Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

«Μεσογειακή Ασπίδα» από το Παρίσι – Μαχητικά αεροσκάφη, αεροπλανοφόρο και δηλώσεις κατά της Τουρκίας

Ηχηρά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση για την προσπάθειά της να χτίσει μία ασπίδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και τη διαρκή παραβατικότητα στέλνει η Γαλλία
. Στο «Ελιζέ» μοιάζουν αποφασισμένοι, στο πλαίσιο τις προάσπισης των ζωτικών συμφερόντων των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ισχυροποίησης των μηχανισμών συνεργασίας μεταξύ των συμμάχων, να ξεκαθαρίσουν στην Τουρκία ότι η στάση της απέναντι στην Ελλάδα επηρεάζει έναν ευρύτερο συμμαχικό μηχανισμό που δεν προτίθεται να μείνει άπραγος στις προκλήσεις.
Το πρώτο βήμα, όπως αποκάλυψε το Σάββατο η Εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», έρχεται με την απόκτηση 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, για την οποία οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά και η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του τρέχοντος έτους. Ακόμη, η συμφωνία κινείται σε δύο ξεχωριστά επίπεδα: πρώτον, στη δωρεά 8 μαχητικών αεροσκαφών από τη γαλλική πολεμική αεροπορία -τα οποία και επιχείρησαν στην αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια της Λιβύης- και, δεύτερον, στην αγορά δέκα νέων Rafale.

Παράλληλα, οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αφορούν και την Αίγυπτο που έχει προχωρήσει σε παραγγελία Rafale. Δεδομένου ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η παραγωγή 30 αεροσκαφών, συζητείται η παράδοση των αεροσκαφών στο Κάιρο να γίνει τμηματικά σε δύο ισόποσες δόσεις των 10 σκαφών, έναντι των 20 που είχαν αρχικώς συμφωνηθεί.

Το δεύτερο σημείο – τομή αφορά το αεροπλανόφορο «Charles de Gaulle» το οποίο και κατευθύνεται στην Ανατολική Μεσόγειο για μη αναγνωρισμένη αποστολή. Για λόγους ασφαλείας δεν έχουν ανακοινωθεί περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο όπως τονίζουν στρατιωτικοί αναλυτές, ο απόπλους από τo ναύσταθμο της Τουλόν, γίνεται με το αεροπλανοφόρο σε «ετοιμότητα μάχης», δηλαδή με πλήρες πολεμικό φορτίο το οποίο περιλαμβάνει πλήθος μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ, ιπτάμενα ραντάρ και στρατηγικό οπλισμό πυραύλων μέγιστης ακτίνας δράσης, αντι-υποβρυχιακό οπλοστάσιο καθώς και τα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα εντοπισμού, στόχευσης και ηλεκτρονικών παρεμβολών που έχει αναπτύξει η γαλλική πολεμική βιομηχανία με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό πως δεν υπάρχουν μέσα αντίμετρων στη διάθεση καμίας άλλης χώρας.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Η ανάπτυξη στην Ανατολική Μεσόγειο του γαλλικού πολεμικού ναυτικού έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων του Γάλλου προέδρου Μακρόν πως «η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από πράξεις», ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ίδια ώρα απειλούσε ευθέως Ελλάδα και Γαλλία πως «θα πληρώσουν βαρύ τίμημα». Με αφορμή τις παραπάνω δηλώσεις Μακρόν, αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 24ωρα προκαλούν αίσθηση οι ηχηρές δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της γαλλικής κυβέρνησης που καταδικάζουν απερίφραστα την Τουρκία και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους σε Ελλάδα και Κύπρο. Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, μιλώντας την Κυριακή στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 τόνισε πως η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο συνδέεται με μια «εμπρηστική συμπεριφορά της Τουρκίας». Όπως είπε «η Τουρκία αμφισβητεί την ύπαρξη ΑΟΖ, απειλεί την κυριαρχία των δύο κρατών – μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου και θέτει δυνητικά σε κίνδυνο το βασικό δικαίωμα που είναι το δίκαιο της θάλασσας» εκτίμησε η Φλοράνς Παρλί.

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας τόνισε πως προκειμένου «να υπάρξει διάλογος, θα πρέπει να σταματήσει η κλιμάκωση της έντασης. Υπάρχει το δίκαιο της θάλασσας στα νερά της Μεσογείου. Δεν υπάρχει νομικό έρεισμα υφαρπαγής ενεργειακών πόρων, ιδιαίτερα όταν αυτοί έχουν αναγνωριστεί από διεθνείς συνθήκες» πρόσθεσε.
Αποφασιστικότητα έναντι της Τουρκίας από το Παρίσι. Την ίδια ώρα, την αποφασιστικότητα, από κοινού τόσο του Βερολίνου, όσο όμως και του Παρισιού να υπερασπιστούν την «ευρωπαϊκή κυριαρχία» τόνισαν στην κοινή τους συνάντηση ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας και ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν Ιβ Λε Ντριάν. «Πρέπει να ξεπεράσουμε τα χρόνια της αθωότητας και της αφέλειας και να σφυρηλατήσουμε το δικό μας μέλλον, χωρίς να αφήσουμε σε άλλους να αποφασίσουν για εμάς» τόνισε ο Γάλλος υπουργός για το μέλλον της Ευρώπης γενικότερα.

Σε ομιλία του στο Παρίσι, παρουσία του Γερμανού υπουργού εξωτερικών Χάικο Μάας στο σεμινάριο εργασίας των πρέσβεων της Γαλλίας στις ευρωπαϊκές χώρες, ο Ιβ Λε Ντριάν τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα ήταν σοβαρό σφάλμα να αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων». «Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι, σε έναν ολοένα και σκληρότερο κόσμο που ανασυντίθεται, υπό την επήρεια ξεκάθαρων παιχνιδιών εξουσίας και συστηματικής διάλυσης των πολυμερών πλαισίων» σημείωσε. «Είναι η μεγάλη αποκάλυψη του 2020. Το έτος αυτό διέλυσε ορισμένες ψευδαισθήσεις: Είμαστε πλέον αναγκασμένοι να δράσουμε. Τούτη η συνειδητοποίηση είτε έχει ήδη γίνει είτε λαμβάνει χώρα τώρα. Όλοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να συμμετάσχουν σε ένα φιλόδοξο σχέδιο» προσέθεσε, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της υπεράσπισης της ευρωπαϊκής ασφάλειας και της αντίληψης του στρατηγικού μας περιβάλλοντος.

ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ EUNOMIA

Τέλος, ηχηρό μήνυμα στέλνει και η αεροναυτική άσκηση EUNOMIA που περιελάμβανε ποικιλία αντικειμένων, όπως επιχειρήσεις επιφανείας και αεροπορικές επιχειρήσεις και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή και αποτελεί την πρώτη δραστηριότητα της πρωτοβουλίας τετραμερούς συνεργασίας (QUAD) Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, μέσω της κοινής επιχειρησιακής παρουσίας τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από τη χώρα μας συμμετείχε η φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ με το οργανικό της ελικόπτερο, ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου της διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, 2 αεροσκάφη (Α/Φ) F-16 BLK 52+ Advanced (τα οποία μεταστάθμευσαν στην αεροπορική βάση «ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ» στην Πάφο), 6 αεροσκάφη F-16 BLK 52+ (τα οποία μετέβησαν αυθημερόν στην περιοχή της δραστηριότητας και με την λήξη της επέστρεψαν στη βάση τους), 1 αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ (Αερομεταφερόμενο Σύστημα Εγκαίρου Προειδοποίησης και Ελέγχου) και 1 μεταγωγικό αεροσκάφος C-130, το οποίο μετέφερε προσωπικό και υλικά για την υποστήριξη των μαχητικών αεροσκαφών.

«Η QUAD καταδεικνύει τη συλλογική πρόθεση και δέσμευση των τεσσάρων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προς την εφαρμογή και το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και την προαγωγή και διατήρηση της σταθερότητας στη περιοχή, ενώ συνεισφέρει και στη διαφύλαξη της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ