Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Θεοχάρης: Ατυχής η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου

Τι είπε ο υπουργός Τουρισμού

Ατυχή απόφαση χαρακτηρίζει την κίνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να επιβάλλει καραντίνα 14 ημερών σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από επτά δημοφιλή ελληνικά νησιά, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, απορρίπτοντας παράλληά τους υπαινιγμούς ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν εντελώς ανοιχτή ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Να σημειωθεί ότι περίπου 60.000 Βρετανοί που παραθερίζουν αυτό το διάστημα στα ελληνικά νησιά που προστέθηκαν στην «κόκκινη λίστα» της βρετανικής κυβέρνησης, καθώς, αν δεν προλάβουν να επιστρέψουν έγκαιρα στην χώρα τους -μέχρι τις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης- θα αναγκαστούν να τεθούν σε καθεστώς καραντίνας.

Σε συνέντευξή του στο «Sky News» ο κ. Θεοχάρης υποστηρίζει πως η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου «δε δικαιολογείται από τα στοιχεία. Σας υπενθυμίζω ότι τα 20 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους είναι το όριο που έχει επιβάλει η ίδια η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και εμείς είμαστε κάπου μεταξύ 13 και 14, με πτωτική τάση. Πρόκειται, λοιπόν, για πραγματικά ατυχή, κατά την άποψή μας, απόφαση».

Αναφορικά με τις νύξεις για απόκρυψη κρουσμάτων που είχαν ως αποτέλεσμα την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να προσθέσει τα ελληνικά νησιά στην «κόκκινη λίστα», ο υπουργός Τουρισμού απαντάει πως δεν αληθεύει τέτοιο πράγμα. «Έχουμε δουλέψει πολύ στενά με τη βρετανική κυβέρνηση. Μάλιστα, έχουμε αυξήσει τον αριθμό των τεστ που κάνουμε στα hotspots, σε περιοχές για τις οποίες έχουν επιφυλάξεις και έχουμε μοιραστεί όλα τα δεδομένα μαζί τους.

Και εξακολουθούμε να είμαστε μια από τις χώρες με τα χαμηλότερα επίπεδα κορωνοϊού. Σίγουρα, λοιπόν, αυτό δεν ισχύει. Μάλιστα, λαμβάνουμε αυστηρές και δύσκολες αποφάσεις σε συγκεκριμένες περιοχές, όπου βλέπουμε να υπάρχει συγκέντρωση κρουσμάτων, αψηφώντας τις οικονομικές συνέπειες. Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των πολιτών μας και των επισκεπτών μας» δηλωνει.

Εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην έξαρση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, ο κ. Θεοχάρης επισημαίνει πως «οφείλεται σε πολλούς λόγους. Κανείς δεν είπε ότι ανοίγοντας την οικονομία μας δε θα αναμέναμε μια σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό είναι σημαντικό, αρκεί να διατηρείται υπό έλεγχο και να μην προκαλεί προβλήματα στο σύστημα υγείας. Νομίζω ότι το είδαμε αυτό σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση.

Αν μη τι άλλο, σε αυτό το δεύτερο κύμα θα έλεγα ότι είμαστε ακόμα πιο επιτυχημένοι σε σχετικούς όρους. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, για να δημιουργήσουμε τα πρωτόκολλα, τα επιπλέον τεστ, τα τεστ στα αεροδρόμια».

Και συνεχίζει λέγοντας πως «άκουσα πριν λίγο για τα σχέδιά σας να εφαρμόσετε διαγνωστικά τεστ στα αεροδρόμια. Εμείς το κάναμε αυτό από την πρώτη μέρα. Ελέγχουμε περίπου το 15% των επισκεπτών που εισέρχονται στη χώρα. Το κάνουμε με τη βοήθεια ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης και έτσι είναι πολύ στοχευμένο.

Στην ουσία διπλασιάζουμε το αποτέλεσμα των τεστ που διεξάγουμε. Έχουμε δημιουργήσει ένα συνολικό σχέδιο που έχει κρατήσει τη χώρα μας σε σχετική κατάσταση ελέγχου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό είναι καλό. Είναι κατανοητό ότι κάθε χώρα λαμβάνει τις αποφάσεις που θεωρεί απαραίτητες για τους πολίτες της. Παραμένουμε ανοιχτοί στους άλλους προορισμούς. Και θα υποδεχόμασταν βρετανούς τουρίστες στους προορισμούς αυτούς».

Απαντώντας στην ερώτηση αν τα τεστ στα αεροδρόμια λειτουργούν αποτελεσματικά ο υπουργός Τουρισμού υπσοτηρίζει πως ΄λειτουργούν εξαιρετικά καλά. «Έχουμε κάνει εκατοντάδες, χιλιάδες τεστ στα σύνορα. Και βρίσκουμε μόνο 0,2% θετικά τεστ. Αυτό είναι πολύ καλό ποσοστό. Έχουμε χαμηλότερο ποσοστό εντός της Ελλάδας.

Νιώθουμε ότι διατηρήσαμε την κατάσταση υπό έλεγχο χάρη σε αυτό το σύστημα. Με χαρά μας να μοιραστούμε τις πρακτικές λεπτομέρειες, το έχουμε κάνει ήδη με έναν αριθμό ευρωπαϊκών χωρών. Και με χαρά μας θα το κάναμε αυτό με το Ηνωμένο Βασίλειο, με το οποίο είμαστε σε ανοιχτή συζήτηση σε όλη αυτή την περίοδο» τονίζει.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ