Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Δέκα δισ. ευρώ για ισχυρές ένοπλες δυνάμεις – Την αμυντική θωράκιση της χώρας θα εξαγγείλει ο Μητσοτάκης στην Θεσσαλονίκη

Αμυντικό πρόγραμμα ενίσχυσης και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων
της χώρας, δεκαετούς διάρκειας και συνολικού ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να εξαγγείλει στη Θεσσαλονίκη, όπου πρόκειται να μεταβεί το διάστημα 12-13 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας.
Οι κυβερνητικές ενέργειες θα δρομολογηθούν τόσο στο επίπεδο του έμψυχου δυναμικού (προσλήψεις ΕΠ.ΟΠ. κ.λπ.), στην αναβάθμιση των υπαρχόντων μέσων και στην αγορά νέων όπου κριθεί απαραίτητο, όσο και στην επένδυση για την αναδιοργάνωση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

«Εκσυγχρονισμός και βελτίωση όλων αυτών των μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας και μόνο όπου διαπιστωθούν κενά να προχωρήσουμε σε νέα ανοίγματα», είναι η εντολή που έχει δώσει ο πρωθυπουργός στον υπουργό Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, και στους επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π».

Ειδικά δε στο μέτωπο της αμυντικής βιομηχανίας, η ηγεσία της κυβέρνησης είναι αποφασισμένη να επενδύσει περισσότερο στην κατεύθυνση της οργάνωσης και λειτουργίας της σε σύγχρονα πρότυπα, καθώς, εκτός των άλλων, έχει και αναπτυξιακή χροιά, συμβάλλοντας καθοριστικά στην έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την απασχόληση. Κορωνίδα συνιστά η περίπτωση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), η οποία, ως γνωστόν, έχει και ιδιαίτερο καθεστώς υπαγωγής.

«Δεν είναι μόνο τα ναυπηγεία. Εχουμε αεροπορική βιομηχανία, την ΕΑΒ, έχουμε και τα εργοστάσια του Στρατού. Υπάρχει ένα πλέγμα που έχει να κάνει με την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας, την εξυγίανσή της, την ανάπτυξή της», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη στις 2 Σεπτεμβρίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΑΣΗ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

– Αµεσος εκσυγχρονισµός (µε υπογραφή Σουηδίας ή Γερµανίας) των 4 γερµανικών φρεγατών τύπου MEKO-200HN, κλάσεως «Υδρα», η µεγαλύτερη των οποίων είναι περίπου 28 ετών, ώστε να λάβουν επιπλέον µία 15ετία (τουλάχιστον) ενεργού υπηρεσιακής ζωής, µε τα κονδύλια του εκσυγχρονισµού τους να αυξάνονται από τα 140 εκατ. ευρώ. Το κόστος ανέρχεται σε αυτή τη φάση στα 400 εκατ. ευρώ, γεγονός που σηµαίνει ότι κεντρική στόχευση είναι να καταστεί το πρόγραµµα µακρόπνοο.

– Απόκτηση 2 (σε πρώτη φάση) φρεγατών τύπου Belh@rra, γαλλικής σχεδίασης και κατασκευής, το ζήτηµα των οποίων αυτή την περίοδο βρίσκεται σε µικρή σχετικώς «ύφεση». Ωστόσο οι γνωρίζοντες επιµένουν ότι µπορεί να λυθεί άµεσα µε την παρέµβαση της γαλλικής κυβέρνησης.

– Πρόγραµµα απόκτησης τορπιλών «βαρέος τύπου» γερµανικής προέλευσης, ύψους 300.000.000 ευρώ, για τον εξοπλισµό των τεσσάρων υπερσύγχρονων υποβρυχίων Type-214AIP, κλάσεως «Παπανικολής», και του ήδη αναβαθµισµένου «Ωκεανός», γεγονός που θα αυξήσει κατακόρυφα τις ούτως ή άλλως άρτιες επιχειρησιακές τους δυνατότητες.

– Απόκτηση 4 ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60R, πρόγραµµα που έχει προχωρήσει αρκετά.

– Προχωρά ήδη στην ΕΑΒ η αναβάθµιση των 4 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3BHN Orion, ενώ το πέµπτο, αυτό της «ενδιαµέσου λύσεως», πετά ήδη µε µεικτά πληρώµατα αεροπόρων και ναυτικών για την εκπαίδευση των τελευταίων και συµµετέχει σε επιχειρήσεις του Στόλου.

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

– Απόκτηση 18 µαχητικών Rafale (µεταχειρισµένων και καινούργιων) από τη Γαλλία, –όπως είχαν αποκαλύψει τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-που θα εξοπλίσουν µία Μοίρα και θα µπορούν να χρησιµοποιήσουν τα εξελιγµένα στρατηγικά και µη όπλα του γαλλικού οπλοστασίου, µερικά εκ των οποίων διαθέτει ήδη η Πολεµική Αεροπορία. Στις 2 Σεπτεµβρίου υπήρξε νέα τηλεφωνική επικοινωνία (η τρίτη τον τελευταίο µήνα) των υπουργών Αµυνας Ελλάδας – Γαλλίας, Ν. Παναγιωτόπουλου και Φλ. Παρλί, αντιστοίχως, όπου µεταξύ άλλων θεµάτων συζητήθηκε και αυτό των Rafale. 

– Προώθηση των θεµάτων της «Εν Συνεχεία Υποστηρίξεως» (FOS) διαφόρων πτητικών µέσων της Π.Α., που για διάφορους λόγους (γραφειοκρατικές διατάξεις του νόµου περί προµηθειών, πανδηµία και επιπτώσεις στην ΕΑΒ κ.λπ.) έχουν µείνει πολύ πίσω, όπως η υποστήριξη των µαχητικών Mirage, ύψους 240.000.000 ευρώ, των µεταφορικών C-130, των ελικοπτέρων Super Puma κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα αεροσκάφη τύπου Mirage µόνο 3 έχουν πτητική ικανότητα και 37 παραµένουν µέχρι νεωτέρας καθηλωµένα στο έδαφος.

– Η απόκτηση Μη Επανδρωµένων Αεροχηµάτων (UAV) για διάφορες αποστολές και διαφόρων κατηγοριών, τα πρώτα από τα οποία, τα ισραηλινά Heron, θα τα παραλάβουµε λίαν συντόµως.  Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αναβάθµισης των αµερικανικών F-16 και των πυραυλικών συστηµάτων που φέρουν.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

– Στην κορυφή είναι το θέµα της αναβαθµίσεως των πρώτων επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A+ Apache, που είχαµε αποκτήσει στα µέσα της δεκαετίας του ’90 και έκτοτε έχουν αφεθεί χωρίς να έχει προστεθεί ούτε µία βίδα, ενώ δεν µπορούν να υποστηριχθούν, αφού δεν παράγονται πλέον. Η περίπτωση των Apache (και των ανταλλακτικών τους) των Ηνωµένων Αραβικών Εµιράτων φαίνεται να βρίσκεται ένα βήµα πιο µπροστά.

– Αναβάθµιση των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) τύπου MLRS, που µπορούν να εκτοξεύουν βλήµατα µακρού πλήγµατος ATACMS και έχουν παραµείνει επίσης ως έχουν από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν αποκτήθηκαν.

– Απόκτηση µεταχειρισµένων αµφίβιων οχηµάτων εφόδου για τους πεζοναύτες AAAV-7 από τους Αµερικανούς πεζοναύτες.

– Απόκτηση σηµαντικού αριθµού (γίνεται λόγος ακόµα και για 1.000 κοµµάτια) µεταχειρισµένων τεθωρακισµένων οχηµάτων µεταφοράς προσωπικού/µάχης (ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ) από τα αποθέµατα του αµερικανικού Στρατού.  Πολύ σύντοµα αναµένεται να δροµολογηθεί και η προµήθεια συστηµάτων νυχτερινής όρασης, που θεωρείται από τους γνωρίζοντες άµεση ανάγκη, δεδοµένων των µεγάλων ελλείψεων που υπάρχουν στις Ενοπλες ∆υνάµεις.

– Ιδιαίτερα µεγάλο και φιλόδοξο project, που εκτιµάται ότι θα δώσει στη χώρα µας στρατηγικό επιχειρησιακό πλεονέκτηµα, είναι η διασύνδεση (net centric warfare) των τριών Σωµάτων Ασφαλείας και των µέσων που διαθέτει το καθένα εξ αυτών, προκειµένου να υπάρχει αποτελεσµατικός συντονισµός και παρακολούθηση δράσεων σε σύγχρονα πρότυπα. Σηµαντική επίσης είναι η παράµετρος της δυνατότητας σύνδεσης µε αντίστοιχα συστήµατα συµµαχικών χωρών στην ευρύτερη περιοχή, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, µε αποτέλεσµα να δηµιουργείται σηµαντική οµπρέλα προστασίας απέναντι στην Αγκυρα.

– Στο κοµµάτι του προσωπικού έχει αποφασιστεί η πρόσληψη 5.500 Επαγγελµατιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) και για τους τρεις Κλάδους των Ε.∆., µε περισσότερους φυσικά στον Στρατό Ξηράς, µέχρι και το 2022. Σκοπός να καλυφθούν τα τεράστια κενά που έχουν δηµιουργηθεί από µία ολόκληρη δεκαετία µηδενικών προσλήψεων εξαιτίας των µ νηµονιακών όρων, γεγονός που είχε ως αποτέλεσµα την κατακόρυφη αύξηση του µέσου όρου ηλικίας του προσωπικού, ειδικώς σε επίλεκτες µονάδες. Και αυτό µε τη σειρά του επιφέρει άλλα –εµφανή– επιχειρησιακά προβλήµατα. Τέλος, έχει αποφασιστεί από την επόµενη χρονιά να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 10% ο αριθµός των εισακτέων σε όλες τις παραγωγικές σχολές των Ε.∆., που έβαινε συνεχώς µειούµενος και την τελευταία πενταετία ήταν συνεχώς στάσιµος στο χαµηλότερο επίπεδο.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ