Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μητσοτάκης – Μάας: Ανάγκη η αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας

Η ανάγκη της αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας για να μειωθεί η ένταση στην περιοχή τονίστηκε στη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Θετική η πρωτοβουλία της Γερμανίας

Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Γερμανίας ως προεδρεύουσας χώρας υπογραμμίζοντας ότι συμβάλλει σε θετική κατεύθυνση.

Σε μία λιτή ανακοίνωση για την συνάντηση το γραφείο του πρωθυπουργού αναφέρει:

«Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Heiko Maas συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η ανάγκη αποκλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας ώστε να μειωθεί η ένταση στην περιοχή.

Η πρωτοβουλία της Γερμανίας ως προεδρεύουσας χώρας της Ε.Ε. συμβάλει θετικά σε αυτή την κατεύθυνση».

Πιέζει ο χρόνος

Αυτή την ώρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας συναντάται με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του στη βουλή.

Στη συνέχεια ο κ. Μάας θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Υπενθυμίζεται ότι εν μέσω της χρονικής επέκτασης των τουρκικών ερευνών του Oruc Reis αλλά και τις ευθείες πολεμικές απειλές που εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, επισκέπτεται την Αθήνα και στη συνέχεια την Άγκυρα για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα.

Αυτή τη φορά ο χρόνος φαίνεται να πιέζει και την γερμανική πλευρά.

«Είναι και παραμένουν αναγκαίες οι προσπάθειες για έναρξη ενός άμεσου διαλόγου και η αποκλιμάκωση των εντάσεων» θα τονίσει σήμερα στους συνομιλητές του σε Αθήνα και Άγκυρα o Γερμανός υπουργός εξωτερικών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα είναι θετική στο διάλογο αλλά όχι υπό καθεστώς απειλών και εντάσεων.

Αναξιόπιστος συνομιλητής η Τουρκία

Και στη συνάντηση με το Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατύπωσε τις ελληνικές θέσεις. Θα πρέπει η Τουρκία να δείξει έμπρακτα αποκλιμάκωση της έντασης, κάτι που δεν συμβαίνει.

Μάλιστα στο Μαξίμου τονίζουν ότι η απόφαση της Άγκυρας να παρατείνει την παράνομη Navtex αποδεικνύει την αναξιοπιστία της Τουρκίας.

Το μήνυμα λοιπόν του πρωθυπουργού είναι ότι πρέπει η γειτονική χώρα να αποδείξει ότι μπορεί να είναι αξιόπιστος συνομιλητής. Κάτι που τόνισε και ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία της Γερμανίας ως μεγάλης δύναμης στην Ευρώπη είναι θετική ωστόσο για να έχει αποτέλεσμα θα πρέπει οι συνομιλητές της να είναι αξιόπιστοι και σ’ αυτό το πλαίσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να αποδείξει ότι είναι αξιόπιστος συνομιλητής.

Για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη και προκλητική στάση της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός συζήτησε νωρίτερα και με τον Υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για τη στήριξη των ελληνικών θέσεων στην ΕΕ από την Αυστρία.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ