Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Στέφανος Γκίκας: «Νέα επιδοτούμενη Γραμμή για την ασφαλή Μεταφορά Εμπορευμάτων, Καυσίμων, Υλικών στα Διαπόντια»

Διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Π.Ε. Κέρκυρας πραγματοποίησε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από τον Γ.Γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, την Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Χριστιάνα Καλογήρου και τον Αρχηγό Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. Αντιναύαρχο Λ.Σ., Θεόδωρο Κλιάρη.
Ο Υπουργός συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανο Γκίκα, πραγματοποίησε μεταξύ άλλων επισκέψεις στο Λιμεναρχείο Κέρκυρας και στον ΟΛΚΕ, ενώ επισκέφθηκε και την Ερείκουσσα και τους Οθωνούς. Πραγματοποιήθηκε επίσης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ευρεία σύσκεψη, την οποία διοργάνωσε η Περιφερειάρχης, Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου με θέμα: «Λιμενικές Υποδομές – Προγραμματιζόμενα λιμενικά έργα στην ΠΕ Κέρκυρας και Αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων επί της εξελισσόμενης τουριστικής περιόδου, λόγω της πανδημίας Covid19 – Θέματα συντονισμού Νησιωτικής Πολιτικής».
Στον ΟΛΚΕ έγινε εμπεριστατωμένη ενημέρωση στον Υπουργό, για τα έργα αρμοδιότητας του Οργανισμού που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς και για τον προγραμματισμό για την αναβάθμιση και την περαιτέρω ανάπτυξη λιμενικών τουριστικών υποδομών.
Μετά το πέρας της επίσκεψης ο κ. Γκίκας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε στην Κέρκυρα τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη. Μετά από σειρά συναντήσεων που προηγήθηκαν στην Αθήνα, ήρθε εδώ για να αποκτήσει ιδίαν άποψη για τα ζητήματα που άπτονται του χαρτοφυλακίου του και να συζητήσει με φορείς και κατοίκους των ακριτικών μας νησιών.
Επεξεργαστήκαμε μία ατζέντα σοβαρών θεμάτων που αφορούν στην Π.Ε. Κέρκυρας και ο Υπουργός έτεινε ευήκοον ους.
O κ. Πλακιωτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ολοκλήρωση των μελετών για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών της ευρύτερης περιοχής, ώστε να ενταχθούν σε προγράμματα χρηματοδότησης. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στα λιμάνια Λευκίμμης και Αγ. Στεφάνου Αυλιωτών, όπως και στην επέκταση του λιμένος Κέρκυρας και στην δημιουργία μαρίνας MegaYacht.
Σε ότι αφορά στα Διαπόντια Νησιά, ο Υπουργός Ναυτιλίας έκανε αποδεχτό τον χρόνιο αίτημα φορέων και κατοίκων που αφορά στην επιδότηση πλοίου, το οποίο θα αναλάβει την ασφαλή μεταφορά εμπορευμάτων, καυσίμων και υλικών. Το ζήτημα αυτό θα επιλυθεί στο πλαίσιο νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου.
Επιπλέον, μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, οι επιχειρησιακές απαιτήσεις του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή μας είναι δεδομένο ότι θα αυξηθούν. Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός έκανε δεκτό το αίτημά μας να δρομολογηθεί άμεσα η ενίσχυση της επιχειρησιακής δυνατότητας του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας και στα Διαπόντια Νησιά με εξοπλισμό και νέα σκάφη.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι κατά την συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΚΕ ετέθη μεταξύ άλλων το αίτημα να επιτραπεί ο ελλιμενισμός κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Κέρκυρας κατά την περίοδο που δεν πραγματοποιούνται κρουαζιέρες (Lay Up).
Ο κ. Πλακιωτάκης συμφώνησε με την πρόταση του ΟΛΚΕ και δεσμεύτηκε να την προωθήσει και προς τα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου αυτή να υλοποιηθεί.
Η επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην Κέρκυρα ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική αφού ετέθησαν πολλά σοβαρά ζητήματα. Επιθυμώ να ευχαριστήσω τον κ. Πλακιωτάκη και το κλιμάκιο που τον συνόδεψε για την θετική ανταπόκριση σε όλα τα παραπάνω θέματα και ευελπιστώ στην γρήγορη δρομολόγησή τους.»

Σημειώνεται ότι πριν την επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην Κέρκυρα, ο Στέφανος Γκίκας έθεσε υπόψη του υπόμνημα με τα σημαντικότερα θέματα λιμενικών υποδομών που αφορούν στην Π.Ε. Κέρκυρας μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

  1. Ολοκλήρωση Master Plan Λιμένος Κέρκυρας με κατασκευή μαρίνας MegaYacht και κανονικής μαρίνας.
  2. Ολοκλήρωση των έργων στο «Καφέ Γυαλί». (Εντάχθηκε πρόσφατα στο ΕΣΠΑ.)

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ