Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Κ.Κ.Ε: Η κυβέρνηση σπατάλησε τον κερδισμένο χρόνο και ανοίγει τα σχολεία σκορπώντας αναστάτωση

Την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται καθημερινά σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Κέρκυρα, η κυβέρνηση προκαλεί αναστάτωση και αμφιβολία με τα σχέδια που παρουσιάζει κάθε φορά.  

Οι αντιφατικές δηλώσεις για τη διαχείριση της πανδημίας, τα πρωτόκολλα που ρυθμίζονται ανάλογα με τα “θέλω” ισχυρών οικονομικών συμφερόντων (μεταφορές, τουρισμός κλπ), η έλλειψη ολοκληρωμένων μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς αφενός εκθέτουν τη δημόσια υγεία σε μεγάλους κινδύνους και αφετέρου τροφοδοτούν, όχι μόνο την όποια χαλαρότητα, αλλά και τις διάφορες ανορθολογικές, σκοταδιστικές θεωρίες συνωμοσίας.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να κουνά το δάχτυλο στην νεολαία και θεοποιεί και πάλι την ατομική ευθύνη χωρίς όμως να αναλαμβάνει το μερίδιο που της αναλογεί. Ο χρόνος που κερδήθηκε με την υπεύθυνη στάση του ελληνικού λαού στη φάση του lockdown πήγε χαμένος. Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης η «επανεκκίνηση της οικονομίας» και το «άνοιγμα του τουρισμού» με κάθε κόστος. Τα επικοινωνιακά παιχνίδια δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα. Η διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας πέφτει πάνω στις πλάτες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Το σύστημα υγείας συνεχίζει να έχει τεράστια κενά, τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς είναι ελλιπή, διαγνωστικά τεστ δεν γίνονται ούτε στους συγγενείς α’ βαθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με αποτέλεσμα να τα χρυσοπληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα, η περιβόητη ιχνηλάτιση είναι επί της ουσίας ανύπαρκτη. Η Τοπική Διοίκηση δεν έχει καν εικόνα του αριθμού των κρουσμάτων με την ενημέρωση να εξαφανίζεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις των ξενοδόχων.
Η ίδια ακριβώς κατάσταση υπάρχει και με το άνοιγμα των σχολείων όπου οι δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας δεν μπορούν να καθησυχάσουν τη λαϊκή οικογένεια και τους νέους, ενώ δημιουργούν νέα ερωτηματικά.
Σήμερα, είναι απολύτως επιτακτικό να περιφρουρηθεί το δικαίωμα των νέων στη μόρφωση και τη ζωή! Εδώ και μήνες η εκπαιδευτική κοινότητα, με βάση τη γνώση και την εμπειρία της, τονίζει την ανάγκη υλοποίησης μέτρων που θα διασφαλίζουν την ασφαλή και ουσιαστική λειτουργία της μορφωτικής διαδικασίας.
Ούτε νέες σχολικές τάξεις δημιουργήθηκαν, ούτε εξασφαλίστηκε μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας σε όλα τα σχολεία και φυσικά ούτε λόγος για αύξηση διορισμών εκπαιδευτικών.
Φαίνεται ότι τα μέτρα αυτά κοστίζουν και δεν ανήκουν στα πρωτόκολλα που απελευθερώνουν την κερδοφορία.
Έστω και την τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει τα παρακάτω:
• Η αποφυγή του συγχρωτισμού και η προστασία της υγείας εκπαιδευτικών και μαθητών απαιτεί αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές κι ας αφήσει η υπουργός τις γνωστές αλχημείες για 17 μαθητές ανά τάξη.
• Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, για να καλυφτούν τα δεκάδες χιλιάδες κενά και για να υπάρξουν άμεσα περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.
• Στήριξη και γενίκευση των δομών ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης, για να μην μείνει κανένα παιδί πίσω στη μορφωτική διαδικασία.
• Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
• Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομική Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λ.π.).
• Άμεση επανέναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, που είναι απολύτως απαραίτητα σε χιλιάδες οικογένειες, που πλήττονται από τη φτώχεια και την ανεργία.
• Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
• Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.

Τέτοιου είδους μέτρα δίνουν ουσιαστικό νόημα στην ατομική ευθύνη, γιατί στηρίζουν τη ζωή εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών. Τα μέτρα αυτά δίνουν ουσιαστική απάντηση και στις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας.
Η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να διεκδικήσουν το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, να αγωνιστούν για την παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ