Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Εχθρός εντός των τειχών

Μεγάλο ντόρο προκάλεσαν οι δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ «Σήμερα» με τον Δημήτρη Οικονόμου και την Μαρία Αναστασοπούλου τη Δευτέρα το πρωί σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα.

Ο Βορίδης δήλωσε ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis το οποίο πλέει προκλητικά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από τα μέσα Αυγούστου συνοδευόμενο από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού δεν έχει προχωρήσει σε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Εκ πρώτης όψεως για κάποιους οι οποίοι δεν κατέχουν το ζήτημα, μια τέτοια δήλωση ακούγεται τουλάχιστον περίεργη, λαμβάνοντας υπόψιν μάλιστα το γεγονός ότι προέρχεται από τα χείλη ενός πολιτικού ο οποίος είναι γνωστός τόσο για τα φιλοπατριωτικά του αισθήματα όσο και για τις απόψεις που έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη δημοσίως σχετικά με την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.

Μάλιστα, το γνωστό δημοσιογραφικό σύστημα της κατ’ επίφαση δεξιάς συνεπικουρούμενο από το αριστερό σύστημα το οποίο σε τέτοια προπαγανδιστικά ζητήματα δεν χάνει την ευκαιρία να ακολουθήσει πιστά, (προφανές κατάλοιπο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) έφτασαν στο σημείο να λοιδωρούν τον Βορίδη χρεώνοντας του «προδοτική στάση» στο ζήτημα.

Κατά πόδας και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, επιχειρώντας να συμψηφίσει τις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας με την αμφιλεγόμενη συμφωνία των Πρεσπών που παρέδωσε γη και ύδωρ στους Σκοπιανούς δίχως το παραμικρό αντάλλαγμα και που στην πρόσφατη ψηφοφορία για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο δήλωσε «παρών» παρότι διαχρονικά «απών» από τα κρίσιμα εθνικά ζητήματα της χώρας μας.

Διαβάζοντας ωστόσο κανείς προσεκτικά τα όσα έχει δηλώσει ο Μάκης Βορίδης διαπιστώνει ότι αποτελούν την απόλυτη ερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου επί του ζητήματος.

Για να κατανοήσει κανείς τα όσα είπε ο γνωστός για τις νομικές του γνώσεις Μάκης Βορίδης οφείλει να διαθέτει βασική έστω γνώση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου την οποία προφανώς οι δημοσιογράφοι του γνωστού συστήματος που προαναφέρθηκε είτε αγνοούν, είτε σκόπιμα αποκρύπτουν και παρά το γεγονός ότι ο υπουργός ανέλυσε εκτενώς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκπομπή.

Τι είπε λοιπόν ο Βορίδης επί του επίμαχου ζητήματος; Οτιδήποτε πλέει πέραν των 6 ναυτικών μιλίων των ελληνικών ακτών, είτε μας αρέσει είτε όχι, πλέει νομίμως, καθώς πέραν της συγκεκριμένης απόστασης οποιαδήποτε θαλάσσια περιοχή θεωρείται περιοχή διεθνών χωρικών υδάτων.

Στην ερώτηση αν παραβιάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα ο Βορίδης ήταν αρνητικός. Και πως θα μπορούσε να παραβιάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα άλλωστε το τουρκικό ερευνητικό ενώ δεν έχει ακουμπήσει τον βυθό, καθότι υφαλοκρηπίδα ίσον βυθός, τη στιγμή μάλιστα που και οι όποιες έρευνες διατείνονται οι Τούρκοι ότι διεξάγει είναι αμφίβολης ποιότητας εξαιτίας των πολεμικών συνθηκών υπό τις οποίες αυτές πραγματοποιούνται;

Γιατί λοιπόν, θα αναρωτηθεί κάποιος, διαμαρτύρεται η Αθήνα και ζητάει επισταμένα την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας; Επειδή η Άγκυρα αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε ένα σημείο που αποτελεί αδιαμφισβήτητα ελληνικό ζωτικό χώρο με βάση και τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου.

Είναι προφανές ότι η Τουρκία επιχειρεί να παρασύρει την Ελλάδα σε ένα πολεμικό παιχνίδι από το οποίο ευελπιστεί να βγει κερδισμένη, προσποιούμενη το θύμα της κατάστασης εφόσον το πολεμικό μας ναυτικό, που βρίσκεται στην περιοχή και επιβλέπει την κατάσταση από την πρώτη στιγμή, τολμήσει την πρώτη κίνηση.

Ο Βορίδης είπε όμως και κάτι άλλο, το οποίο τεχνηέντως έθαψαν οι άσπονδοι φίλοι: «Αν διαπιστώσουμε παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, δηλαδή της εθνικής μας κυριαρχίας, δεν πρόκειται να κάτσουμε και να το κοιτάμε».

Σε συνέχεια αυτής του της τοποθέτησης, ο υπουργός μίλησε το πρωί της Τρίτης στο Mega όπου δήλωσε ότι η μέχρι σήμερα προκλητική πολιτική του Ερντογάν δεν έχει αποφέρει ούτε μισό πόντο στην Τουρκία, αντιθέτως την έχει οδηγήσει στο περιθώριο και μάλιστα έχει διαμορφώσει για πρώτη φορά στην ιστορία ένα πρωτοφανές σύμπλοκο δυνάμεων, έχοντας στρέψει έναντίον της συμμαχίες αραβικών κρατών, αραβικών κρατών με το Ισραήλ και του Ισραήλ με την Κύπρο.

Την ώρα λοιπόν που βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διπλωματικός μαραθώνιος σε παγκόσμιο επίπεδο για την ανάδειξη των δίκαιων ελληνικών θέσεων στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και παράλληλα για τη συγκρότηση ισχυρών συμμαχιών που οδηγούν μέρα με τη μέρα σε περαιτέρω απομόνωση της Τουρκίας, την οποία παραδέχεται πλέον ανοιχτά και η ίδια η Τουρκία διά στόματος του πρώην πρωθυπουργού της Αχμέτ Νταβούτογλου, η αντιπολίτευση της χώρας συνεπικουρούμενη από τα υπολείμματα της πάλαι ποτέ συμπολίτευσης επιχειρούν για μικροκομματικούς σκοπούς να παραποιήσουν την αλήθεια, χωρίς πολλές φορές να διστάζουν να δώσουν απλόχερα επιχειρήματα στην στριμωγμένη από όλες τις πλευρές Τουρκία.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ