Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Φωτογραφίες-σοκ από τις Μυκήνες: Μαύρισε η Πύλη των Λεόντων

Για τη φωτιά που μαίνεται στις Μυκήνες, η οποία απείλησε το σπουδαίο αρχαιολογικό και ιστορικό μνημείο της περιοχής μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», o δήμαρχος Άργους Μυκηνών, Δημήτρης Καμπόσος.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, δόθηκε μεγάλη μάχη από τους πυροσβέστες για να μην καεί το μουσείο του αρχαιολογικού χώρου.

«Δόθηκε μεγάλη μάχη από τους πυροσβέστες για να κρατήσουμε το μουσείο του αρχαιολογικού χώρου που ήταν και το ζητούμενο. Ευχαριστούμε τους πυροσβέστες, τους πιλότους των αεροπλάνων και τον υφυπουργό Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, που από την πρώτη στιγμή που του τηλεφώνησα, έστειλε αεροπλάνα» σημείωσε ο κ. Καμπόσος.

«Σώθηκε η ακρόπολη και στο βόρειο τμήμα που είναι το μουσείο. Διεσώθηκαν μουσείο και αλσάκι. Ακόμα και αν περνούσε από τον αρχαιολογικό χώρο η φωτιά, δεν θα είχαμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Το πρόβλημα θα ήταν στο βόρειο μέρος που είναι το μουσείο και το μικρό αλσάκι» εξήγησε.

Παράλληλα, ο δήμαρχος εξήρε την προσπάθεια των πυροσβεστών κατά τη προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς.

«Έβαζαν το σώμα τους μπροστά στη φωτιά για να σώσουν το μνημείο. Συγχαρητήρια στους πυροσβέστες. Είναι ένα μνημείο ιστορικής κληρονομιάς, παγκόσμιο μνημείο, πολύ σημαντικό για την πατρίδα μας» υπογράμμισε.

Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού, λέγοντας πως «δεν είχε λόγο να ξεκινήσει η φωτιά από εκεί που ξεκίνησε. Ήταν μια χαράδρα με ελιές μέσα».

Στις Μυκήνες η Μενδώνη

Σύσκεψη για την εκτίμηση της κατάστασης, μετά την χθεσινή – μεσημεριανή – πυρκαγιά, στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, πρόκειται να διεξαχθεί σήμερα το πρωί, στις Μυκήνες.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ στην περιοχή θα βρεθεί και η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού-Αθλητισμού καθώς και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Σοκάρουν οι φωτογραφίες από τις Μυκήνες

Τις φθορές που προκάλεσε η πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και η οποία τέθηκε υπό μερικό έλεγχο χθες το βράδυ αποτυπώνουν οι παρακάτω φωτογραφίες. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού οι περιοχές που επλήγησαν εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών. 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων αναμένεται να προβεί σε εκτίμηση των συνεπειών της πυρκαγιάς που ξέσπασε την Κυριακή, η οποία δεν έπληξε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, την κεντρική είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), την κεντρική είσοδο στην Ακρόπολη των Μυκηνών (Πύλη Λεόντων), τον Ταφικό Κύκλο Α, τα μνημεία στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη. 

 

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ