Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επεκτείνονται τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο στα 12 μίλια

Την άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση των δύο συμφωνιών ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Εν μέσω χειροκροτημάτων από κυβερνητικούς βουλευτές ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, “η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα 6 στα 12 μίλια”.

Και τόνισε: “H Ελλάδα μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι. Εμείς όμως είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη. Προβαίνουμε έτσι σε μία θαλάσσια περιοχή συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος, σύμφωνα με άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας”.

Και προσέθεσε: “Ενα δικαίωμα το οποίο η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές και το οποίο έχουν ήδη ασκήσει οι γείτονές μας με σεβασμό στη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μικρότερη από τα 24 μίλια”.

Αναφερόμενος στην διένεξη με την Τουρκία για την ΑΟΖ ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε έτοιμος για διάλογο, αλλά επεσήμανε ότι υπάρχει ένας όρος. Να σταματήσουν οι προκλήσεις στο Αιγαίο…Ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με το παρών που δηλώνει για την συμφωνία με την Αίγυπτο σημαίνει απουσία από μια κρίσιμη εθνική στιγμή. Καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να αναθεωρήσει τη στάση της. Αφού αύριο Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει- είπε ο κ. Μητσοτάκης- να πάει στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. με ψηφισμένη την Συμφωνία.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ