Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Αλέξης Αλεξάκης: Πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης της αγοράς

Η απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, μετά τα μεσάνυχτα σε συνδυασμό με την εφαρμογή των γενικών προστατευτικών μέτρων κτύπησε ακόμη περισσότερο τον ήδη επιβαρυμένο κλάδο της εστίασης.
Είναι γεγονός πως η εστίαση αλλά και οι επιχειρήσεις τροφοδοσίας επλήγησαν δραματικά από το lockdown, αλλά και η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν κάλυψε τις ανάγκες όσο αναμενόταν, καθώς τα εστιατόρια και μπαρ είναι κατά κανόνα χώροι συναθροίσεως και ως εκ τούτου αντιμετωπίζονται επιφυλακτικά στις περισσότερες περιπτώσεις.
Η υποτονική τουριστική περίοδος και ταυτόχρονα η αύξηση των κρουσμάτων και τα προστατευτικά μέτρα, ήρθαν να προστεθούν στο κλίμα αβεβαιότητας και πιέσεων που αντιμετωπίζουν από την αρχή της πανδημίας οι επαγγελματίες και εργαζόμενοι στην εστίαση. Η μείωση του τζίρου και των καθαρών κερδών σημείωσε δραματική πτώση, ενώ δυσανάλογα οι απαιτήσεις παραμένουν οριακά αμετάβλητες.
Η αγωνία των ανθρώπων αυτών είναι γνωστή και πρέπει με κάθε τρόπο να συμβάλλουμε στην διατήρηση της απασχόλησης και στην υποστήριξη των επαγγελματιών για την συνέχιση της δραστηριότητας τους.
Τονίζουμε την ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου στις περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα, όπως η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξει επιπλέον πτώση του τζίρου της τάξεως του 20%, ενώ το επόμενο διάστημα θα έρθουν «λουκέτα» και απώλειες θέσεων εργασίας. Είναι λοιπόν αναγκαία η επεξεργασία ενός πλαισίου θέσπισης νέων μέτρων, προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να βγάλουν τον χειμώνα.
Κατά πλειοψηφία πέρασε η εισήγηση του επικεφαλής της «Επτανησιακής Πρωτοβουλίας» Αλέξανδρου Αλεξάκη, στην 18η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, για το πρόβλημα που δημιουργείται στους επαγγελματίες και εργαζόμενους στον χώρο της εστίασης, ιδιαίτερα μετά τον περιορισμό της λειτουργίας τους για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο αφού συζήτησε διεξοδικά τις επιπτώσεις των έκτακτων περιοριστικών μέτρων στον χώρο της εστίασης, έκρινε ότι πέραν των μέτρων στήριξης που έχουν εξαγγελθεί, ζητάει συμπληρωματικά και τα κάτωθι:
 Μείωση ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα στο 6%, στα αλκοολούχα ποτά στο 13%.
 Κατάργηση αναλογίας 1 άτομο ανά 2 τετραγωνικά σε εξωτερικούς χώρους και 1 άτομο ανά 2,2 τετραγωνικά για εσωτερικούς χώρους με την προϋπόθεση την αυστηρή τήρηση των αποστάσεων ανά τραπέζι και όλοι οι πελάτες καθήμενοι.
 Επιδότηση κάθε επιχείρησης με το 5% του τζίρου της με ανώτερο ποσό τις 20.000€.
 Κλιμακωτή και μέχρι 100% επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων στις επιχειρήσεις εστίασης, ανάλογα με τη μείωση του τζίρου τους, στις περιοχές απαγόρευσης.
 Έκπτωση στους λογαριασμούς Ηλεκτρικού ρεύματος 40% έως τον Μάιο 2021.
 Αναβάθμιση εύρυθμης λειτουργίας και άμεσης επικαιροποίησης στοιχείων του TAXIS ώστε να μη δυσχεραίνονται οι επιχειρήσεις στην έκδοση αναγκαίων πιστοποιητικών/ενημεροτήτων.
 Παράταση της μείωσης 40% του ενοικίου των επιχειρήσεων εστίασης μέχρι τον Μάιο του 2021, στις περιοχές περιορισμού λειτουργίας.
 Αναστολές εργαζομένων έως τον Μάιο του 2021.
Επιπλέον ο επικεφαλής της «Επτανησιακής Πρωτοβουλίας» ζήτησε την υποστήριξη του σώματος για την προώθηση άνωθεν του παρακάτω ζητήματος:
Εν όψει της οριστικοποίησης του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα και λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, δεδομένου μάλιστα ότι δεν έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος νέου lockdown, κρίνουμε αναγκαίο να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για όσα φυσικά ή νομικά πρόσωπα αντιμετωπίζουν τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας covid_19.
Εάν μια επιχείρηση θελήσει να κάνει χρήση του απαλλακτικού πλαισίου του Νέου Κώδικα, και υπάρχει αποδεδειγμένη δυστοκία προς τράπεζες και δημόσιο εξαιτίας της πανδημίας, τότε θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε αντίστοιχες διατάξεις ευνοϊκότερης μεταχείρισης έως και πλήρους απαλλαγής χρέους ίσως και χωρίς εκποίηση περιουσιακών στοιχείων.
Στόχος της υπαγωγής στο ευρύτερο νομικό πλαίσιο του Κώδικα είναι να μπορέσει το πρόσωπο, φυσικό ή νομικό, να εκκινήσει νέα επιχειρηματική δραστηριότητα σε υγιή βάση και να παραμείνει παραγωγικά ενεργό.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ