Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μήνυμα της κυβέρνησης στο ΝΑΤΟ: Να αποσυρθούν άμεσα όλα τα τουρκικά πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Την ανάγκη άμεσης απόσυρσης του συνόλου των τουρκικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου του Ορούτς Ρέις, από την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση στην αποψινή συζήτηση στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, που διεξήχθη κατόπιν ελληνικού αιτήματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συζήτηση αυτή αποτέλεσε μια ιδιαίτερα χρήσιμη ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες ενός μέλους της Συμμαχίας σε βάρος της ίδιας της ασφάλειας και της συνοχής της Συμμαχίας.

Η ελληνική πλευρά προέβη σε μια εκτενή παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύοντας την τουρκική υπαιτιότητα και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας. Παράλληλα τονίστηκε, τόσο από την Ελλάδα όσο μάλιστα και από ορισμένους άλλους Συμμάχους, η δέσμευση στο άρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη του ΝΑΤΟ, που αναφέρεται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και ειδικότερα στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και στην υποχρέωση μη χρήσης ή απειλής βίας.

Η Ελλάδα, όπως έχει δηλώσει προς τους συμμάχους της, παραμένει πάντα έτοιμη για διάλογο, βάσει του διεθνούς δικαίου, χωρίς απειλές και εκβιασμούς από την πλευρά της Τουρκίας και επί της μόνης διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών, δηλαδή της υφαλοκρηπίδας και των υπερκείμενων θαλασσίων υδάτων.

Τέλος, ως προς τις προτάσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει αύριο στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, τα σχόλιά της.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ