Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Δένδιας: Το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ ήταν μια επιτυχία της ευρωπαϊκής οικογένειας

Την άποψη ότι η συζήτηση που έγινε στο Ατυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ ήταν μια επιτυχία της ευρωπαϊκής οικογένειας, εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας.

Σε συνέντευξή του στην DW, μετά το πέρας του Συμβουλίου, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι άπαντες συμφώνησαν ότι αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις θα οδηγηθούμε στην επιλογή των κυρώσεων.

«Το γεγονός είναι ότι στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αντιμετωπίζουμε μία τουρκική επιθετικότητα. Μία παράνομη συμπεριφορά που στρέφεται εναντίον του Διεθνούς Δικαίου. Ως εκ τούτου, συμφωνήσαμε ότι αν η Τουρκία δεν συμπεριφερθεί ανάλογα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, θα της επιβληθούν κυρώσεις», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Δένδιας: Η Τουρκία δεν καταλαβαίνει τα όρια

Παράλληλα, σε ερώτηση αν η ευρωπαϊκή αντίδραση έρχεται καθυστερημένα ο κ. Δένδιας απάντησε ότι το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία δεν καταλαβαίνει τα όρια. «Τα όρια όμως είναι καθαρά. Είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Αν υπάρχει ένα λάθος εκ μέρους της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ είναι ότι δεν είχαν μιλήσει στην Τουρκία με αρκετά καθαρή γλώσσα. Νομίζω όμως, ότι μετά τη σημερινή συνάντηση (εννοεί το Ατυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ) αυτό είναι καθαρό».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Χάικο Μάας, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι αντιλαμβάνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, λόγω και της προεδρίας που ασκεί η χώρα στην ΕΕ, παίρνει την πιο μαλακή εκδοχή, ελπίζοντας για το καλύτερο αποτέλεσμα και πρόσθεσε ότι όλοι συμφωνούν σε αυτό. «Εννοείται ότι όλοι προτιμούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας εντός μίας διαδικασίας διαλόγου. Αυτό επιθυμεί και η Ελλάδα. Έχουμε επανειλημμένως πει ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο και ότι το τελευταίο πράγμα που επιθυμούμε είναι να φτάσουμε στην επιλογή των κυρώσεων. Όμως πρέπει να τεθούν καθαρές γραμμές και η Τουρκία να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να μην σέβεται το διεθνές Δίκαιο».

Τέλος, σε ερώτηση αναφορικά με το αν η Ελλάδα μπορεί να μπει σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία, ο κ. Δένδιας τόνισε: «Μπορούμε να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Όμως πρέπει να υπάρχουν όροι αναφοράς. Κι αυτοί είναι το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Αν η Τουρκία είναι πρόθυμη να έρθει σε συνεννόηση με την Ευρώπη, την Ελλάδα, την Κύπρο θα ήμασταν ευτυχείς».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ