Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Νέα Navtex για το «Oruc Reis» από την Τουρκία – Περιλαμβάνει και ελληνική υφαλοκρηπίδα (Χάρτης)

Τραβάει το σχοινί η Άγκυρα με νέα Navtex για σεισμικές έρευνες του Oruc Reis, λίγες μόνο ώρες μετά την Navtex για άσκηση με πραγματικά πυρά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου
και ενώ οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συζητούν τον κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο υδρογραφικός σταθμός Αττάλειας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού εξέδωσε νέα NAVTEX για το Oruc Reis, κάτι που ήταν αναμενόμενο έπειτα από τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι θα συνέχιζε τις έρευνες στην περιοχή.

Η νέα Navtex έχει ισχύ μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη Navtex για το Oruc Reis – που πήρε παράταση την προηγούμενη Κυριακή – έληγε απόψε τα μεσάνυχτα.

Η νέα NAVTEX περιλαμβάνει ένα νέο τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ, ξεκινώντας ακριβώς από το σημείο που οριοθετείται το ανατολικό άκρο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Αναλυτικά η NAVTEX

TURNHOS N/W : 1085/20

MEDITERRANEAN SEA

SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZHAN BETWEEN 27 AUG-01 SEP 20 IN AREA BOUNDED BY;

33 55.00 N – 027 59.77 E

34 12.28 N – 028 00.12 E

35 12.12 N – 030 22.15 E

34 58.25 N – 030 31.50 E

34 18.58 N – 028 55.57 E

6 NM BERTH REQUESTED.

CANCEL THIS MESSAGE 012059Z SEP 20.

Έμπρακτη αποκλιμάκωση ή κυρώσεις διαμηνύει η Αθήνα στον Ερντογάν

Έμπρακτη αποκλιμάκωση ή κυρώσεις είναι το μήνυμα που έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην Άγκυρα καθώς σήμερα ο Ζοζέπ Μπορέλ παρουσιάζει κατάλογο με κυρώσεις ενώπιον των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Τόνισε πως η Αθήνα περιμένει να δει τον κατάλογο και μετά θα τοποθετηθεί.

«Βασικές αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου και στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Και το κεκτημένο αυτό δεν μπορεί ούτε να θυσιάζεται, ούτε να μετριέται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Χρειάζεται σε κάθε περίπτωση, αποφασιστική υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις του αυταρχισμού, της παρανομίας και της αυθαιρεσίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει τον διάλογο Μπορέλ – Κάρενμπάουερ οι οποίοι δεν γνώριζαν ότι τα μικρόφωνά τους είναι ανοιχτά, ο κ. Πέτσας σχολίασε «κρείττον του λαλείν το σιγάν».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ