Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Αντίστροφη μέτρηση ενός μήνα για τις κυρώσεις – Αυστηρό τελεσίγραφο της Ε.Ε. στην Τουρκία

Με ένα αυστηρό τελεσίγραφο διάρκειας ενός μήνα απαντάει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Άγκυρα και τις διαρκείς προκλήσεις της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Η Ε.Ε. δείχνει, κατ’ αυτόν τον τρόπο, ότι αφήνει στην Τουρκία το περιθώριο να αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο και να πάψει να καταπατά τα δικαιώματα των γειτονικών της κρατών προτου ξεσπάσει θύελλα στην οικονομία της.

Η διήμερη συζήτηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με μία πληθώρα θεμάτων στο τραπέζι έφερε αποτελέσματα για την ελληνική πλευρά. Όπως σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ και de facto Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπροέλ η ΕΕ οριστικοποιεί τον κατάλογο των κυρώσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν:

Την υιοθέτηση περιοριστικών μέτρων σε φυσικά πρόσωπα τα οποία συμμετέχουν στις παράνομες τουρκικές ενέργειες. Την καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε αυτές τις έρευνες στα ύδατα της Ελλάδος και της Κύπρου. Την επιβολή κυρώσεων σε πωλήσεις, προμήθεια, εισαγωγή και εξαγωγή υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Την απαγόρευση δανεισμού σε τουρκικές εταιρείες και βιομηχανίες από κρατικά πιστωτικά ιδρύματα της ΕΕ και τη μείωση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που προορίζονται για την Τουρκία.

Από εκεί και πέρα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν συμμορφωθεί και δεν δεχθεί τις προσπάθειες της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία προσπαθεί να αξιοποιήσει, όπως επιτάσσει η μεταπολεμική παράδοση στη χώρα, κάθε πιθανότητα διαλόγου πριν επιλέξει την ευθεία αντιπαράθεση, τότε οι κυρώσεις ενδέχεται να επεκταθούν και να περιλάβουν την απαγόρευση ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα από την Τουρκία, σε ευρωπαϊκό έδαφος.

ΕΠΙΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ ΑΘΗΝΑ – ΛΕΥΚΩΣΙΑ…

Θετικά ήχησε σε Αθήνα και Λευκωσία αυτή η εξέλιξη με τις δύο πλευρές να επιδοκιμάζουν τις ανακοινώσεις του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια να υπογραμμίζει ότι η «Η Ελλάδα κέρδισε την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων» και τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη να εκφράζει την, κατ’αρχην, συναίνεση της Λευκωσίας.

Μάλιστα, ως οικοδεσπότης της άτυπης αυτής συνάντησης των 27 Ευρωπαίων ΥΠΕΞ η οποία χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι σχεδόν κανείς τους δεν φοράει γραβάτα, ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας έκανε μια παρόμοια δήλωση και περιέγραψε τη σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας ως «περισσότερο από τεταμένη».

Ο πολιτικός του SPD τόνισε ότι η λύση στη σύγκρουση πρέπει να είναι ο διάλογος. «Θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία και η Τουρκία πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αυτό και να αποφύγει τις προκλήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.

… ΔΥΣΦΟΡΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ

Τα τουρκικά ΜΜΕ, που λειτουργούν ως προμετωπίδα της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας, υποδέχτηκαν με δυσφορία τις ανακοινώσεις. Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Sabah της γείτονος χώρας, αναφέρει ότι η Άγκυρα αμφισβητεί τα μονομερή δικαιώματα της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και επαναλαμβάνει τις πάγιες τουρκικές διεκδικήσεις, σύμφωνα με τις οποίες ορισμένα ελληνικά νησιά δεν θα πρέπει να έχουν την ίδια επιρροή ως προς τον καθορισμό των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών.

ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Στο κείμενο που ανέγνωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ στους 27 υπουργούς Εξωτερικών προβλέπεται η ενεργοποίηση των εξής κυρώσεων προς την Τουρκία σε περίπτωση που η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν δεν λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης που προκαλεί η Άγκυρα με την επιθετικότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο:

1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.

2. Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.

3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)

4. Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκία από κρατικές τράπεζες χωρών ΕΕ

5. Δυνατότητα μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίωνπου εκταμιεύονται προς την Τουρκία

6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών

7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες Κύπρου και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ
Οπτικοακουστικό υλικό ενόψει της ημερίδας, που συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 (10:00-17:00, Ιόνιος Ακαδημία – Κέρκυρα), με θέμα: “Ο Ιωάννης Καποδίστριας και οι ιστορικοί δεσμοί των Ιονίων Νήσων με τη Γενεύη”, στο πλαίσιο του συμποσίου “Ημέρες Ιωάννη Καποδίστρια” που θα λάβει χώρα στην Κέρκυρα (21-25/9/2022)