Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Εργατοϋπαλληλικό Σωματείο Ο.Τ.Α. «Η Κέρκυρα». Ποια η πραγματικότητα στην καθαριότητα

Ανακοίνωση εξέδωσε το Εργατοϋπαλληλικό Σωματείο Ο.Τ.Α. Π.Ε. Κέρκυρας «Η Κέρκυρα». Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Ο νομοθέτης μερίμνησε και διαφύλαξε επί σειρά ετών, η υπηρεσία καθαριότητας να έχει δημόσιο χαρακτήρα, για να διασφαλίζεται το καλύτερο επίπεδο παροχής υπηρεσιών με το μικρότερο κόστος.

Βέβαια, για να παρέχεται σωστά, πρέπει να υπάρχουν εγκαταστάσεις, μηχανήματα, κάδοι, αναλώσιμα. Επίσης, επαρκές εργατοτεχνικό και έμπειρο επιστημονικό προσωπικό ώστε έγκαιρα να γίνονται οι προμήθειες, συντηρήσεις και ο σχεδιασμός με βάση τον εκάστοτε Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Έτσι, στο μακρινό παρελθόν, πήγαιναν όλα καλά και ο κόσμος ήταν ευχαριστημένος.

Η άλωση, που υποβοηθήθηκε από τις δημοτικές αρχές είτε σκόπιμα είτε από κακό προγραμματισμό, ήρθε σταδιακά με τη μορφή των εργολαβιών, που κάλυπταν μέρος της αποκομιδής ή των καθαρισμών, με αποτελέσματα ανάλογα με την καλή ή όχι συνεργασία του εργολάβου.

Καθένας αντιλαμβάνεται πως με τη σταδιακή απαξίωση της υπηρεσίας, όταν ο δήμος καθίσταται αδύναμος, αναπόφευκτα θα «ανεχτεί» και την κακή ή ακριβή εκτέλεση εργασιών…

Η δημοτική αρχή Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, από την ανάληψη των καθηκόντων της, είχε σαν σημαία την ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτη.

Αν και η υπηρεσία στελεχώθηκε επαρκώς, από τον Νοέμβρη του 2019, μέρος του προσωπικού απασχολείται έως και σήμερα σε γραφεία ή άλλες υπηρεσίες.

Πληρώνονται όμως από τους δημότες για να παρέχουν καθαριότητα…

Αν και υπήρχαν χρηματοδοτήσεις άνω των 2.000.000 € για οχήματα και ανάλογες για κάδους, ένα χρόνο μετά, τις αφήνει αναξιοποίητες…

Προχωρά όμως κατά προτεραιότητα, κάνοντας σημαία, μια ακριβή, με βλαπτικούς όρους για τον δήμο, προμήθεια οχημάτων και μηχανημάτων μέσω leasing, ύψους 3.650.000 € , η οποία θα πληρωθεί με χρήματα των δημοτών…

Ενώ το Υπουργείο μόλις πρόσφατα έδωσε 660.000 € για απορριμματοφόρα, τα οποία κοστολογεί 145.000 €, εμείς θα τα πληρώσουμε 220.800 € (+ ΦΠΑ ) στο leasing…

O υπάρχων δημοτικός εξοπλισμός δεν αξιοποιείται και δεν συντηρείται επαρκώς, με αποτέλεσμα την σταδιακή ακινητοποίησή του.

Το προσωπικό της καθαριότητας εργάζεται κάτω από απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις, είναι από ανεπαρκείς έως ανύπαρκτες και καμία κίνηση δεν έχει γίνει προς τη βελτίωση της κατάστασης.

Η εν γένει αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων είναι τριτοκοσμική. Καμία οργάνωση της διαλογής στην πηγή, καμία βελτίωση της ανακύκλωσης, πουθενά πράσινα σημεία

Αντί λοιπόν να οργανωθεί η υπηρεσία, αποψιλώνεται στοχευμένα από προσωπικό και μηχανήματα, απαξιώνεται η εικόνα της, ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται ως εφαλτήριο διασπάθισης δημόσιου χρήματος.

Με την εισήγηση στην Οικονομική Επιτροπή, η οποία χρησιμοποιεί ψευδή στοιχεία, επιχειρείται η εκχώρηση του δημόσιου αγαθού.

Η αλήθεια είναι ότι, αν η δημοτική αρχή είχε αξιοποιήσει τις χρηματοδοτήσεις και το υπάρχον προσωπικό, με λίγες προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων θα κάλυπτε τις ανάγκες με πολύ λιγότερα χρήματα, όχι με 4.000.000 € που θα δοθούν για την ανάθεση σε ιδιώτες.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ τη μεθόδευση, την αδράνεια, την απαξίωση.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την άσκοπη σπατάλη των ανταποδοτικών εσόδων.

ΖΗΤΑΜΕ, προς όφελος των δημοτών, την στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, μέσω της κατάρτισης του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, που έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα.

ΖΗΤΑΜΕ να προχωρήσει η προμήθεια των οχημάτων που χρηματοδοτούνται.

ΖΗΤΑΜΕ έστω και τώρα, να σταματήσει η υπερκοστολογημένη προμήθεια μέσω leasing και τα χρήματα να διατεθούν για βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων.

ΖΗΤΑΜΕ να επανεξεταστούν τα κόστη μεταφοράς απορριμμάτων, ώστε να μην χρειαστεί να πληρώσουμε 10.500.000 € , αλλά πολύ λιγότερα.

και ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια ώστε να εμποδιστεί η απαράδεκτη εκχώρηση της καθαριότητας και του δήμου σε ιδιώτες».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ