Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Πιερρακάκης στα Παραπολιτικά 90,1: Η χώρα μας θα μπει άμεσα στην εποχή του 5G

«Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον κώδικα ψηφιακής διακυβέρνησης που περιλαμβάνει 230 άρθρα» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε πως «η χώρα μας θα μπει άμεσα στην εποχή του 5G».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνεντευξη του Κυριάκου Πιερρακάκη στα Παραπολιτικά 90,1: 

Για τον κώδικα ψηφιακής διακυβέρνησης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης δήλωσε ότι κατατέθηκε χθες βράδυ και είναι είναι περίπου 230 άρθρα.

«Ουσιαστικά είναι ένας νόμος όπου προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε τα πάντα για την πληροφορική, για τις τηλεπικοινωνίες και την ψηφιακή εξυπηρέτηση του πολίτη σε ένα και μόνο σημείο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το 5G, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε: «Πάμε να κάνουμε μια καινοτομία που δεν έχει λάβει χώρα και κάπου αλλού, είναι μια δικιά μας προσέγγιση στο πως θα αναπτυχθούν αυτά τα δίκτυα. Η δημοπρασία έχει ήδη δρομολογηθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, προς τα τέλη του έτους μάξιμουμ στις αρχές του επόμενου θα έχει τελειώσει. Άμεσα μπαίνουμε στο 5G, ήδη έχουμε μπει στην ευρύτερη εποχή του 5G. Μεγάλο κομμάτι της χώρας του χρόνου τέτοιο καιρό θα έχει κάλυψη 5G. Η δημοπρασία του φάσματος δρομολογείται ήδη από την ΕΕΤΤ υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες σε σχέση με το ελεγκτικό συνέδριο, κάποιες μικρές αλλαγές γιατί πάμε να δημοπρατήσουμε ουσιαστικά σαν χώρα 4 μπάντες συχνοτήτων μαζί και αυτό δεν το έχουμε ξανακάνει». 

«Η ΕΕΤΤ δημοπρατούσε μάξιμουμ μέχρι 2, εδώ τα βάζουμε όλα μαζί για να τελειώσουμε γρήγορα οπότε χοντρικά του χρόνου κάποια στιγμή το δεύτερο τρίμηνο θα ξεκινήσει η μεγάλη κάλυψη πλέον. Η μεγάλη καινοτομία είναι ότι αντιλαμβανόμενοι ότι η μεγάλη αλλαγή είναι στον ιδιωτικό τομέα, στις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες θα αξιοποιήσουν αυτές τις ταχύτητες, στις start up, στα ερευνητικά κέντρα και θα γεμίσουν ιδέες που θα κάνουν μεγάλη αλλαγή στη βιομηχανία και στην καθημερινότητα του πολίτη έμμεσα. Να σας πω δύο πράγματα για τα οποία μιλάμε στην Αμερική ή αλλού, ρομποτικά χειρουργεία. Πράγματα που φαίνονται τώρα επιστημονική φαντασία αλλά αν έχεις τέτοιες ταχύτητες μπορεί αύριο να υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για απομακρυσμένες θεραπείες. Το δεύτερο που ήδη βλέπουμε σαν παράδειγμα είναι τα αυτόνομα οχήματα δηλαδή όχημα χωρίς οδηγό», διευκρίνισε ο υπουργός.

«Εμείς λέμε σαν χώρα ότι δεν θα κάνουμε αυτή τη δημοπρασία μόνο με όρους να τραβήξουμε έσοδα ή να εξυπηρετήσουμε το χρέος στη δική μας περίπτωση, τα χρήματα θα τα δεσμεύσουμε σε ένα βαθμό, ένα ποσοστό τους και αποφασίζουμε με το νόμο να φτιάξουμε ένα fund, ένα ταμείο το οποίο θα επενδύει σε ιδέες που έχουν σχέση με αυτό το δίκτυο, με το 5G γιατί κρίνουμε ότι μεγάλη οικονομική αξία θα έρθει από αυτού του τύπου τις ιδέες και έχουμε καλά παραδείγματα τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε πολλές start up στην Ελλάδα», σημείωσε επιπρόσθετα.

«Εχουμε ήδη παρουσιάσει το ελληνικό μοντέλο για το 5G στην αντιπρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής η οποία το έχει αντιμετωπίσει πάρα πολύ θετικά ως ιδιαίτερα καινοτόμο. Το μοντέλο είναι ότι ενώ τα περισσότερα κράτη πάνε και κάνουν απλά και μόνο δημοπρασίες φάσματος δηλαδή να πάρουν χρήματα από τους παρόχους για να αναπτύξουν το δίκτυο εμείς χρησιμοποιούμε αυτές τις δημοπρασίες για να φτιάξουμε εξειδικευμένα ταμεία, αυτό το Fund που χρηματοδοτεί την αγορά. Δηλαδή γεννάμε μια αγορά μέσα από τη δημοπρασία. Κάνουμε και κάτι άλλο, ένα κομμάτι δεν το δημοπρατούμε. Δεσμεύουμε ένα κομμάτι του φάσματος το οποίο θα το δίνουμε δωρεάν σε πανεπιστήμια, σε ερευνητικά κέντρα και σε start up εταιρείες και θα λέμε ουσιαστικά στον κόσμο ότι οι πόροι του Δημοσίου μπορούν να αξιοποιηθούν δωρεάν από τους πολίτες του», σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Για τις νέες ταυτότητες, δήλωσε: «Σε λιγότερο από μια διετία θα έχουμε τις νέες ταυτότητες οι οποίες θα μοιάζουν σαν μια πιστωτική κάρτα. Στο νέο νόμο προβλέπουμε και τον προσωπικό αριθμό του πολίτη ο οποίος θα αναγράφεται στις ταυτότητες. Θα είναι ένας αριθμός με βάση το ΑΦΜ αλλά θα έχει τρία αλφαριθμητικά μπροστά για λόγους μεγαλύτερης προστασίας. Ο διαγωνισμός τώρα τρέχει ήδη έκλεισε και αξιολογούνται οι ανάδοχοι οπότε ο διαγωνισμός αυτός λογικά μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει ανάδοχο συνεπώς θέλει ενάμιση χρόνο από τη στιγμή εκείνη, για να φτιαχτεί το σύστημα γιατί δεν είναι μόνο το σύστημα για τις ταυτότητες, είναι ένα κοινό μεγάλο σύστημα που είναι οι ταυτότητες, διαβατήρια. Οι ταυτότητες θα έχουν ψηφιακή υπογραφή ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο θα δοθεί ψηφιακή υπογραφή δια της ταυτότητας σε όλους τους Έλληνες για αυτό το λόγο σε αυτό το νόμο ψηφίζουμε μια σειρά από διατάξεις για τις ψηφιακές υπογραφές και τις ψηφιακές σφραγίδες άρα πρέπει να υπάρχει ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο».

«Η ταυτότητα θα είναι μια κλειδαριά ασφαλείας για ένα κράτος που εμείς καθημερινά ψηφιοποιούμε. Άρα η ταυτότητα με την ψηφιακή υπογραφή θα δώσει μια πανίσχυρη κλειδαριά στον κόσμο για να μπορεί με ασφάλεια να κάνει πλέον σχεδόν όλες του τις δουλειές από το σπίτι», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ