Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Στην Αθήνα ο Γερμανός ΥΠΕΞ: Ζήτησε τερματισμό των προκλήσεων στην Αν. Μεσόγειο – Τι επιδιώκει το Βερολίνο

Τερματισμό των προκλήσεων και επίλυση των «επίμαχων ζητημάτων που σχετίζονται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ειλικρινή διάλογο» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ζήτησε εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, λίγο πριν από την αναχώρησή του, για την Αθήνα και ακολούθως την Αγκυρα, στη σκιά των νέων προκλητικών Navtex και των εμπρηστικών δηλώσεων του τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ενρτογάν.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη μέσα σε ένα ένα μήνα στην Αθήνα, λίγες μέρες πριν από τη διεξαγωγή του Ατυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Βερολίνο και θα ασχοληθεί και με τις σχέσεις EE – Τουρκίας.

Oι συναντήσεις του Χάικο Μάας σε Ελλάδα και Τουρκία πραγματοποιούνται ενώ η Άγκυρα αποφάσισε να παρατείνει τη Navtex για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αυτή την ώρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας (Heiko Maas), συναντάται στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Στη συνέχεια ο Γερμανός υπουργός θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια. Η ατζέντα των συζητήσεων του κ. Μάας με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια περιλαμβάνει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και την κατάσταση στη Λιβύη, εν όψει της άτυπης συνάντησης «Gymnich» των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση του Γερμανικού ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Μάας δήλωσε σήμερα τα εξής:

«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ. Λύσεις για τα επίμαχα ζητήματα που σχετίζονται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να υπάρξουν μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ειλικρινή διάλογο μεταξύ τους. Οι εντάσεις δεν επιβαρύνουν μόνο τη σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Περαιτέρω κλιμάκωση μπορεί μόνο να βλάψει όλες τις πλευρές, αλλά πάνω απ’ όλα τους άμεσα εμπλεκομένους επιτόπου.

Τα παράθυρα διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει τώρα να ανοίξουν περισσότερο και όχι να κλείσουν. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε, αντί νέων προκλήσεων, επιτέλους βήματα χαλάρωσης της έντασης και την έναρξη απευθείας συνομιλιών. Σε αυτό θέλουμε να προσφέρουμε υποστήριξη στο μέτρο των δυνάμεών μας.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ πραγματοποίησε μια σημαντική διαδικασία συζητήσεων με την Τουρκία κατά τους τελευταίους μήνες, την οποία υποστηρίζουμε πλήρως.

Τη σχέση μας με την Τουρκία θα τη συζητήσουμε αυτήν την εβδομάδα στο Βερολίνο, στον κύκλο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και εκεί η φωνή της Ελλάδας θα έχει ιδιαίτερο βάρος. Αυτός είναι και ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να αναζητήσω για μία ακόμα φορά τις απευθείας συνομιλίες επιτόπου».

Την ίδια ώρα σαφές μήνυμα στην τουρκική προκλητικότητα έστειλε η Ελλάδα με την κοινή αεροναυτική άσκηση που πραγματοποίησε με τις ΗΠΑ, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Η εν λόγω άσκηση περιελάμβανε συνεργασία σε αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, αεράμυνας, ανθυποβρυχιακού πολέμου, επικοινωνιών, ανταλλαγής πληροφοριών, σύνθεσης τακτικής εικόνας, προχωρητικούς ελιγμούς και συνεργασία Αεροσκαφών και Ελικοπτέρων.

Καλίν σε Χουριέτ: «Δεν θα υποχωρήσουμε από τα συμφέροντά μας

Για τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ρίχνοντας ουσιαστικά ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη χώρα μας, μίλησε στην τουρκική Χουριέτη ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν λέγοντας ότι η Αθήνα, πρόδωσε την εμπιστοσύνη που έδειξε η Άγκυρα, με τη συμφωνία για ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Επανέλαβε ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ σημείωσε ότι «η εργαλειοποίηση της ΕΕ από την Ελλάδα εναντίον μας είναι λάθος στρατηγική» και «καταδικασμένη να αποτύχει».

Λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τα μαξιμαλιστικά της αιτήματα και πως οι δυο χώρες «μπορούν μόνες τους να λύσουν τα θέματά τους». Υπογραμμίζει μάλιστα ότι δεν υπάρχουν ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο αλλά «και με τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα και την εκλογή μουφτή».

«Από καιρό σε καιρό η Ελλάδα εγείρει μαξιμαλιστικά αιτήματα για τα νησιά. Πρέπει να σταματήσουν ώστε το πολιτικό κλίμα και οι συνθήκες να γίνουν ξανά κατάλληλα για επανέναρξη διαλόγου. Μιλάνε για τον Χάρτη της Σεβίλλης, εμείς τον απορρίπτουμε. Αυτός ο χάρτης δεν έχει ούτε νομική υπόσταση, ούτε αλήθεια. Λαμβάνει υπόψη μόνο τις θέσεις της Αθήνας» επισημαίνει.

Και προσθέτει: «Θέλουμε το Αιγαίο και τη Μεσόγειο να είναι θάλασσες ειρήνης. Θέλουμε οι πηγές τους να είναι διαθέσιμες σε όλους. Εμείς πάντως ποτέ δεν θα υποχωρήσουμε από τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας».

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσουν ξανά διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, απάντησε ότι αυτό μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή. «Δεν εποφθαλμιούμε τίποτε, αλλά κανείς δεν θα φάει όσα δικαιούμαστε», καταλήγει.

Φίλης: Η Τουρκία θέλει μέσα από μια συστηματική φθορά και καταπόνηση της Ελλάδας να μας οδηγήσει σε συνθηκολόγηση

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ινστιτούτου διεθνών σχέσεων Κ. Φίλη, η Τουρκία αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στο εσωτερικό της με την οικονομία, διαθέτει, όπως ισχυρίζεται, συναλλαγματικά αποθέματα για να διασώσει την ισοτιμία της λίρας, χωρίς ωστόσο να το έχει κατορθώσει. Επομένως, δημιουργούνται προβλήματα, όπως η άνοδος των τιμών σε βασικά αγαθά, αλλά και σε εταιρείες που αδυνατούν να αποπληρώσουν το δανεισμό τους.

«Πρέπει να παρθούν σκληρά μέτρα από τον Ερντογάν, ο οποίος θέλει να αποφύγει το ΔΝΤ», υποστήριξε, μιλώντας στο MEGA

Συνέχισε λέγοντας πως η Ελλάδα δεν ήταν στις προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, σε κάθε περίπτωση όμως φαίνεται πως έχει αποφασίσει να την βάλει στο κάδρο δαιμονοποιώντας την.

«Η Τουρκία θέλει μέσα από μια συστηματική φθορά και καταπόνηση της Ελλάδας να μας οδηγήσει σε συνθηκολόγηση», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο αντιναύαρχος ε.α. και αντιπρόεδρος του ΕΛΙΣΜΕ κ. Μαρτζούκος, μιλώντας στο MEGA υποστήριξε πως υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση και πως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να διαβάσουμε σωστά τον αντίπαλο.

«Η ανατολική μεσόγειος εκλαμβάνεται ως ύψιστο ζωτικό συμφέρον της Τουρκίας, γι’ αυτό πρέπει να δούμε σοβαρά τη στάση μας και δεν πρέπει να παίξουμε το παιχνίδι τους, να μη χτυπήσουμε πρώτοι», υποστήριξε.

«Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο και να μην πάμε σε διάλογο μέχρι τις εκλογές στις ΗΠΑ», συμπλήρωσε.

Σε περίπτωση που εξαναγκαστούμε να πάμε σε διάλογο, «πρέπει να είμαστε σαφείς ότι αυτός δεν μπορεί να είναι πολίτικος αλλά με νομική προσέγγιση, για θαλάσσιες ζώνες και μια σειρά από προϋποθέσεις».

«Δεν υπάρχει δυναμική υπέρ των κυρώσεων στην κατεύθυνση που επιθυμούμε εμείς. Η Τουρκία κινείται μεταξύ έντασης και διαλόγου, θέλει ένα διάλογο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της», υποστήριξε ο κ. Φίλης, ενώ ο κ. Μαρτζούκος επεσήμανε πως από το 2010 έως σήμερα, οι αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 86% και οι αντίστοιχες ελληνικές μειώθηκαν κατά 52%.

Καστελλόριζο: Πώς βλέπουν οι κάτοικοι την ένταση στην περιοχή

Προβληματισμός επικρατεί στους κατοίκους του Καστελόριζου για την επέκταση της τουρκικής NAVTEX, η οποία συντηρεί την ένταση στην ευρύτερη περιοχή.

Το ΜEGA και η Βελίκα Καραβάλτσιου βρέθηκαν στο πανέμορφο ακριτικό νησί.

Όπως έλεγαν στο Μεγάλο Κανάλι και την απεσταλμένη του, οι κάτοικοι προβληματίζονται από τη διατήρηση της έντασης που τροφοδοτείται από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, αλλά δεν φοβούνται.

Εξάλλου, έχουν εμπιστοσύνη στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, που έχουν αυξήσει την παρουσία τους στο νησί, στο Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό, τα οποία αμφότερα, διαφυλάσσουν την εθνική κυριαρχία και κάνουν τους κατοίκους του νησιού να νιώθουν ασφαλείς.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ