Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Δεν υποχωρεί απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα η Ελλάδα – Απάντησε στην Τουρκία με αντι-NAVTEX

Ανυποχώρητη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο φαίνεται η ελληνική πλευρά καθώς με μια νέα NAVTEX που εκδόθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, η Αθήνα ακυρώνει αυτή που είχαν εκδώσει, προκλητικά, από το πρωί της Πέμπτης οι Τούρκοι και διά της οποία παρατείνεται η παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Η νέα παράνομη Navtex της Τουρκίας, με την οποία η γειτονική χώρα παρατείνει την παρουσία του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου αναιρείται με αναγγελία που εξέδωσε ο σταθμός Ηρακλείου της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού όπου σημειώνεται από τη μία πως η τουρκική Navtex έχει εκδοθεί σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας (σε περιοχή που έχουν αρμοδιότητα οι σταθμοί της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας) και από την άλλη πως αναφέρεται σε παράνομη και μη εγκεκριμένη δραστηριότητα που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Και για ακόμη μία φορά καλεί τους ναυτιλλομένους να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.

Το κείμενο της ελληνικής αντι-Navtex στα αγγλικά όπως εκδόθηκε από το σταθμό Ηρακλείου

ZCZC HA79
271150 AUG 20
IRAKLEIO STATION NAVWARN 502/20
SOUTHEAST CRETAN SEA

UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA54-1085/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX MESSAGE NUMBER FA54-1085/20.
CANCEL THIS MESSAGE 012059 UTC SEP 20. NNNN

Νωρίτερα, διπλωματικές πηγές σχολίαζαν την τουρκική Navtex σημειώνοντας πως «για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι».

«Ποιος καλεί προσχηματικά σε διάλογο και ποιος τον εννοεί πραγματικά» πρόσθεταν χαρακτηριστικά σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Σκληρές αερομαχίες ελληνικών και τουρκικών F-16 μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου 

Την ίδια ώρα, σκληρές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών F-16 σημειώθηκαν μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου,

Σύμφωνα με πληροφορίες, 6 ελληνικά F-16 συμμετείχαν σήμερα στην τετραμερή άσκηση EUNOMIA, που εξελίσσεται στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου, με τη συμμετοχή εναερίων και ναυτικών μέσων από την Ελλάδα, την Κύπρο τη Γαλλία και την Ιταλία.

Η άσκηση ξεκίνησε στις 10:30 όταν τα έξι ελληνικά F-16 απογειώθηκαν από το Καστέλι της Κρήτης και διήρκεσε μέχρι τις 13:30 όταν οι Έλληνες πιλότοι προσγειώθηκαν και πάλι στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα ελληνικά F-16 δεν έγιναν αντιληπτά από την Τουρκία κατά την κίνηση τους προς την Κύπρο όπου εκτέλεσαν αντικείμενα της άσκησης.

«Στο κόκκινο» η τουρκική προπαγανδιστική μηχανή

Σταματημό δεν έχουν οι τουρκικές προκλήσεις, με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu να δίνει στη δημοσιότητα νέο βίντεο στο οποίο φαίνεται το Oruc Reis συνοδευόμενο από τον τουρκικό στολίσκο να πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο, με το πρακτορείο να σχολιάζει ότι «συνεχίζει την πορεία του».

Στο βίντεο αποτυπώνεται η παράνομη πορεία του τουρκικού πλοίου στην περιοχή που «πειρατικά» έχει δεσμεύσει η Άγκυρα για έρευνες.

Ίσως φτάσει… Καστελλόριζο

Οι προκλήσεις δεν σταματούν εκεί. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα, Yeni Safak, το Oruc Reis αναμένεται να διευρύνει τις έρευνές του. Δεν αποκλείουν μάλιστα, το τουρκικό πλοίο να φτάσει και κοντά στο… Καστελλόριζο και δυτικά της Ρόδου!

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ