Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Κύκλοι ΥΠΟΙΚ για ύφεση: Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να πορεύεται στον δρόμο του λαϊκισμού-Διαστρεβλώνει την πραγματικότητα

 Για διαστρέβλωση της πραγματικότητας κάνουν λόγο κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί, δυστυχώς, να πορεύεται στον ολισθηρό δρόμο της ανευθυνότητας, της εντυπωσιοθηρίας και του ανέξοδου λαϊκισμού. Φθάνει, μάλιστα, στο σημείο να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα» σημειώνεται μεταξύ άλλων ενώ επισημαίνονται και τα εξής:  

 «Ακόμα και στην παρούσα, κρίσιμη περίοδο της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της στην ελληνική οικονομία, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί, δυστυχώς, να πορεύεται στον ολισθηρό δρόμο της ανευθυνότητας, της εντυπωσιοθηρίας και του ανέξοδου λαϊκισμού. Φθάνει, μάλιστα, στο σημείο να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα – γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο, είτε οφείλεται σε αμάθεια είτε σε εσκεμμένη επιλογή.

 

Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ισχυρίζεται ότι η σημερινή Κυβέρνηση «παρέλαβε ανάπτυξη 2,8% τον Ιούλιο και έφερε τελικά ύφεση 0,9% ήδη από το 4ο τρίμηνο του 2019, τέσσερις μήνες πριν τον κοροναϊό». Επισημαίνει, δε, ότι «τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι αμείλικτα».

 Πράγματι, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ «είναι αμείλικτα». Και αποκαλύπτουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την Αντιπολίτευσή του στην εξαπάτηση, καθώς:

1ον. Το 4ο τρίμηνο του 2019 έκλεισε με ανάπτυξη 0,8% σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2018, και ύφεση 0,9% σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο του 2019. Αντιστοίχως, το 2ο τρίμηνο του 2019 κατεγράφη ανάπτυξη 2,8% σε ετήσια βάση και ανάπτυξη 0,9% σε τριμηνιαία βάση. Σε οικονομίες με έντονη εποχική διακύμανση, όπως η ελληνική, είναι διεθνώς καθιερωμένο να λαμβάνεται υπόψη η τριμηνιαία μεταβολή του ΑΕΠ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, συγκρίνει την επίδοση του 2ου τριμήνου του 2019 σε ετήσια βάση με την επίδοση του 4ου τριμήνου σε τριμηνιαία βάση. Κοινώς, συγκρίνει μήλα με πορτοκάλια, μόνο και μόνο για να υποστηρίξει τον αβάσιμο ισχυρισμό του ότι η ύφεση ξεκίνησε από το τελευταίο τρίμηνο του 2019!

2ον. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 οι επενδύσεις σημείωσαν αύξηση 8,3%, έναντι 1,8% στο πρώτο εξάμηνο, και η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 0,8%, έναντι 0,7% στο πρώτο εξάμηνο. Μόνο η μείωση των αποθεμάτων – ενός λογιστικού μεγέθους – στο 4ο τρίμηνο του 2019 είναι αυτή που οδήγησε σε μικρότερο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο δεύτερο εξάμηνο του περυσινού έτους, έναντι του πρώτου.

3ον. Η πορεία των συνιστωσών του ΑΕΠ στο 4ο τρίμηνο του 2019 ήταν θετική και ευοίωνη. Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,2%, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση μετά το 2007 για 4ο τρίμηνο, και οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 14,0%, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 2006 σε 4ο τρίμηνο.

4ον. Η συνολική πορεία του ΑΕΠ το 4ο τρίμηνο του 2019 στη χώρα μας (+0,8%) ήταν αντίστοιχη με την πορεία της ευρωζώνης (+0,9%), ενώ σε επίπεδο δευτέρου εξαμήνου του 2019 η Ελλάδα πέτυχε αισθητά καλύτερη επίδοση (+1,5%) από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (+1,2%) και της Ε.Ε. (+1,4%).

Αντιθέτως, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν η υπόλοιπη Ευρωζώνη γνώριζε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, η Ελλάδα το 2015 και το 2016 βυθιζόταν στην ύφεση, εξαιτίας της πολιτικής της τότε Κυβέρνησης, ενώ στη συνέχεια δεν πετύχαινε ποτέ τον εθνικό στόχο για την ανάπτυξη.

Στόχος ο οποίος το 2019 επετεύχθη, για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τετραετία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την περίοδο 2015-2018, η μεταβολή του ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν 2,8%, όταν η αντίστοιχη μεταβολή στην Ευρωζώνη έφθασε το 8,6%.

 Συνεπώς, δεν μπορούμε παρά να υπενθυμίσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ, για άλλη μια φορά, πως «κρείττον το σιγάν του λαλείν», όταν πρόκειται για την πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ
Οπτικοακουστικό υλικό ενόψει της ημερίδας, που συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 (10:00-17:00, Ιόνιος Ακαδημία – Κέρκυρα), με θέμα: “Ο Ιωάννης Καποδίστριας και οι ιστορικοί δεσμοί των Ιονίων Νήσων με τη Γενεύη”, στο πλαίσιο του συμποσίου “Ημέρες Ιωάννη Καποδίστρια” που θα λάβει χώρα στην Κέρκυρα (21-25/9/2022)