Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μεταναστευτικό: Αχτίδα φωτός μετά από μια πενταετία – Για πρώτη φορά οι αποχωρήσεις υπερέβησαν τις αφίξεις (γραφήματα)

Χρειάστηκαν πέντε και πλέον έτη και ένας υπεύθυνος και αποτελεσματικός στρατηγικός σχεδιασμός από την πλευρά της κυβέρνησης για να επιτευχθεί θετικό ισοζύγιο αποχωρήσεων-αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για πρώτη φορά μετά την εμφάνιση της μεταναστευτικής κρίσης στη χώρα μας, καταγράφηκαν περισσότερες αποχωρήσεις σε σχέση με τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών.

Η «συνταγή της επιτυχίας», βασίστηκε σε τέσσερις πυλώνες και πιο συγκεκριμένα στη θωράκιση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας, γεγονός που οδήγησε σταδιακά σε μηδενικές αφίξεις, την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, τις άμεσες επιστροφές μη δικαιούχων άσυλο και τη δημιουργία κλειστών ελεγχόμενων δομών στα νησιά, αποκαθιστώντας το χαμένο αίσθημα ασφάλειας.

Για το τρίμηνο Ιούνιος- Ιούλιος- Αύγουστος από την χώρα αποχώρησαν 2.735 άτομα

Κατακόρυφη αύξηση αποχωρήσεων – Μηδενικές ροές

Για το τρίμηνο Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος 2020 οι αποχωρήσεις από την Ελλάδα προς τρίτες χώρες εκτός της Ε.Ε., καθώς και προς χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης άγγιξαν τα 2.735 άτομα , 659 περισσότερα από όσα ήρθα στη χώρα το ίδιο διάστημα, σημειώνοντας αύξηση 5,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, τη στιγμή μάλιστα που οι μεταναστευτικές ροές για το αντίστοιχο διάστημα ήταν 2.076, καταγράφοντας έτσι κάθετη μείωση κατά 89% σε σχέση με πέρυσι.

apoxoriseis2

apoxoriseis

Για το τελευταίο τρίμηνο του 2020 τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου φανερώνουν μια αύξηση 5,4% στις αποχωρήσεις και μια μείωση 89% στις ροές. Παράλληλα, από την αρχή του έτους, 5.750 άτομα έχουν αποχωρήσει από την χώρα.

θγξηγ

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 1.125 αναγκαστικές απελάσεις και επιστροφές υπηκόων τρίτων χωρών, βάσει συμφωνιών της Ευρωπαϊκής ένωσης, αλλά και διμερών συμφωνιών της χώρας μας. Επιπλέον σημειώθηκαν 450 εθελούσιες αναχωρήσεις μέσω ΔΟΜ, καθώς και 195 οικειοθελείς αναχωρήσεις μεταναστών από τη χώρα μας προς τις χώρες καταγωγής τους.

Αύξηση 5,4% στις αποχωρήσεις και μείωση 89% στις ροές

Στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου, έχουν πραγματοποιηθεί 493 μεταφορές προς κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφορικά με τη μετεγκατάσταση ανηλίκων με σοβαρή ιατρική πάθηση ή άλλη ευαλωτότητα , έχουν μεταφερθεί, υπό την συνοδεία της οικογένειας τους στη Γερμανία 294 άτομα. Επιπροσθέτως, εφαρμόζεται το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου αναχώρησαν 178 ανήλικα.

Λόγω της έξαρσης της πανδημίας από τον Μάρτιο δεν έχουν πραγματοποιηθεί επιστροφές στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, ωστόσο παρά την άρση των μέτρων για τον κοροναϊό, από 01/06 δεν έχουν απαντηθεί τα αιτήματα αποστολών-επιστροφών των ελληνικών αρχών.

Κερδίζεται το στοίχημα της αποσυμφόρησης – «Ανάσα» για τα νησιά

Ενώ στο μέτωπο των επιστροφών η κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση των συνεπειών της μεταναστευτικής κρίσης, φαίνεται να αποδίδει καρπούς, την ίδια στιγμή ο στρατηγικός σχεδιασμός για την αποσυμφόρηση των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου κινείται επίσης σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Μείωση διαμενόντων στα νησιά κατά 34,35% από 1/1/2020 ως 31/08/2020

Οι μεταφορές το τρίμηνο του καλοκαιριού σημείωσαν αύξηση 534% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019.

Το μεγαλύτερο στοίχημα της κυβέρνησης στον δρόμο για την αντιμετώπιση των δυσχερών συνεπειών του μεταναστευτικού προβλήματος είναι η ανακούφιση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία σήκωσαν εξαρχής το δυσανάλογο βάρος της κρίσης.

metanasteytiko

Η αποσυμφόρηση των νησιωτικών δομών μέσω των αποχωρήσεων αλλά κυρίως της μεταφοράς αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του στρατηγικού σχεδιασμού, ενώ τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μείωση των διαμενόντων στα ΚΥΤ κατά 38%, ενώ παράλληλα μειώθηκε και ο αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων στα ΚΥΤ κατά 54%. Στο σύνολο των διαμενόντων η μείωση αγγίζει το 34%.

Βάσει του ενημερωτικού σημειώματος που εξέδωσε το υπουργείο , στη Λέρο και την Κω διαβιούν λιγότεροι απ’ όσους βρίσκονταν στο νησί τον Ιούλιο του 2019, με την μείωση των διαμενόντων από τις αρχές Ιανουαρίου να ξεπερνά το 50%.

metanasteytiko5

Παράλληλα, οι μεταφορές προς την ενδοχώρα το τρίμηνο Ιουνίου, Ιουλίου Αυγούστου του 2020 σημείωσαν αύξηση κατά 534% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του έτους έχουν μεταφερθεί από τα νησιά προς τις δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας 25.222 άτομα, όταν για το σύνολο του 2019 είχαν πραγματοποιηθεί 21.504 μεταφορές, εκ των οποίων 14.273 το Β’ Εξάμηνο του έτους.

Εν ολίγοις, φέτος μόνο στους πρώτους οκτώ μήνες του 2020, ο αριθμός των μεταφορών που πραγματοποιήθηκε από τα νησιά προς την ενδοχώρα, ξεπέρασε το σύνολο όλων των μεταφορών που έγιναν πέρυσι μέσα σε 12 μήνες.

metanasteytiko3

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η αποσυμφόρηση των νησιών δεν φέρνει σαν αποτέλεσμα την μεταφορά του προβλήματος στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς δεν δημιουργούνται νέες δομές στην ενδοχώρα, αντίθετα προωθείται το κλείσιμο 67 ξενοδοχειακών δομών που λειτουργούσαν ως δομές φιλοξενίας μέχρι τα τέλη του 2020, τη στιγμή που προχωρούν οι διαδικασίες κατασκευής κλειστών ελεγχόμενων δομών στα νησιά.

metanasteytiko4

Οι αποφάσεις ασύλου α’ βαθμού αυξήθηκαν κατά 109%

Μειωτική τάση εμφανίζουν τα στοιχεία αναφορικά με τα αιτήματα ασύλου. Οι εκκρεμείς αποφάσεις ασύλου (α΄ και β΄ βαθμού) μειώθηκαν κατά 3,1% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο. Σήμερα εκκρεμούν 95.284 αποφάσεις έναντι 98.356 τον Ιούλιο.

metanasteytiko2

Βάσει των στοιχείων η διαφορά στις συνολικές εκκρεμείς αποφάσεις τον Αύγουστο του 2020, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019 είναι της τάξης του -31,3%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο τρίμηνο, οι αποφάσεις ασύλου α’ βαθμού αυξήθηκαν κατά 109% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

asylo

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ