Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Δύο φρεγάτες δανείζει η Γαλλία στην Ελλάδα – Τι συζήτησαν Παναγιωτόπουλος και Παρλί για τα Rafale

Δύο υπερσύγχρονες φρεγάτες φέρεται να προσφέρει στην Ελλάδα η Γαλλία, όπως γράφουν τα Μέσα Ενημέρωσης στο Παρίσι. Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί συζητήθηκε το πλαίσιο για την παροχή τους.

Οι πρώτες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μιλούν για δύο γαλλικές φρεγάτες FREMM, που ναυπηγήθηκαν αντιστοίχως ως «Αλσατία» και «Λωρένη», το 2019, και βρίσκονται σε τελικό στάδιο δοκιμών και διαθέτουν υπερσύχρονα συστήματα αεράμυνας περιοχής, κάτι που ενδιαφέρει το Πολεμικό Ναυτικό. Εξαιρετικές επιδόσεις φαίνεται ότι έχουν και στον αντιυποβρυχιακό πόλεμο.

Οι φρεγάτες φαίνεται ακόμη να διαθέτουν μεγάλη ταχύτητα που φτάνει τους 27 κόμβους ενώ μπορούν να φέρουν συστήματα που θέλει το πολεμικό ναυτικό και για τα οποία έχουν συζητήσει και για τις φρεγάτες Μπελαρά.

Οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν πως οι δύο φρεγάτες δεν αποκλείεται να παραχωρηθούν με τη μορφή δανεισμού ως ενδιάμεση λύση μέχρι η Αθήνα να καταλήξει σε συζητήσεις για τις φρεγάτες με τις οποίες θα ενισχύσει το πολεμικό ναυτικό. Παράλληλα στις προτεραιότητες του υπουργείου Άμυνας βρίσκεται η αναβάθμιση και η συντήρηση των μεταγωγικών αεροσκαφών C130 και C27 τα οποία έχουν νευραλγικό ρόλο στις ένοπλες δυνάμεις για την μεταφορά προσωπικού αλλά και εξοπλισμού στα νησιά.

«Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα, Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020, με την Υπουργό Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Φλωράνς Παρλύ (Florence Parly), με την οποία εξέτασαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατά τη συνομιλία των δύο υπουργών συζητήθηκε η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη θα συναντηθούν οι κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική, όπου θα συζητήσουν τη στάση της Τουρκίας, για την οποία θα ενημερώσουν και τις χώρες του Νότου (MED7), ενώ θα συζητήσουν μεταξύ τους και τα εξοπλιστικά.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΡΑΦΑΛ

Στο επίκεντρο του διαλόγου τέθηκαν και τα 18 Ραφάλ για τα οποία έχει εκδηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ξεκάθαρο ενδιαφέρον η Αθήνα. Αυτό που δεν είναι ακόμη γνωστό είναι η αναλογία νέων προς μεταχειρισμένα ενώ, παράλληλα, τέθηκε στο τραπέζι του διαλόγου και το δόγμα αμυντικής συνδρομής το οποίο προβλέπει την στρατιωτική υποστήριξη της μιας χώρας στην άλλη σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής. Οι δύο υπουργοί μίλησαν επίσης και για το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ και το ενδεχόμενο διενέργειας κοινών ασκήσεων όταν αυτό θα βρίσκεται στην περιοχή μας, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ