Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Θεοχάρης στο αμερικανικό CNN: Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να διατηρήσουμε τους ανθρώπους και τους επισκέπτες μας ασφαλείς

Για την επιδημιολογική πορεία του κοροναϊού στην Ελλάδα και τη αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης την καλοκαιρινή περίοδο αλλά και για το πλήγμα που δέχθηκε ο τουρισμός στη χώρα από την πανδημία, μίλησε σε συνέντευξη που παραχώρηση στην εκπομπή «Quest Means Business» του Richard Quest στο CNΝ του υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης
.

Ερωτηθείς για το τι συμβαίνει λάθος στην Ελλάδα, τώρα που τα νούμερα μολύνσεων αυξάνονται ακόμα και εάν δεν είναι εισαγόμενα από τουρίστες, ο κ. Θεοχάρης διευκρίνισε ότι «δεν είναι μια περίπτωση όπου τα πράγματα πάνε λάθος».

«Όταν ανοίξαμε την οικονομία, προφανώς περιμέναμε να ανέβουν τα νούμερα των κρουσμάτων. Είδαμε ένα δεύτερο κύμα σε όλες τις χώρες. Αυτό που κάναμε –και εξηγήσαμε τα σχέδια μας μερικούς μήνες πριν μαζί– είναι ότι εφαρμόσαμε το σχέδιο ακριβώς όπως το είχαμε εξηγήσει τότε και χαίρομαι που μπορώ να το πω αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε ότι «λαμβάνονται στοχευμένα μέτρα όπου είναι απαραίτητο και όντως χρειάστηκε να το κάνουμε».

«Οι άνθρωποι το καλοκαίρι χαλαρώνουν περισσότερο και είναι κατανοητό να αυξηθούν τα κρούσματα», σημείωσε επεξηγηματικά.

«Τα μέτρα μας φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικά. Έχουμε βγάλει ορισμένες περιοχές από τα περιοριστικά μέτρα και είναι μια καλή συνολικά κατάσταση. Είναι μια δύσκολη διαδικασία την οποία παρακολουθούμε καθημερινά», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με την πρόσφατη πτήση της TUI με τους επιβάτες που διαγνώστηκαν θετικοί στον κοροναϊό και στην τοποθέτηση του δημοσιογράφου ότι αποδεικνύεται ότι πόσο δύσκολο είναι για τη χώρα μας να κρατήσει ανοικτή τη τουριστική βιομηχανία σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, ο υπουργός Τουρισμού δήλωσε:

«Ασφαλώς, τον Απρίλιο θα λέγαμε ότι δεν είναι δυνατό να ανοίξουμε τον τουρισμό, αλλά με πολύ σκληρή δουλειά και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην τουριστική βιομηχανία και φυσικά στο δημόσιο τομέα, καταφέραμε να ανοίξουμε και να διατηρηθούμε ενεργοί».

«Είμαι πολύ υπερήφανος για αυτό και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διατηρήσουμε τους ανθρώπους μας και τους επισκέπτες μας ασφαλείς. Έχουμε δείξει ότι είμαστε έτοιμοι να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις (περιορισμούς σε πάρτι, εκδηλώσεις, συναθροίσεις κ.λπ.)», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να είναι όλοι ασφαλείς και όταν τα πράγματα βελτιώνονται –και έχουν ήδη βελτιωθεί σε αρκετές περιοχές– προχωρούμε σε άρση των περιοριστικών μέτρων», τόνισε ο ίδιος.

Στην ερώτηση για τον αν θα υπάρξει μια οικονομική κρίση διαφορετικού είδους, καθώς πλησιάζουμε στο χειμώνα, ο κ. Θεοχάρης απάντησε:

«Παρακολουθούμε την οικονομική κατάσταση. Για αυτό κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, ώστε να κρατήσουμε την οικονομία, έχοντας στο μυαλό μας την ασφάλεια. Παράλληλα, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι για τυχόν οικονομικές δυσκολίες που θα υπάρξουν το χειμώνα, θα έχουμε αρκετά εφόδια ώστε να υποστηρίξουμε τόσο τους εργαζομένους όσο και τις επιχειρήσεις. Να είστε βέβαιοι ότι όποιος εργαζόμενος ή επιχείρηση χρειάζεται τη βοήθειά μας, θα τη βρει. Θα υποστηρίξουμε τον καθένα από αυτούς τους ανθρώπους».

Αναφορικά για το πόσο μόνιμη ζημιά έχει υποστεί η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας, ο. Θεοχάρης σημείωσε:

«Αυτή είναι μια δυναμική κατάσταση. Κανείς δεν ξέρει ακόμα το αποτέλεσμα, ούτε πότε θα υπάρξει μια επιστροφή στην κανονικότητα, οπότε η απάντηση στην ερώτησή σου μπορεί να είναι πολύ διαφορετική σε δυο, τρεις, τέσσερις ή πέντε μήνες. Όμως, επί του παρόντος, θα έλεγα ότι τα προβλήματα είναι έως ένα βαθμό διαχειρίσιμα. Δεν βλέπω κάτι που μπορεί να καταστρέψει την αξία όσων χτίσαμε στα περασμένα χρόνια. Όμως, όλα αυτά είναι ευμετάβλητα και κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η πανδημία».

Ερωτηθείς πόσο δύσκολο ήταν να διαχειριστεί η Ελλάδα μια βιομηχανία όπου από τη μια στιγμή στην άλλη αλλάζουν εντελώς τα σενάρια αλλά και πόσο δύσκολο ήταν να το διαχειριστεί η κυβέρνηση όταν μιλάει με άλλους Ευρωπαίους υπουργούς, απάντησε:

«Ήταν πολύ δύσκολο. Τώρα βρισκόμαστε πάλι πίσω στο στάδιο όπου χρειάζεται περισσότερο συντονισμένη δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από τη δική μας οπτική η απόφαση της Σκωτίας ήταν σκληρή. Θα θέλαμε να μάθουμε πού βασίζεται αυτή η απόφαση. Επειδή δεν είμαστε κοντά στο όριο που έχει θέσει το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο, 20 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Συνεπώς, χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία και συντονισμό ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει και μεγαλύτερη σταθερότητα, ειδικά σε αυτήν την πολύ δύσκολη χρονιά».

Η συνέντευξη του υπουργού Τουρισμού «Quest Means Business» του Richard Quest στο CNΝ:

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ