη που δέχτηκαν οι Έλληνες πρόσφυγες του Β’ παγκοσμίου πολέμου από τους Σύριους και τους Παλαιστίνιους που τους υποδέχτηκαν τότε.

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράστηκε επειδή «Σήμερα ΗΠΑ, EE, ΝΑΤΟ υποθάλπουν την τούρκικη επιθετικότητα και τις προκλήσεις της τούρκικης κυβέρνησης, με σκοπό τη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο Αιγαίο, για λογαριασμό των πετρελαϊκών μονοπωλίων. ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, για να κρατήσουν την τούρκικη αστική τάξη στο δικό τους μπλοκ ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ωθούν την Ελλάδα σε επικίνδυνες παραχωρήσεις.Ήδη στην συμφωνία με την Ιταλία, για χάραξη ΑΟΖ στο Ιόνιο, αναγνωρίστηκε μειωμένη επιρροή των διαπόντιων νησιών (Οθωνοί, Μαθράκι, Ερίκουσα) κι εκχωρήθηκαν δικαιώματα αλιείας. Αντίστοιχα έγινε και στη συμφωνία με την Αίγυπτο. Οι υποχωρήσεις δημιουργούν κακό προηγούμενο κι ανοίγουν την όρεξη της Τουρκίας για διεκδικήσεις και αμφισβήτηση των διεθνών συμβάσεων.»

«Καμιά εμπιστοσύνη στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και στην κυβέρνηση που για τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης παζαρεύει με την τούρκικη κυβέρνηση την συνεκμετάλλευση των θαλάσσιων κοιτασμάτων και τις ΑΟΖ, με διαιτητές τα πετρελαϊκά μονοπώλια ΗΠΑ-ΕΕ, μακριά από τα συμφέροντα των λαών των δύο χωρών.Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν! Μπορούν να ζήσουν ειρηνικά!» Τόνισαν οι παρουσιάστριες της ομάδας μας, Τζένη Σκέμπρη, Ανθή Μιχαλάκη και Ελένη Ανδριοπούλου και συνέχισαν «ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕκι άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, με τις βάσεις, με τα στρατηγεία που έχουν αναπτύξει στη χώρα μας κτλ. είναι παράγοντες αποσταθεροποίησης, μας καθιστούν ορμητήριο πολέμων και στόχο αντιποίνων. Η αντιπολεμική – αντιιμπεριαλιστική δράση είναι απαραίτητη σήμερα, για την υπεράσπιση της Ειρήνης. Για κατάργηση των πυρηνικών. Για να φύγουν οι βάσεις. Να μην γίνουν αλλαγές συνόρων. Για να ζήσουμε ειρηνικά όλοι οι λαοί στη Μεσόγειο και παντού.»

Το Φεστιβάλ έγινε με όλα τα μέτρα που προβλέπονται, και έκλεισε με συναυλία από τους Λευτέρη Ασπιώτη στην κιθάρα, Γιάννη Μουζακίτη στο μπουζούκι και Ελένη Ανδριοπούλου στα φωνητικά. Τα παιδιά έφτιαξαν όμορφες ζωγραφιές εμπνεόμενα απ’ το ποίημα του Ρίτσου, Ειρήνη.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ