Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Υπουργείο Υγείας: Μειωμένο το clawback για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις το 2020

Έντονη ανησυχία προκαλούν στον ΣΦΕΕ πληροφορίες για νέα αύξηση της επιβάρυνσης

Την έντονη αντίδραση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) έχουν προκαλέσει διάφορες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες σε νέα ύψη οδεύει το clawback επί της δημοσίας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για το 2020…

Με αφορμή τέτοιες πληροφορίες, μάλιστα, ο ΣΦΕΕ απέστειλε ήδη σχετική επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, με την οποία διαμαρτύρεται για αυτή την δυσβάσταχτη επιβάρυνση εις βάρος των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι το 2020 θα είναι η πρώτη χρονιά κατά την οποία η δημόσια δαπάνη για τα εμβόλια, ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, έχει εξαιρεθεί από την δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, δηλαδή την φαρμακευτική δαπάνη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), με το κόστος για τα εμβόλια να εγγράφεται σε νέο, αυτόνομο προϋπολογισμό του Οργανισμού, κάτι το οποίο αποτελεί πάγιο, δίκαιο και παλαιό αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας, το οποίο ικανοποίησε πρόσφατα με νομοθετική ρύθμιση ο Βασίλης Κικίλιας.

Την ίδια στιγμή, αρμόδια στελέχη του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνουν τα parapolitika.gr ότι το τελικό clawback για το 2020 θα διαμορφωθεί για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια μειωμένο, σε σχέση με εκείνο για το 2019, παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες, στις οποίες αναφέρεται η εν λόγω επιστολή του ΣΦΕΕ.

Για την Ιστορία, η σχετική επιστολή του ΣΦΕΕ προς τους Βασίλη Κικίλια και Βασίλη Κοντοζαμάνη έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Με έντονη ανησυχία, από πληροφορίες που συλλέξαμε, έχουμε την ενημέρωση ότι το clawback του Α’ εξαμήνου του 2020 θα πλησιάσει το ποσό των 458 εκ. ευρώ έναντι 360 εκ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου πέρσι. Αυτό σημαίνει αύξηση 27.1%. Είναι εμφανές ότι η κατάσταση βαίνει ανεξέλεγκτη και η δέσμευση για μείωση του clawback μέσα στο 2020 αποδεικνύεται κενό γράμμα.
Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, όλα αυτά συμβαίνουν ενώ συνεχίζουν οι καθυστερήσεις στις εγκρίσεις νέων φαρμάκων, και ενώ στο υπουργείο συνεχίζει να επικρατεί η αντίληψη ότι το πρόβλημα είναι η ανακατανομή και όχι ο έλεγχος του clawback.

Επιπλέον, η αναστολή των δραστηριοτήτων προώθησης των φαρμακευτικών εταιρειών λόγω των συνθηκών του κορωνοϊού από το Μάρτιο, καταδεικνύει την ανάγκη για έλεγχο της συνταγογράφησης ενώ ταυτόχρονα επιβεβαιώνει και την ελλιπή χρηματοδότηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να καταβάλλουν τις διαρκώς αυξανόμενες και έξω πλέον από κάθε λογική επιστροφές.
Το αποτέλεσμα θα είναι να ακυρωθούν κάθε είδους επενδυτικά σχέδια, να χαθούν θέσεις εργασίας και, το χειρότερο όλων, να στερηθούν οι ασθενείς κρίσιμα για την υγεία τους φάρμακα και σίγουρα νέες καινοτόμες θεραπείες που ήδη συμπληρώνουν σχεδόν δύο χρόνια που δεν έρχονται στη χώρα.

Επιπλέον, μεταφέρουμε και την ανησυχία μας για την πορεία της νοσοκομειακής δαπάνης, όπου η υπέρβαση για το 2019 έφτασε το 44% της δημόσιας δαπάνης ενώ η σημαντική καθυστέρηση στην ενημέρωση από την πλευρά σας για το 2020 προοιωνίζεται ότι συνεχίζει να βρίσκεται έξω από κάθε έλεγχο.
Είναι απαραίτητη μια συνάντηση μαζί σας για να συζητήσουμε αυτά τα θέματα.
Σας ευχαριστούμε θερμά».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ