Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ελληνοτουρκικά: Τι είπε ο Μητσοτάκης στον Τραμπ – Έμπρακτη αποκλιμάκωση ή κυρώσεις διαμηνύει η Αθήνα στον Ερντογάν

Στην τηλεφωνική συνομιλία του αμερικανού Προέδρου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για τα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε στην αρχική του τοποθέτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στον Αμερικανό πρόεδρο το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός είπε στον Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση, υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.

Το μήνυμα μάλιστα που έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην Άγκυρα είναι εμπρακτη αποκλιμάκωση ή κυρώσεις, καθώς σήμερα ο Ζοζέπ Μπορέλ παρουσιάζει κατάλογο με κυρώσεις ενώπιον των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Τόνισε πως η Αθήνα περιμένει να δει τον κατάλογο και μετά θα τοποθετηθεί.

«Βασικές αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου και στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Και το κεκτημένο αυτό δεν μπορεί ούτε να θυσιάζεται, ούτε να μετριέται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Χρειάζεται σε κάθε περίπτωση, αποφασιστική υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις του αυταρχισμού, της παρανομίας και της αυθαιρεσίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι συμφωνίες Ελλάδας με Αίγυπτο και Ιταλία

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, «σήμερα μετά την αναίτια καθυστέρηση που προκάλεσε η ανεκδιήγητη απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία την ώρα που δηλώνει «παρών» η Βουλή των Ελλήνων κυρώνει τις συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Από την ονομαστική ψηφοφορία απουσιάσουν δύο βουλευτές της ΚΟ της ΝΔ οι κ.κ. Γιαννάκης και Διγαλάκης, θα απουσιάσουν από την ονομαστική ψηφοφορία. Ο κ. Γιαννάκης προληπτικά για λόγους υγείας και ο κ. Διγαλάκης επειδή βρίσκεται σε καραντίνα».

Σημείωσε ακόμη «την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει άμεσα νομοσχέδιο, με το οποίο η Ελλάδα θα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια στις δυτικές ακτές της και τα νησιά του Ιονίου μέχρι και το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου»

Και επισήμανε: «Πρόκειται για την άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού δικαιώματός μας κατοχυρωμένου στο άρθρο 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της Θάλασσας. Ένα δικαίωμα που όπως τόνισε ο πρωθυπουργός η χώρας μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές όποτε κρίνει η ίδια».

Σήμερα ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Ζοζέ Μπορέλ όπως είπε ο Στέλιος θα παρουσιάσει κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας, αποφεύγοντας να σχολιάσει τι θα περιλαμβάνει ο κατάλογος.

«Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, βασικές αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου και στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Και το κεκτημένο αυτό δεν μπορεί ούτε να θυσιάζεται, ούτε να μετριέται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Χρειάζεται σε κάθε περίπτωση, αποφασιστική υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις του αυταρχισμού, της παρανομίας και της αυθαιρεσίας».

Οργή Πέτσα για Μπορέλ

Ερωτηθείς ο Στέλιος Πέτσας για τον διάλογο που είχαν (χωρίς να ξέρουν ότι τους καταγράφουν τα ανοιχτά μικρόφωνα) ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ. για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας (σ.σ. πως οι Τουρκία είναι πολύ εκνευρισμένη με τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ και δεν θεωρεί τους Έλληνες αξιόπιστους), απάντησε χαρακτηριστικά «Κρείττον του λαλείν το σιγάν» ήταν το μόνο που είχε να πει, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Η απόφαση για τη χρήση μάσκας στα σχολεία είναι επιστημονική και όχι πολιτική

Για τον κοροναϊό, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι ο δείκτης Rt τον προηγούμενο μήνα πάνω από τη μονάδα, ενώ πλέον εμφανίζει μικρή πρώτη 0,85, σύμφωνα με τη έκθεση του παρατηρητηρίου

Ο ιός είναι ανάμεσα μας και χρειάζεται επαγρύπνηση, είπε.

Η απόφαση για τη χρήση μάσκας στα σχολεία είναι επιστημονική και όχι πολιτική είπε ο Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι η χρήση της είναι ασφαλής για τους μαθητές.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ