Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Γεννηματά: «Ναι» στις συμφωνίες για τις ΑΟΖ – Δεν δίνουμε λευκή επιταγή στον Μητσοτάκη

Προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη βουλή για την δημόσια υγεία και το άνοιγμα των σχολείων, ζήτησε ξεκινώντας την ομιλία της στη βουλή η Φώφη Γεννηματά καταλογίζοντας παλινωδίες της κυβέρνησης στη διαχείριση του κοροναϊού που προκαλούν ανησυχίες.

Αναπάντητα ερωτήματα

«Εμείς δεν ψηφίζουμε παρών, ούτε απών. Το ΚΙΝΑΛ δεν κρύβει το κεφάλι στην άμμο αλλά βάζει πλάτη για τον τόπο» αναφερόμενη η κα Γεννηματά στη συμφωνία με την Αίγυπτο και ασκώντας κριτική στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που επιλέγει το παρών αντί της υπερψήφισης της συμφωνίας όπως θα κάνει το ΚΙΝΑΛ.

Η κα Γεννηματά δηλώνοντας ότι το ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει και τη συμφωνία με την Ιταλία σημείωσε ότι θέλει διπλή προσοχή για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 νμ στο Ιόνιο για να μην ερμηνευτεί η στάση της Ελλάδας ως αποδοχή της θέσης της Τουρκίας ότι το Αιγαίο είναι μια «ειδική περίπτωση»

«Τέτοια επιλογή πρέπει να γίνει ξεκάθαρο από μέρους σας κ. Μησοτάκη ότι είναι μόνο η αρχή» είπε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μίλησε για αναπάντητα ερωτήματα ως προς τη Συμφωνία με την Αίγυπτο ως προς τη μειωμένη επήρεια νησιών όπως η Κρήτη και ζήτησε ξεκάθαρη δήλωση από τον κ. Μητσοτάκη για το τι γίνεται ανατολικά του 28ου μεσημβρινού.

«Ψηφίζουμε τη Συμφωνία επειδή διεμβολίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Παράνομο είναι το τουρκολιβυκό σύμφωνο αλλά η συμφωνία με την Αίγυπτο δεν το ακυρώνει όπως λένε οι βουλευτές της ΝΔ. Μόνο το διεμβολίζει» σημείωσε η κα Γεννημάτα εξηγώντας ουσιαστικά τον μόνο λόγο για τον οποίο ψηφίζει υπέρ της συμφωνίας το ΚΙΝΑΛ.

Έλλειψη εθνικής στρατηγικής

Η κα Γεννηματά κατηγόρησε για ανούσιες και διχαστικές κοκορομαχίες τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη για έλλειψη εθνικής στρατηγικής.

«Η χώρα πληρώνει την έλλειψη εθνικής γραμμής περίπου την τελευταία 10ετία με ευθύνη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που δεν προέβλεψαν έγκαιρα τις γεωστρατηγικές βλέψεις της Τουρκίας» είπε η κα Γεννηματά κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «δεν ηγείται αλλά ακολουθεί».

«Χαράσσετε την εξωτερική πολιτική στο πόδι. Βλέποντας και κάνοντας. Μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνο αυτό τώρα που η Τουρκία έχει αποχαλινωθεί» είπε η κα Γεννηματά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν

Η κα Γεννηματά επέκρινε ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ για τη στάση τους λέγοντας ότι δεν μπορεί να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τι κάνει η Τουρκία στην περιοχή και να αρκούνται σε δηλώσεις και όχι κυρώσεις, τηρώντας ίσες αποστάσεις.

Σε ότι αφορά την προοπτική του διαλόγου με την Τουρκία η κα Γεννηματά τόνισε ότι με το Oruc Reis να αλωνίζει στη Μεσόγειο διάλογος δεν μπορεί να γίνει και τάχθηκε υπέρ του διαλόγου μόνο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ και υπογραφή συνυποσχετικού μόνο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αν ο διάλογος με την Τουρκία δεν καταλήξει.

Μυστική διπλωματία

Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε εκ νέου τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών επικρίνοντας τον κ. Μητσοτάκη ότι θέλει να έχει λυμένα τα χέρια και να μην δεσμεύεται σε τίποτα και μάλιστα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μίλησε για μυστική διπλωματία του κ. Μητσοτάκη

«Κύριε Μητσοτάκη, μπορεί όμως να γίνει διάλογος με την Τουρκία να έχει βάλει το πιστόλι στο τραπέζι; Εμείς δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Είναι δυνατόν να συνεχίσουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες;

Χρειάζεται αρραγές εθνικό μέτωπο, αλλά το αρνείστε. Η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς εθνική γραμμή. Υπάρχουν κόκκινες γραμμές που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τις αγνοεί και να παραβιάζονται.

Αρνείστε να συγκαλέσετε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό την πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί δεν θέλετε να έχετε καμία απολύτως δέσμευση για να έχετε λυμένα τα χέρια σας. Έχετε επιλέξει τη μυστική διπλωματία. σας θυμίζω ότι αυτό στο παρελθόν οδήγησε σε υποχωρήσεις και παραχωρήσεις. Έχετε αποκλειστικά την ευθύνη για ότι συμβαίνει στα εξωτερικά θέματα. Η απουσία εθνικής γραμμής οδηγεί και στον ανεγκέφαλο εθνικισμό» είπε η κα Γεννηματά.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ