Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Νίκος Παπανδρέου στα Παραπολιτικά 90,1: Ο Μητσοτάκης κάνει ο,τι καλύτερο μπορεί στα εθνικά θέματα

«Μέχρι τώρα έχει μαζέψει δυνατούς συμμάχους που πάντα το έλεγα και προεκλογικά ότι πρέπει να βρούμε τους συμμάχους μας τους γνήσιους Ευρωπαίους», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο οικονομολόγος -συγγραφέας, Νίκος Παπανδρέου, αναφορικά με τη στρατηγική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός στα εθνικά θέματα.

Ερωτηθείς πως εκτιμά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έχει γίνει τελευταία μόδα στους νέους ανθρώπους, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε: «Δεν περίμενα αυτό τον κύκλο, που έχει γίνει λίγο cult. Γιατί ένα παιδί που δεν είναι από οικογένεια ΠΑΣΟΚ και έδωσε πανελλήνιες και έπαιζε κάθε πρωί το τραγούδι του Ήλιου όταν πήγαινε να δώσει μου έκανε εντύπωση γιατί φορούσε και ένα Tshit με superman το ΠΑΣΟΚ που δεν το είχε γνωρίσει ούτε μεγάλωσε σε αυτό το κλίμα του ’80. Είναι λίγο cult δεν μεταφράζεται σε εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ».

Ερωτηθείς για το ποιες δύο χαρακτηριστικές πολιτικές στιγμές που να «φωτίζουν» το πρόσωπο του Ανδρέα, θυμάται ο ίδιος, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Εγώ κάπως απέφυγα την δεκαετία του ’80, της εξουσίας, μένοντας στο εξωτερικό… Από τύχη είναι κανένας σε μια τέτοια οικογένεια, δεν διαλέγεις σε ποια οικογένεια θα γεννηθείς και διάλεξα να γράφω για αυτά για να μπορώ να ανταπεξέλθω κατά κάποιο τρόπο. Θυμάμαι το ’93 κατάρτιζε τις εκλογικές λίστες, ήμουν στο γραφείο του στο Καστρί, και έβλεπα τα ονόματα που έγραφε. Τότε μη ξεχνάτε είχαμε τελειώσει και με το ωραίο θέμα του Κοσκωτά με τα δικαστήρια». 

«Την περίοδο του ’89-’90 υπήρχε μια γενική κατάρρευση και έφευγαν με το πλοίο πολλά ποντίκια» οπότε αρκετοί από τους ‘’πρώην’’ είχαν βγει στο ραδιόφωνο τον είχαν καταγγείλει, βρισίδια, κατά τα άλλα ήταν μια έντονη εποχή». 

«Όταν είδα τη λίστα λέω ‘’μα αυτός εδώ θυμάμαι καλά τον άκουσα στο ραδιόφωνο και μιλούσε εναντίον σου. Α! και αυτόν θα βάλεις; μα και αυτός εναντίον σου μιλούσε’’. Λέει, ‘’Νίκο παιδί μου αν εγώ ξεκινήσω έτσι δεν θα βρω κανέναν!’’. Εννοούσε ότι το να είσαι αρχηγός και σε εξουσία δεν γίνεται να μην σε βρίσουν όλοι κάποια στιγμή γιατί έχεις αναλάβει τις ευθύνες τις καλές και τις κακές. Κάποιος θα στεναχωρηθεί ότι και να κάνεις οπότε είναι να είσαι λίγο πάνω από την εξουσία και να τα δεις με μια δόση χιούμορ. Αυτό σε σώζει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το άλλο που θυμήθηκα είναι όταν βγήκε από τη φυλακή, γιατί εμένα οι δύο μεγάλες στιγμές ήταν το ’67 το βράδυ της χούντας και το ’81 το βράδυ της νίκης. Η δική μου αφύπνιση η πολιτική ξεκίνησε από το βράδυ της χούντας που κατάλαβα πια και άρχισα να ασχολιόμουν με την πολιτική που δεν κατάλαβα πως η Αστυνομία θα ερχόταν να συλλάβει τον πατέρα μου οπότε τον ρώτησα όταν βγήκε από τη φυλακή ‘’πόσο θα κρατήσει αυτή η χούντα;’’ και λέει ‘’τουλάχιστον 7 χρόνια το βλέπω’’», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου. 

«Όταν είσαι 11 ετών τα επτά ακούγονται αιώνας. …Μετά όταν έπεσε η χούντα του λέω ‘’πως είχες αυτή τη διαίσθηση των 7 ετών;’’ Μου λέει ‘’θα διαβάζεις ιστορία σε βάθος, να διαβάζεις κάθε μέρα ειδήσεις, εφημερίδα και να αρχίσεις αν μπορείς να καταλαβαίνεις τους κύκλους της εξουσίας και της ιστορίας. Αν μπορείς να μπεις σε αυτό μπορεί να βλέπεις λίγο στο μέλλον’’. Για αυτό και το ’93 είπε για τη Γερμανία ότι ‘’η ανερχόμενη δύναμη θα είναι η γερμανική Ευρώπη’’. Είχε αυτή τη διαίσθηση που τον έκανε ένα παραπάνω από χαρισματικό ηγέτη», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν τον πληγώνει η αδυναμία του σημερινού ΠΑΣΟΚ, απάντησε ότι «πρέπει να τα βλέπει κανείς τα πράγματα λίγο έξω γιατί άμα τα πάρει προσωπικά και τον πονάει δεν θα μπορεί να προχωρήσει στη ζωή του». 

«Να σας δώσω πάλι ένα παράδειγμα το ’85, βράδυ εκλογών μετά από το Σύνταγμα γύρναγα και στους Αμπελόκηπους έβλεπα πάρα πολλές αφίσες του ΚΚΕ και της ΝΔ και κάτι πιτσιρίκια να βάζουνε αφίσες και λέω ‘’μήπως δεν κερδίσουμε, μήπως δεν βγει;’’ Και εκεί που φεύγουν αυτοί ξαφνικά εμφανίζονται σχεδόν 500 άτομα, μαμά –γιαγιά –μπαμπάς, όλοι να βάζουν αφίσες, οικογένειες ολόκληρες και λέω δεν χρειάζεται κάτι άλλο συμβολικό για μένα. Θέλω να πω ότι υπήρχε μια εποχή που ο κόσμος δούλευε, οι ‘’αρχιτέκτονες’’ δουλεύανε χωρίς να σκέφτονται υπερωρίες και πόσο θα πληρωθούνε και καλά κάνανε.», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «υπήρχε μια εποχή οράματος το οποίο αυτοί που το ζήσανε ήτανε κινητήριος δύναμη. Αυτό με στεναχωρεί ότι δεν μπορούμε να βρούμε, όχι ως ΠΑΣΟΚ πια, ως κοινωνία πια ένα όραμα που θα μας βγάλει από το θέμα του χρήματος, από τη δύσκολη ταλαιπωρία γιατί όταν δεν έχεις να ζήσει κάθε μέρα που να έχεις όραμα ο κόσμος όμως αγαπούσε αυτό το όραμα».

Ακόμη ανέφερε ότι «υπήρξε μια δεύτερη στιγμή το ‘87 που είδα τον πατέρα μου αρκετά στεναχωρημένο μου λέει ‘’η εποχή που μου άρεσε πάρα πολύ ήταν η ρομαντική εποχή όταν δεν ήμουνα στην εξουσία, που ανέβαινα, ήταν όλα ένα όνειρο. Από τη στιγμή που είσαι εξουσία πρέπει να κάνεις συμβιβασμούς με τα όνειρα και κάθε μέρα θα βλέπεις’’». 

«Είναι λίγο στενάχωρο και αυτό ήταν και ένα μάθημα ότι ο παλιός Ανδρέας έπρεπε να τα βάλει με τον καινούργιο Ανδρέα και επειδή ήταν και θεωρητικός άνθρωπος τα σκεφτόταν αυτά ότι εξουσία σημαίνει συμβιβασμοί», διευκρίνισε ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή ο ίδιος υπογράμμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα έχει ξεμείνει κατά κάποιο τρόπο από βενζίνη» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει ένα καινούργιο μη ξεχνάμε και η ΝΔ εκεί, πάντα γερή μέχρι ενός σημείου. Αυτό όμως χρήζει μια ολόκληρη ανάλυση».

Ερωτηθείς αν σε προσωπικό επίπεδο πληγώνει λίγο αυτή η πολιτική πραγματικότητα, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: «Εγώ τα ξεπερνάω αυτά, αυτό το μάθημα του Ανδρέα που λέει ‘’άμα κοιτούσα ποιος με έχει βρίσει δεν θα τον βάλω…’’ δεν μπορείς να τα πάρεις προσωπικά…».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας αντέγραψε τον Ανδρέα Παπανδρέου, δήλωσε: «Ναι προφανώς, έχει σύμβουλους Ανδρεικούς και με ονόματα ξέρω ποιοι είναι, που του κάναν αυτά τα μαθήματα γιατί πιστεύουν ότι μπορεί έτσι να έχει την εξουσία, ότι ‘’κοιτάζοντας’’ τον Ανδρέα θα ξαναέρθει ένας Ανδρέας». 

«Αυτή είναι η δικιά του θεώρηση προφανώς χάνοντας τις εκλογές μάλλον αυτό το όνειρο έσβησε. Δεν είναι εύκολο και δεν πρέπει να αντιγράφουμε, πρέπει να είσαι ατόφιος, πολιτικό όν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας είναι χαρισματικός, απάντησε: «Προφανώς δεν μπορείς με αυτό το συνονθύλευμα που είναι ΣΥΡΙΖΑ –Αριστερά και τους μάζεψε όλους κάτω από μια στέγη θέλει ένα ταλέντο. Θέλει ένα ταλέντο να τους μπαγλαρώσει όλους αυτούς με τις διαφορετικές τάσεις…»

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι αδικήθηκε ο Γ. Παπανδρέου ως επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ τα δέκα χρόνια των μνημονίων και πλήρωσε πράγματα που δεν ήταν εκείνος υπεύθυνος, ο οικονομολόγος – συγγραφέας δήλωσε: «Αυτό δεν μπορώ να διαφωνήσω γιατί έφυγε ο Γιώργος και τι έκαναν οι άλλοι; Έκαναν κάτι τρομερό διαφορετικά; Εφάρμοσαν μνημόνια τα χειρότερα».

«Είχα προσωπική περιπέτεια που λίγο μου έκοψε τα πόδια, επανέρχομαι τώρα. Είχα ένα διάλειμμα και τώρα αρχές του Σεπτέμβρη εδώ είμαστε πάλι», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Στην ερώτηση για το αν επανακάμπτεται και πολιτικά στο ΚΙΝΑΛ, απάντησε: «Πάντα θα είμαι κοντά, με τρόπο μου φυσικά. Είμαι συγγραφέας, αρθρογράφος, παίρνω θέσεις, οικονομολόγος και έχω τον κοινωνικό ρόλο που δεν θα φύγουμε ποτέ από αυτό, θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Θέλει αυτό που είπε και ο Ανδρέας ‘’την κοσμοθεώρηση, να δούμε τους κύκλους και να δούμε τι μπορεί και πως μπορεί και πότε να βοηθήσει ο καθένας’’».

«Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανέβει. Είναι και η μέρα, καινούργιο έτος μπορεί να πάνε καλύτερα τα πράγματα για το ΠΑΣΟΚ», εκτίμησε ο κ. Παπανδρέου.

Ερωτηθείς πως κρίνει τη στρατηγική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός στα εθνικά θέματα, σημείωσε: «Νομίζω ότι κάτι ότι καλύτερο μπορεί. Είναι πολύ δύσκολη εποχή και ξέρετε δεν μπορεί ένας άνθρωπος που είναι μέτριων τόνων ξαφνικά να γίνει πολεμοχαρής. Ο Ανδρέας είχε χτίσει μια περσόνα τριάντα χρόνια ότι είναι έτοιμος για πόλεμο, δεν μπορεί ένας πολιτικός στη σημερινή εποχή που δεν το έχει χτίσει ξαφνικά να αλλάξει προσωπείο για πολιτικούς λόγους. Θα το λύσουμε διπλωματικά και μέχρι τώρα έχει μαζέψει δυνατούς συμμάχους που πάντα το έλεγα και προεκλογικά ότι πρέπει να βρούμε τους συμμάχους μας τους γνήσιους ευρωπαίους γιατί από την Αμερική δεν περιμένουμε πολλά αν και βλέπουμε και η Αμερική στρίβει προς τα εμάς τώρα και μου κάνει μεγάλη εντύπωση, αυτό είναι επιτυχία της διπλωματίας. Δεν μπορώ να μην πω μπράβο».

Στην ερώτηση για τον αν το πρόσημο των ενεργειών του πρωθυπουργού είναι θετικό για εκείνον, απάντησε ότι «για μένα είναι θετικότατο, για τα οικονομικά είναι άλλο…»

«Εγώ βάζω έτσι, εγώ βάζω τις πολιτικές και να ήταν άλλος με άλλο επώνυμο θα έλεγα μπράβο. Εγώ τη χώρα κοιτάζω σε αυτά τα πράγματα , το έχει πει και η Φώφη και όλοι, στα εθνικά θέματα πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Όταν κάποιος κάνει κάτι καλό, δεν με νοιάζει από ποιο κόμμα είναι, και ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι και αν έκανε κάτι καλό είναι το ΕΦΚΑ, αυτό είναι το μόνο που θα ήταν δύσκολο να το κάνει άλλο κόμμα πρέπει να πούμε μπράβο. Δεν μπορεί πάντα να τα πολιτικοποιούμε γιατί πρέπει να ξεφύγουμε, δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ τα ξανάφερε την εποχή του εμφυλίου. Αυτό ήταν το μεγάλο λάθος πολιτικά», διευκρίνισε.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ