Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Σύλλογος δασκάλων: “Μετά τις αίθουσες δεν βρίσκουν και καθαρίστριες”

Καταγγέλλουμε ως απαράδεκτο το γεγονός ότι στα περισσότερα σχολεία που ως γνωστόν δεν υπάρχει μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας, έχει ξεκινήσει η λειτουργία τους με παρουσία εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών για εγγραφές κλπ, χωρίς να έχει ληφθεί καμία απολύτως μέριμνα για την απαιτούμενη καθαριότητα των χώρων. Σε μια περίοδο που παρατηρείται νέα έξαρση του κορωνοϊού δεν έχει γίνει πρόβλεψη από την Πολιτεία για τη στοιχειώδη τήρηση της καθαριότητας που θα απαιτούνταν σε οποιαδήποτε περίοδο. H απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει τον τρόπο πρόσληψης των σχολικών καθαριστ(ρι)ών, αναθέτοντας την αρμοδιότητα και την ευθύνη στους Δήμους και όχι πλέον στις σχολικές επιτροπές, αντί για ουσιαστική αύξηση ώστε να τηρούνται με επάρκεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης της πανδημίας, προχώρησε σε κριτήρια προσλήψεων με ρατσιστικό αποκλεισμό των μεταναστ(ρι)ών καθαριστ(ρι)ών και σε ελαχιστοποίηση των προσλήψεων.
Εδώ και χρόνια λέμε ότι η καθαριότητα των σχολείων πρέπει να καλύπτεται από μόνιμο προσωπικό που να καλύπτει όλες τις ανάγκες! Πόσο μάλλον τώρα σε συνθήκες πανδημίας.
Με τη φετινή διαδικασία πρόσληψης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ αποκλείονται πολλοί εργαζόμενοι που δούλευαν στα σχολεία τα προηγούμενα χρόνια, καθώς προβλέπεται ότι δεν μπορεί να γίνει πρόσληψη μεταναστών/τριών επειδή απαιτείται πιστοποιητικό ελληνομάθειας για όσους δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να διευκρινιστεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αν είχαν ενημερωθεί όλοι οι πρώην εργαζόμενοι στα σχολεία για τις διαδικασίες πρόσληψης και να διασφαλιστεί πως κανένας σχολικός καθαριστής / καθαρίστρια δεν θα απολυθεί.
Τα μαθήματα αρχίζουν σε λίγες μέρες και το ζήτημα απαιτεί άμεση αντιμετώπιση για να καθαρίζονται τα σχολεία με τους όρους του ΕΟΔΥ (απολύμανση των θρανίων/τουαλετών κ.λπ. δυο φορές στη διάρκεια του πρωινού προγράμματος, αντίστοιχα στο ολοήμερο και μετά τη λήξη των σχολείων) απαιτείται προσωπικό καθαριότητας σε δύο βάρδιες και τουλάχιστον διπλασιασμός των προσλήψεων με πλήρες ωράριο τώρα.
Συγκεκριμένα, προκειμένου να καθαρίζονται τα σχολεία σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ από τις 8 το πρωί μέχρι τις 16:00 που λήγει το ολοήμερο τμήμα απαιτείται 10ωρος καθαρισμός.
• Στις μονάδες που δεν έχουν μόνιμες καθαρίστριες (ΙΔΑΧ), δύο βάρδιες 5ωρες
• Στις μονάδες που έχουν καθαρίστρια ΙΔΑΧ, επιπλέον καθαρίστρια με σύμβαση 4 ωρων. Διαφορετικά τίθεται σε κίνδυνο η ασφαλής λειτουργία των σχολείων, ιδιαίτερα των πρωινών τμημάτων και όχι μόνο.
Καλούμε τους Δημάρχους των Δήμων του νησιού μας, να αναλάβουν την ευθύνη που τους έχει ανατεθεί σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που διαθέτει τα απαραίτητα στοιχεία λειτουργίας τμημάτων στα σχολεία του νησιού. Με αυτές τις συνθήκες καθίσταται αμφίβολο το άνοιγμα των σχολείων καθώς για εμάς προηγείται η προάσπιση της υγείας και της ζωής των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών μας.
Καλούμε την ΕΛΜΕ, τους Συλλόγους και την Ομοσπονδία γονέων των σχολείων του νησιού μας σε παράσταση διαμαρτυρίας την Δευτέρα 14/9/2020 στο Δημαρχείο Κεντρικής Κέρκυρας στις 13:30.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ
Οπτικοακουστικό υλικό ενόψει της ημερίδας, που συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 (10:00-17:00, Ιόνιος Ακαδημία – Κέρκυρα), με θέμα: “Ο Ιωάννης Καποδίστριας και οι ιστορικοί δεσμοί των Ιονίων Νήσων με τη Γενεύη”, στο πλαίσιο του συμποσίου “Ημέρες Ιωάννη Καποδίστρια” που θα λάβει χώρα στην Κέρκυρα (21-25/9/2022)