Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Πέτσας για Τουρκία: Είναι βέβαιο ότι οι κυρώσεις θα «δαγκώνουν» – Κανένας διάλογος χωρίς αποκλιμάκωση

«Η Ελλάδα πάντα έδειξε ότι είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για τις τουρκικές προκλήσεις και την εμπρηστική ρητορική  Ερντογάν – Τσαβούσογλου.

Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα σε τρεις περιπτώσεις τα πράγματα δεν πήγαν στον Ερντογάν όπως τα περίμενε και ειδικότερα με το τουρκολιβυκό μνημόνιο που η Ελλάδα ανέδειξε ότι είναι παράνομο, στον Έβρο όπου η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της και τα σύνορα της ΕΕ ενώ παράλληλα προχωρά με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο.

Δεν γίνεται διάλογος με πλαίσιο – ακορντεόν

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση με την Άγκυρα αν δεν προχωρήσει σε έμπρακτη αποκλιμάκωση για παράδειγμα με την ακύρωση ή τη μη ανανέωση της παράνομης Navtex και αφού περάσει ένα χρονικό διάστημα «για να δούμε ότι υπάρχει συνέπεια από πλευράς Τουρκίας στις ενέργειές της».

Τόνισε επίσης πως ο διάλογος με την Τουρκία δεν είναι «γενικός και αφηρημένος», ούτε οι συζητήσεις γίνονται με ένα πλαίσιο – ακορντεόν, αλλά είναι πολύ συγκεκριμένο, των διερευνητικών επαφών.

Οι κυρώσεις θα δαγκώνουν

Για την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα από την ΕΕ, ο κ. Πέτσας είπε ότι ο κ. Μπορέλ θα καταθέσει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων κατάλογο μέτρων σε βάρος της Τουρκίας, αλλά σε κάθε περίπτωση «είναι βέβαιο ότι οι κυρώσεις θα δαγκώνουν».

Σχετικά με χώρες που έως τώρα ήταν διστακτικές στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι έχουν αντιληφθεί πλέον όλοι οι εταίροι και όχι μόνο η Γερμανία, ότι η Άγκυρα απομακρύνεται από τη Δύση. 

Καινοφανές ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητεί ονομαστική ενώ δεν έχει θέση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στηλίτευσε την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας στον νόμο για την κύρωση του Συμφώνου για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο τη στιγμή μάλιστα που έχει ανακοινώσει ότι θα δηλώσει παρόν. Χαρακτήρισε καινοφανή την κίνηση αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς ζητά ονομαστική για ένα θέμα στο οποίο δεν έχει θέση.

Επεσήμανε επίσης, ότι υπάρχουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν δηλώσει ότι οι δυο συμφωνίες για τις ΑΟΖ είναι επωφελείς για την Ελλάδα και θα μπορούσαν να ψηφιστούν.

«Όταν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας –φαντάζομαι, θα πρέπει να δουν οι βουλευτές αν θα βάλουν πάνω από το εθνικό συμφέρον το κομματικό και την κομματική πειθαρχία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αυτονόητο ότι δεν θα μπαίνει στην τάξη μαθητής χωρίς μάσκα

Σχετικά με τη χρήση μάσκας στα σχολεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως εφόσον κάποιος μαθητής δεν την φοράει θα γίνει το αυτονόητο, δηλαδή δεν θα εισέρχεται στο μάθημα.

Εξήγησε πως εξετάστηκε μια σειρά από ενδεχόμενα μέτρα, καθώς δεν γίνεται να θεσπίζεται η καθολική χρήση της χωρίς να κυρώσεις για τη μη εφαρμογή του μέτρου. Το ερώτημα που τέθηκε ήταν ποιος θα έχει την ευθύνη, για παράδειγμα ο καθηγητής της τάξης ή ο διευθυντής του σχολείου. Τελικά η θέση στην οποία κατέληξε η πολιτεία είναι ότι «ο μαθητής που δεν φορά μάσκα, δεν θα μπαίνει στην τάξη».

«Πραγματικά είναι ανοσία να λέμε στα παιδιά ότι θα πάνε και δεν θα φοράνε μάσκα. Σε αυτή την περίπτωση, την ανοησία κάποιων γονέων ενδεχομένως, δεν θα μπορέσουμε παρά να την μετατρέψουμε σε κάτι περισσότερο από το αυτονόητο: Τα παιδιά αυτά δεν θα εισέρχονται στο μάθημα».

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε πως όπως επισημαίνουν οι ειδικοί δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα υγείας, ούτε αποσπά την προσοχή των μαθητών και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να φανταστεί κανέναν γονέα που δεν θα θέλει το παιδί του να βρίσκεται στο σχολείο.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ
Οπτικοακουστικό υλικό ενόψει της ημερίδας, που συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 (10:00-17:00, Ιόνιος Ακαδημία – Κέρκυρα), με θέμα: “Ο Ιωάννης Καποδίστριας και οι ιστορικοί δεσμοί των Ιονίων Νήσων με τη Γενεύη”, στο πλαίσιο του συμποσίου “Ημέρες Ιωάννη Καποδίστρια” που θα λάβει χώρα στην Κέρκυρα (21-25/9/2022)