Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ο Τραμπ πήρε… πάνω του την Ανατολική Μεσόγειο – Τηλεφωνήματα σε Μητσοτάκη – Ερντογάν για αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης- Όλο το παρασκήνιο των συνομιλιών

Στις… πλάτες του φαίνεται πως επιχειρεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, να σηκώσει την Ανατολική Μεσόγειο και ουσιαστικά κάνει προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κατάστασης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.

Πιο αναλυτικά την Τετάρτη  ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέχεια με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε

Αρχικά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την αυξημένη ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο νατοϊκών συμμάχων, στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ο πρόεδρος Τραμπ επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους», αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

Επίσης, η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σημαντικά διμερή και περιφερειακά θέματα.

Η επικοινωνία με Ερντογάν

Αμέσως μετά ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, συζητήθηκαν περιφερειακά ζητήματα και κυρίως οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Τουρκία επιθυμεί μείωση της έντασης στην περιοχή και πως είναι υπέρ του διαλόγου.

Δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ αναφέρουν ωστόσο πως ο Ερντογάν υπέδειξε την Ελλάδα στον Τραμπ, ως υπαίτια για την κρίση, ζητώντας του να στραφεί προς την Αθήνα για αποκλιμάκωση.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Ο Λευκός Οίκος δια της διπλωματικής οδού ενημέρωσε το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα επικοινωνήσει μαζί του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Το τηλεφωνικό ραντεβού κλείστηκε για τις οκτώ το απόγευμα, ενώ για την πραγματοποίηση του χρησιμοποιήθηκε ειδική κρυπτογραφημένη συσκευή της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών. Παρούσες στην επικοινωνία ήταν η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και η πρέσβης μας στην Ουάσινγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Έμπειροι διπλωμάτες αποτιμούν θετικά την κίνηση Τραμπ. Η αμερικανική διπλωματία τους τελευταίους μήνες έχει στηρίξει πολλαπλώς τις ελληνικές θέσεις και έχει χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα για τις προκλήσεις της Άγκυρας. Πολλοί είχαν αμφισβητήσει αν την ίδια άποψη έχει και ο Λευκός Οίκος, λόγω των θετικών αναφορών που έχει κάνει για την προσωπική σχέση που διατηρεί με τον Ταγίπ Ερντογάν. Η χθεσινή πρωτοβουλία εκλαμβάνεται ως προσπάθεια του Αμερικανού Προέδρου να στείλει μήνυμα πως ακούει τις ελληνικές θέσεις, ενώ εκτιμάται ότι η ενόχληση από τις κινήσεις Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή και η αστάθεια που δημιουργεί έχει πλέον φτάσει στο ανώτατο κλιμάκιο του Λευκού Οίκου.

Ο κ. Μητσοτάκης, έθεσε τους δύο βασικούς κινδύνους που προκύπτουν από τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή. Κυρίαρχο πρόβλημα είναι ο κίνδυνος που ελλοχεύει για την ειρήνη και την σταθερότητα συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δοκιμάζονται τα όρια και η συνοχή του ΝΑΤΟ. Επέμεινε στην συμβολή της Ελλάδας στην αποκλιμάκωση της κατάστασης, θέτοντας όμως ως προϋπόθεση για την συνέχεια τον άμεσο τερματισμό των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας.

Το ενδιαφέρον του κ. Τραμπ για τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο αναδεικνύει επίσης την διάθεση του αμερικανικού παράγοντα να παίξει ενεργό ρόλο στις εξελίξεις και να διατηρήσει τον σταθεροποιητικό του ρόλο στην περιοχή.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ